StoryEditor
Hrvatska#zajednobezmrznje

Slobodna Dalmacija se pridružuje akciji HND-a: od 11 do 13 sati blokirat ćemo komentare ispod tekstova. ‘Kratak je put agresije od tastature do ulice‘

Piše PSD
23. listopada 2020. - 09:00

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su medije na akciju #zajednobezmrznje kako bi se upozorili na govor mržnje u javnom prostoru, ali i verbalne i fizičke napade kojima su novinarke, novinari, snimatelji i fotoreporteri izloženi godinama.

- Gotovo svi mediji odazvali su se našem pozivu jer shvaćaju koliko kratak može biti put agresije od tastature do ulice. Stoga ćemo danas od 11 do 13 sati tekstove objavljivati bez komentara, ne zato da bismo ih zabranili ili ukinuli, nego da bismo učinili ono što jedino možemo i ono što nam je dužnost - upozorili na problem, otvorili raspravu o njemu i pokušali zajedno pronaći rješenje - poručili su Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Akciji će se pridružiti i Slobodna Dalmacija pa će se tako danas od 11 do 13 sati blokirati svi komentari ispod objavljenih tekstova na našem portalu. To radimo, ističe glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor, zbog neprihvatljivog govora mržnje koji se s društvenih medija preselio i na portale uglednih medijskih kuća, te kako bismo stali u zaštitu novinarstva.

- Problem govora mržnje u javnom prostoru, ali i nedopustiv odnos prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći. Ne bježimo pritom od vlastite odgovornosti. Za izgovorenu ili napisanu riječ odgovaramo i onda kada nas neopravdano zasipaju tužbama, kada javno spaljuju novine, kada nas prozivaju i s oltara i s političkih govornica - tvrde Sever i Zovko.

Svoje priopćenje zaključuju ovako:

- Međutim, odgovorno ponašanje i javnu osudu mržnje prema svakome tko misli drugačije tražimo i od svih ostalih sudionika u javnoj sferi. Samo se tako mogu zaustaviti desetljećima nagomilani problemi – radikalizacija i sve njezine pogubne posljedice.  

image
Novinarstvo je javno dobro
HND
item - id = 1052719
related id = 0 -> 1131175
related id = 1 -> 1130619
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2021 22:24