StoryEditorOCM
HrvatskaTRILER IZ DEVESETIH

Slovenski novinar o životu Splićanina Nikše Župe: Radio je u splitskom teatru, pa postao diler oružja i poginuo tijekom rata u avionu na Plitvicama

3. listopada 2020. - 12:40
Matej Šurc autor je trilogije ”V imenu drzave” koja govori o krijumčarenju oružja i deviza za vrijeme Domovinskog rataTomislav Krišto/Cropix

Bosna i Hercegovina nedavno je pokrenula još jednu diplomatsku akciju kako bi se domogla posmrtnih ostataka svoga vojnog pilota Samira Beganovića.

On je bio član sedmeročlane posade ukrajinskog zrakoplova Antonov 26 koji je 1. kolovoza ratne 1994. godine srušen iznad Plitvica. Uz pet Ukrajinaca, s njima je bio i Splićanin Nikša Župa, bivši zaposlenik u marketingu splitskog kazališta i redatelj zagrebačke Univerzijade, koji je početkom 90-ih godina postao suradnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Njegov pomalo neobičan životni put najviše je istražio slovenski novinar Matej Šurc, koji je zajedno s kolegom Blažom Zgagom izdao knjigu/trilogiju "U ime države". Prevedena je i na hrvatski jezik i imala je priličnog odjeka u trima državama.
 

Je li noćni let Pazin – Pu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:01