StoryEditorOCM
Hrvatskaministarstvo je na potezu

Slučaj trudnice koja mora čekati da dijete u njoj umre otvorio niz pitanja: ‘Tražimo od Beroša da hitno objavi podatke o broju liječnika s prizivom savjesti”

Piše PSD
5. svibnja 2022. - 12:58

"Strašan slučaj trudnice koja je iz bolnice poslana kući da čeka da dijete umre u njoj pokazao nam je poraznu istinu da u Hrvatskoj čak ni žene koje nose plod s užasnim malformacijama i bolestima, nespojivima sa životom, i kojima je potencijalno život u opasnosti, ne mogu računati na to da će moći obaviti prekid trudnoće", navode iz GLAS-a, prenosi N1.

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš prije dva mjeseca je na aktualnom satu pitala premijera je li upoznat s činjenicom da u mnogim hrvatskim bolnicama svi ili gotovo svi liječnici koriste priziv savjesti i da je prekid trudnoće u praksi nemoguće obaviti.

Premijer je zatražio od ministra Beroša da pripremi sve podatke o broju liječnika, a zatim je i Mrak-Taritaš to zatražila zastupničkim pitanjem.

“S obzirom na sad već kritično stanje koje se pretvara u bezdušno zlostavljanje žena, tražimo od ministra Beroša da hitno javnosti objavi podatke o broju liječnika koji koriste priziv savjesti, kao i plan i rokove za osiguravanje uvjeta da se u svakoj hrvatskoj bolnici može obaviti prekid trudnoće na zahtjev. U hrvatskim bolnicama više se nikad nijednoj ženi ne smije dogoditi da joj se odbije prekid trudnoće i da je javni službenici onemogućavaju u korištenju zakonom propisanih prava”, navode iz GLAS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 03:24