StoryEditor
Hrvatskastvar je kompleksna

Smiju li zaraženi ‘koronom‘ uzimati ibuprofen? Francuski ministar zdravstva tvrdi da ne smiju, naš Stožer tvrdi da za to nema znanstvenih dokaza

Piše JL
15. ožujka 2020. - 10:35
Ranko Šuvar/HANZA MEDIA

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite novinari su u nedjelju ujutro postavili pitanje o korištenju ibuprofena u slučaju oboljenja koronavirusom, za koji je francuski ministar zdravstva Olivier Véran kazao da se ne daje oboljelima.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da to nije u potpunosti zdravstveno utemeljeno, ali da je to stvar struke.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić je kazala kako za to nema podataka u dostupnoj literaturi.

- Čak kod SARS-a jedan lijek iz te skupine pokazuje neke antiupalne učinke. U svakom slučaju za to za sada nemam znanstvenih podataka, ali pratit ćemo situaciju. Većina naših bolesnika je dobila paracetamol. U slučaju visoke temperature onda se daje ibuprofen, kazala je Markotić, prenosi Jutarnji list

Beroš je nadodao da se moramo čuvati parcijalnih izjava i uputa.

- Stvar je kompleksna. Moramo dati vjeru struci i zdravstvenim radnicima i oni će u svakom individualnom slučaju procijeniti što i kako prema znanstveno utemeljenim podacima. Struka mora imati predominantnu ulogu u savjetima - kazao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 21:10