StoryEditor

Slučaj Pukanić: Vlada predlaže odbijanje SDP-ove interpelacije

Piše PSD.
22. svibnja 2008. - 16:03

Vlada nije dala precizan odgovor u slučaju odvođenje
Mirjane Pukanić na Vrapče
Vlada je Hrvatskom saboru predložila da u cijelosti odbaci SDP-ovu interpelaciju o njezinoj ulozi u “slučaju Pukanić”, nazvavši je neutemeljenom i smišljenom za ubiranje “jeftinih političkih bodova.

U Vladinom izvješću stoji da su resorna ministarstva od početka pratila slučaj, te utvrdila sve činjenice koje su bitne za njegovo rješenje.

Podsjetimo, SDP je koncem travnja uputio interpelaciju o ulozi Vlade u slučaju prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić, u kojoj je navedeno kako su policijski službenici i liječnici prekršili zakone kada su 3. travnja ove godine u lisičinama odveli Pukanićevu u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče.

SDP je također ukazao na proceduralne propuste Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstva unutarnjih poslova u istrazi oko ovog slučaja, te izostanak mjera u zaštitu prava Mirjane Pukanić.

Vlada u odgovoru SDP-u tvrdi da je MZSS u nekoliko navrata slalo inspekciju u nadzor, te da je o nalazima te inspekcije pravovremeno izvijestilo javnost, pa tako i o zaključcima da su tijekom odvođenja Mirjane Pukanić u bolnicu dvije liječnice počinile proceduralne pogreške.

Stoga nije točno, stoji u izvješću, da je ministar zdravstva Darko Milinović “svojim nepostupanjem, odnosno zakašnjelim postupanjem, narušio povjerenje građana u Vladu i državne institucije”.

U Vladinom odgovoru na interpelaciju dugom nepune dvije stranice, samo dvjema rečenicama spominje se uloga policije, te se navodi da je Odjel za unutarnju kontrolu MUP-a “utvrdio zakonitost postupanja policijskih djelatnika”.

Vlada RH također napominje da policija nije postupila po prvotnom pozivu obiteljske liječnice, te se po toj uputnici nije postupalo, stoji u izvješću.

- Ovo izvješće potvrđuje ispravnost zaključaka koje smo naveli u interpelaciji, jer je vidljivo da Vlada nema pravi odgovor ni na jednu stavku iz njenog sadržaja. Indikativno je i dodatno vrijeđanje Mirjane Pukanić koja se u izvješću ne spominje pod punim imenom i prezimenom, kao da je riječ o broju. Na koncu, Vlada se usuđuje poručiti saborskim zastupnicima čija je obaveza raspravljati o ovakvim pitanjima, da su takve rasprave sakupljanje jeftinih političkih bodova - komentirao je SDP-ov Ranko Ostojić.

Nataša ŠKARIČIĆ

Ključne činjenice u slučaju Pukanić na koje Vlada nije odgovorila

1. Mirjana Pukanić prijavila je 1. travnja policiji da joj suprug prijeti. Policija nije došla na njezin poziv, ali je Centar za socijalnu skrb istog dana zvao Hitnu pomoć da pomognu oko “psihotične” M.P.

2. 3. travnja policija i liječnici ušli su u stan M.P. bez njenog odobrenja i bez naloga, u nijednom izvješću to se ne spominje

3. M.P. je u lisičinama odvedena u Vrapče, iako nije bila nasilna prema sebi ili drugima. Policija ni MZSS nisu proveli istragu ni dokazne postupke kako bi utvrdili zašto je nasilno hospitalizirana, nego su se oslanjali na izvješća sudionika događaja, policijskih djelatnika i liječnika

4. Događaj se zbio 3. travnja, prva reakcija ministra zdravstva u javnosti je zabilježena 18. travnja, kada ministar priznaje “administrativne pogreške” u postupanju liječnika. Liječnica opće medicine Jasna Lulić izdala je uputnicu, ne vidjevši pacijenticu, a liječnica Hitne pomoći Dunja Tomljenović odredila je da Pukanićeva ide u Vrapče, umjesto u Vinogradsku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 19:15