StoryEditor
Hrvatskapala odluka

Smijenjena Matešić: Problemi su nastali kada sam odbila sistematizaciju i pretvorbu; Lorencin do daljnjeg na čelu HTZ-a: Želim jače i korijenite promjene

Piše PSD.
14. ožujka 2014. - 17:23

NAJNOVIJE

- Meni i uredu se zamjera da se nismo dovoljno brzo promijenili, da smo birokratizirani, da sam se okružila lošim kadrovima, a ja želim ponoviti da je HTZ i svi djelatnici ispunili sve zadaće iz programa rada, ostvarili smo ključne ciljeve za 2013. godinu. Na vijeću je bilo govora o lošoj komunikaciji i gubitku povjerenja, ali moram reći da sam na dnevnoj bazi komunicirala sa ministrom i njegovim najbližim suradnicima, ali su problemi krenuli prije tri tjedna.

Ne optužujem nikoga, ali je indikativno da se taj problem javio upravo u vrijeme kada sam odbila sistematizaciju koja je nenaručeno stavljena u fazno izvješće Strateškog marketing plana koji je izrađivala konzultantska tvrtka THR i Horwath Consulting.

Prema tom prijedlogu HTZ bi se trebao pretvoriti u prodajnu agenciju za izlete, rent a car i smještaj, a da se sve njegove ključne aktivnosti po prijedlogu konzultanata daju vanjskim konzultantima i vanjskim marketing agencijama. Ja ne želim biti dio takvog projekta razvoja HTZ-a i očito je to ključni razlog moje smjene jer se razilazimo u viziji budućeg rada HTZ-a.

Napadi koji su se dogodili su napadi na moj stručni integritet, ali i na stručnost svih zaposlenika u HTZ-a u zemlji i inozemstvu.

Svima njima zahvaljujem na trudu koji smo uložili na realizaciji svih zadaća u prošloj godini- kazala je novinarima nakon svoje smjene sada već bivša direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, koja je na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a smijenjena sa te funkcije glasovanjem članova Turističkog vijeća, među kojima je protiv njezine smjene bio samo Frane Skoblar iz Zadra. Prvi je to put u 23 godina dugoj povijesti HTZ-a da se na sjednici Vijeća smjenjuje direktor HTZ-a pa je i zanimanje javnosti bilo veliko.

Burnoj sjednici koja je u neslužbenim „pregovorima“ i u službenom dijelu trajala gotovo punih pet sati, a pod predsjedanjem ministra Darka Lorencina, prethodila je potpuno neočekivana i nikada do sada zabilježena zabrana ulaska novinarima na sjednicu!

Naime, nakon što su članovi turističke vlade, ministar i Matešić sa suradnicima dva i pol sata „bistrili“ stavove ne bi li izbjegli rasprave pred novinarima, iz sale za sastanke pred kojom je stajalo tridesetak novinara i snimatelja izašao je šef kabineta ministra Ivan Glušac i objavio kako su članovi Turističkog vijeća izglasali da je javnost isključena sa sjednice. Jasno je bilo da se događa nešto nepredviđeno i u najmanju ruku nelagodno za sve sudionike, što nam je kasnije potvrdila i sama Matešić.

-Kada sam ministra pitala nedavno potaknuta medijskim napisima imam li njegovu podršku, rekao mi je da je imam, ali da neki članovi vijeća nisu zadovoljni mojim radom i zamjereno mi je istupanje u medijima. Ponavljam da moje izvješće o radu nije profesionalno valjani razlog moje smjene.

Ja sam na odlasku u svakom slučaju jer sam trudna i iskoristit ću svoja zakonska prava. Meni je još u ponedjeljak od strane ministra bilo ponuđeno da dadem ostavku pa da će mi prihvatiti izvješće o radu, što je jasan dokaz da Izvješće o radu nije razlog moje smjene.

Ali, sve to sada više nije važno, ne želim biti dio tima koji će HTZ pretvoriti u nešto drugo osim da bude nacionalna institucija za promociju turizma. Ovo što se sada događa nije dobro, na pragu smo sezone, Uskrsa i za turizam to nije dobro. Ja imam ugovor o radu na neodređeno vrijeme i formalno ostajem zaposlenik HTZ-a i svoja zakonska prava ću iskoristiti. Glasanje na Vijeću je bila unaprijed dogovorena farsa, nemojmo se zavaravati jer moje Izvješće o radu i glasovanje o njemu ovdje doista nisu bili važni – kazala je vrlo smireno Matešić nakon svoje smjene.

Za njezinu je smjenu ruke podiglo osam vijećnika, dok je suzdržan bio Vlado Lučić (Dubrovnik), a protiv Frane Skoblar (Zadar). Prije toga je i Šime Klarić (Split) bio suzdržan u glasovanju o prihvaćanju Izvješća o radu, pa bi se iz toga dalo zaključiti kako su Matešić do kraja ostali lojalni tek njih troje. Svoje nezadovoljstvo smjenom direktorice HTZ-a Frane Skoblar je odmah potom iskazao i svojim istupanjem iz vijeća i odlaskom sa sjednice.

Da nikome sudjelovanje u tom događanju nije bilo jednostavno, vidjelo se najbolje po brzini kojom su
članovi vijeća gotovo pobjegli pred novinarima, ostavivši ministra Lorencina sa suradnicima da odgovara na neugodna pitanja.

-Iza nas je težak dan i teške odluke, pa vas molim za razumijevanje zbog isključivanja javnosti sa sjednice. Na dnevnom redu je bilo izvješće direktorice Matešić o poslovanju HTZ-a za prošlu godinu i odluka vijeća je da se izvješće ne prihvaća pa je sukladno statutu pokrenut postupak o razrješenju direktorice Matešić.

Razlog tome je neizvršenje odnosno djelomično izvršavanje postavki Programa rada i tu postoji i drugi niz ukupnih razloga zašto sam stao iza jednog ovakvog rješenja.Meni razrješenje nije bilo u planu i nisam se nadao da ću u svojem mandatu staviti tu točku na dnevni red, ali ja kompletnu strukturu Ministarstva i HTZ-a nisam mijenjao proteklu godinu dana koliko sam tu. Ali, ako stvari ne idu željenim pravcem, onda moram reagirati.

Ovo je isključivo profesionalno razrješenje jer želim jače i korijenite promjene u HTZ-u u smislu promidžbe Hrvatske, a imamo i različita viđenja daljnjeg razvoja HTZ-a. Za unošenje dodatnih promjena i dinamiziranje HTZ-a. Nisam bio zadovoljan načinom rada i vođenja HTZ-a jer se HTZ mora ptevoriti u marketinšku agenciju za promociju Hrvatske– kazao je Lorencin.

Na pitanje novinara kako tumači da se smjena stalno povezuje sa konzultantskom tvrtkom THR i Horwath Consulting kojima je Matešić odbila neke prijedloge i plaćanja, Lorencin je ponovio kako je HTZ prije njegova dolaska već imao ugovor sa Horwath Consultingom, a krajem lipnja prošle godine konzultanti su nam predložili rješenja i sistematizacije Glavnog ureda, a mi nismo prihvatili tu sistematizaciju i reorganizaciju.

Osim toga, javni natječaj za odabir konzultanta za Strateški marketing plan vodio je u cijelosti HTZ, kao i odabir konzultanta, a ja ni na koji načinnisam utjecao niti imam namjeru utjecati na to – pojasnio je Lorencin.

Fotelja Ižakoviću?

Na pitanje kako će ubuduće funkcionirati Glavni ured HTZ-a koji sada nema direktoricu, Lorencin je kazao kako je po zakonu donesena odluka o raspisivanju natječaja za novog direktora, a do tada ministar po funkciji zastupa HTZ. Komentirajući špekulacije da je to mjesto namijenjeno Davoru Ižakoviću, pomoćniku ministra, Lorencin je kazao „ako se on javi i ispuni uvjete natječaja, razmatrat ćemo njegovu molbu“.

R. MIKAČIĆ


RANIJE

Za novinare vrata zatvorena

Dugo najavljivana sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice koja je trebala početi u 12 sati pod predsjedanjem ministra turizma Darka Lorencina, a na kojoj se treba odlučivati o ostanku ili smjeni sadašnje direktorice HTZ-a Meri Matešić, započela je neočekivano iza – zatvorenih vrata.


Naime, nakon što je tridesetak novinara svih medija pred vratima dvorane HTZ-a u kojoj su sjedili članovi Vijeća HTZ-a i ministar čekalo četdeset minuta da ih se pozove na početak sjednice, iz dvorane je izašao Ivan Glušac, šef kabineta ministra Lorencina i novinarima kazao kako su za njih vrata zatvorena.

O tome su, kako je kazao ljutitim novinarima, jednoglasno odlučili svi članovi Turističkog vijećča, ne želeći očigledno da se o Izvješću o radu za 2013. godinu dosadašnje direktorice i njezinoj eventualnoj smjeni govori javno.

Prvi je to put u dvadesetogodišnjoj praksi održavanja sjednica „turističke vlade Hrvatske“ HTZ-a da se ona učini nedostupnima novinarima i javnosti, pa je nemalo iznenađenje bilo svih novinmara koji su očekivali pratiti sjednicu. Inače, valja reći i da su se članovi Turističkog vijeća HTZ-a zajedno sa Matešić i Lorencinom našli dva sata prije sjednice radi „usuglašavanja“ koje ni nakon gotovo tri sata očigledno nije bilo završeno pa su se odlučili za rad bez novinara.

Prije toga je ministar Lorencin zamolio i direktoricu HTZ-a Meri Matešić da izađe i ostavi ih same, pa je ona napustila veliku dvoranu za sastanke i bez riječi prošla pokraj brojnih novinara pred vratima. Nakon toga je ponovno pozvana u vijećnicu na početak sjednice na kojoj se odlučuje o njezinu radu.

R. MIKAČIĆ

PRVA VIJEST

Danas će se u Hrvatskoj turističkoj zajednici održati sjednica Turističkog vijeća HTZ-a pod predsjedanjem ministra Darka Lorencina, koji je i predsjednik tog tijela, a na kojoj će se odrediti buduća poslovna sudbina sadašnje direktorice Meri Matešić.

Naime, na dnevnom redu su Izvješće Nadzornog odbora o poslovanju HTZ-a za prošlu godinu te Izvješće direktorice Glavnog ureda o ostvarenju Programa rada i financijskom poslovanju za 2013. godinu. Kao što je poznato, prihvaćanje izvješća znači novu godinu dana mandata sadašnje direktorice, dok njegovo neprihvaćanje znači njezinu smjenu.

Podsjetimo, Meri Matešić izabrana je jednoglasno u rujnu 2012. godine između 14 kandidata, a o njezinu izboru odlučivali su isti članovi Turističkog vijeća koji će odlučivati i danas. Kao najbolji izbor predložilo ju je tada tročlano Povjerenstvo za provedbu natječaja koje su činili tadašnji ministar turizma Veljko Ostojić, te Željko Kukurin (Istraturist) i Vlado Lučić (Jadranski luksuzni hoteli).

Inače, direktor Glavnog ureda HTZ-a po zakonu treba imati diplomu iz društvenog ili humanističkog smjera, najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima u turizmu, aktivno znanje jednog svjetskog jezika, te mora imati položen stručni ispit za rad u turističkom uredu ili ga položiti u prvoj godini rada.

R. MIKAČIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 04:13