StoryEditor
Hrvatskabespotrebni marasov cirkus

Smještanje Bandića na metar od glavnog državnog odvjetnika nije HDZ-ova izmišljotina, to je redovito radio i SDP. Ali o tome sada šute

Piše Marina Karlović-Sabolić
15. siječnja 2020. - 13:10
Zagreb, 150120. Krizanju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice. U povodu hrvatskog predsjedanja Vijecem Europske unije i proslave Dana medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic je zajedno sa vojnicima i zapovjednikom Kravat pukovnije Zeljkom Matejcicem te ravnateljem ustanove Academia Cravatica Marijanom Busicem sudjelovaoi u vezanju kravate na spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tudjmanu. Na fotografiji: Milan Bandic.Damir Krajač/Hanza media

Gordan Maras nije štedio HDZ-ovog premijera.

- Vi osobno ste posjeli državnog odvjetnika Jelenića pored gradonačelnika Bandića da ćaskaju za vrijeme koncerta u HNK, valjda da probaju dogovoriti kako da se Bandić izvuče iz korupcijskih afera – rezolutno je u Saboru u srijedu tijekom aktualnog prijepodneva ustvrdio ovaj SDP-ov zastupnik. Ciljajući na raspored sjedenja kojega je na svečanom koncertu u povodu početka hrvatskog predsjedanja Europskom unijom odredio državni protokol.

Burno u Saboru; Maras prozvao Plenkovića: 'Vi ste posjeli zajedno glavnog državnog odvjetnika i Bandića'; Premijer mu spustio: 'Govorite gluposti'

Zanimljivo je, međutim, da smještanje glavnog državnog odvjetnika uz bok čovjeka kojemu se vuku repovi najvećih korupcijskih afera u državi nije HDZ-ova izmišljotina. To je – smještanje Bandića na metar od šefa DORH-a - redovito radio i SDP dok je bio na vlasti u Banskim dvorima. A u Saboru imao uvjerljivu većinu.

Tako je, primjerice, 30. svibnja 2015. organizirana svečana sjednica hrvatskog parlamenta u povodu obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora. Milan Bandić i tadašnji glavni državni odvjetnik sjedili su jedan kraj drugoga, u prvome redu saborskih klupa. Bandiću se sa desne strane nalazio tadašnji predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić. Cvitanu s lijeve guverner HNB-a Boris Vujčić.

Bandić i Cvitan “osvanuli” su u Saboru jedan kraj drugoga nepuna dva mjeseca nakon što je zagrebački gradonačelnik izašao iz pritvora u Remetincu. Dakle, u vrijeme kada se već debelo nalazio pod istragom USKOK-a.

Koliko je poznato, nitko iz SDP-a tada nije upozoravao na ovu neprimjerenu koincidenciju.

Nije to jedini primjer kada je državni protokol u vrijeme mandata SDP-ove Vlade državnog odvjetnika stavio pored Bandića.

U vrijeme kada su mediji izvještavali o nizu afera u koje je navodno bio uključen zagrebački gradonačelnik, Bandić je sjedio blizu Cvitana i na svečanom koncertu u HNK u lipnju 2014. u povodu Dana državnosti. I tada su, samo nekoliko mjeseci prije nego će Bandić i službeno postati USKOK-ov okrivljenik, njih dvoje mogli “proćaskati” o izvidima koju su u jesen te godine doveli do istrage, uhićenja, a potom i optužnice protiv Bandića i njegovih najbližih suradnika.

Nitko, međutim, iz SDP-a nije rekao ni riječ.
 

#GORDAN MARAS, MILAN BANDIć, GLAVNI DRžAVNI ODVJETNIK

Izdvojeno