StoryEditorOCM
Hrvatskaekskluzivno za 'slobodnu'

Slovenski odvjetnik preuzeo slučaj iz Savudrijske vale: Obranit ću istarske ribare, pitanje od milijun dolara jest kako su oni identificirani...

4. veljače 2018. - 13:19
kozinc1-180917

Iako je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković to najavljivao, u petak nisu bile podnesene žalbe na prekršajne prijave što su ih od slovenske strane dobili savudrijski ribari zbog nelegalnog prijelaza granice utvrđene arbitražom između dviju država.

To nam je u petak poslijepodne ekskluzivno potvrdio ljubljanski odvjetnik Miha Kozinc, kojega je za pravnu pomoć angažiralo Ministarstvo pravosuđa RH. Kozinc, inače nekadašnji ministar pravosuđa u VladiJaneza Drnovšeka početkom 90-ih godina, najavio je da će to učiniti u ponedjeljak.

- Utorak je krajnji rok za žalbe, ali mi ćemo već u ponedjeljak biti spremni s njima te ih uručiti – rekao nam je poznati slovenski odvjetnik u telefonskom razgovoru.

Za sada on ima tri punomoći jer je toliki broj hrvatska ribara prekršajno prijavljen. Radi se o bračnom paru Makovac, Franki i Diegu, koji su ih dobili ukupno 18, te Ezijanu Kocijančiću. Svaka od njih 'teška' je 500 eura, ali je na kućnu adresu stigla tek jedna.

Na pitanje kojim će argumentima braniti u žalbi hrvatske ribare, Kozinc je odgovorio:

- Kada bi vam to otkrio, onda bih u ponedjeljak umjesto žalbe sudu mogao ponijeti primjerak Slobodne Dalmacije!

Zato me shvatite što vam trenutno ne mogu detaljnije govoriti o tome.

- Za mene, kao građanina Slovenije i dugogodišnjeg odvjetnika, arbitražni je sporazum između dviju država nešto što postoji i ne mogu ga ignorirati. To što se političari i njihove politike prepiru, to je nešto drugo i ne bih u to ulazio. Ovdje je jedino važno je li cijeli postupak proveden korektno, je li poštivana zakonom propisana procedura. Kao odvjetnik jedino mogu na taj način promatrati cijeli slučaj – ističe Kozinc, ipak otkrivši da će u žalbi ciljati u eventualne greške u proceduri sa strane slovenskog pravosuđa.

Nakon svega postavlja se pitanje kako je tamošnja policija identificirala prijavljenu hrvatsku trojku.

- Pretpostavljam da su snimljeni i da postoje videosnimke. A kako su identificirani, kako im je utvrđen identitet s obzirom na to da se radi o stranim državljanima, to je već pitanje za milijun dolara – pojašnjava Kozinc.
Ono što možda više od kazni plaši hrvatske ribare iz Savudrije jest što će se događati prilikom njihova prelaska državne granice.

U pravnom lijeku stoji da im u slučaju neplaćanja kazni mogu biti oduzete putne isprave, kao i vozila. Taj dio nisam stigao detaljnije proučiti, pa vam ne mogu dati ni precizan odgovor – rekao nam je odvjetnik.

Otklonio je i svaku sumnju oko utjecaja politike u ovom sporu.

- Uvjerenja sam da živim u pravnoj državi u kojoj je sud neutralan i otporan na bilo koju vrstu utjecaja sa strane. Da tako ne mislim, da nisam uvjeren do kraja, onda se ne bih bavio ovim poslom. Kakvog bi to više smisla imalo? Ponavljam, ovdje je jedino bitno je li prekršaj počinjen, tko ga je počinio i je li poštivana procedura – poručuje iz Ljubljane odvjetnik troje prijavljenih hrvatskih ribara.

Ne znam mrzi li me tko sada u Sloveniji

Mihu Kozinca pitali smo i kako je prihvaćen njegov angažman na strani hrvatskih ribara u slučaju koji godinama diže prilične tenzije u odnosima dviju država.

- Čovjek mora raditi. Ovo je moj posao i samo se tako može gledati. A koliko me netko sada mrzi, koliko ga vode najniže strasti, koliko na njih utječe politika, time se doista ne opterećujem - odgovara. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 16:58