StoryEditor
Hrvatskagranični slučaj

Slučaj ministra obrane: nitko ne zna bi li Krstičevića uhitili u BiH

6. studenog 2016. - 22:06
krsto.JPG

Bi li umirovljeni general Damir Krstičević, ministar obrane i potpredsjednik Vlade, u ovom trenutku bio uhićen ako bi slučajno došao na teritorij BiH i štiti li ga i u tim slučajevima diplomatski imunitet? To je jedno od glavnih pitanja koje se postavlja u braniteljskim, a i u stručnim krugovima, pogotovo nakon informacije da tužiteljstvo BiH generala Krstičevića drži odgovornim po zapovjednoj liniji za zločine u akciji Mrkonjić Grad.

– To ne zna nitko, ne zna ni on sam i samo nadriodvjetnik bi vam mogao dati decidiran odgovor na ovakvo pitanje jer nitko ne zna u kojoj je uopće fazi postupak protiv ministra Krstičevića u BiH i ima li ga uopće – kaže nam Veljko Miljević, poznati zagrebački odvjetnik.

– Ne može Krstičević imati imunitet za događaje koji su se zbili prije 20 ili 25 godina, kada on nije bio ministar obrane. No, on, kao i svaki drugi građanin, ima procesnopravni imunitet jer se svaka optužnica treba dostaviti onome koga se tiče. Prije toga on ima pravo odgovora na optužnicu, a još prije toga mora aktivno sudjelovati u istražnom postupku gdje bi tužiteljstvo dokazivalo njegovu krivnju, a on svoju nevinost. Suđenja u odsutnosti Hrvatska je napustila prije petnaestak godina jer su mnogi procesi obnavljani kada bi osuđena osoba bila dostupna našem pravosuđu i ta praksa suđenja u odsutnosti napušta se svugdje pa i u BiH. BiH nije u EU-u kao Hrvatska i za nas ne vrijede neki zakoni, kojih se Hrvatska ne mora slijepo pridržavati. Mislim da nikakve neposredne opasnosti sada za ministra Krstičevića nema – rekao nam je Miljević.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 06:03