StoryEditor
HrvatskaHrvatsko pravosuđe

Slobodna Dalmacija osuđena zbog teksta o fotostupu, na presudu stigla oštra reakcija HND-a; Jadran Kapor: Ova skandalozna presuda odraz je društvenih vrijednosti

Piše PSD
8. studenog 2019. - 13:28

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zabrinuto je zbog presude Općinskog suda u Splitu protiv Slobodne Dalmacije zbog komentara novinarke Andree Topić o inovatoru Luki Vukoviću kojem je dodijeljeno 30 tisuća kuna odštete, što je ujedno bio i maksimalni iznos koji je tužitelj tražio za tekst koji je smatrao uvredljivim.

Sud je u nepravomoćnoj presudi, obrazlaže HND, ocijenio spornim što je autorica teksta spomenula Vukovićevo članstvo u HDZ-u i implicirala da je novac iz proračuna za svoj izum "selfie stup“, dobio upravo po političkoj zasluzi.

- Dakle, sudu je bilo sporno što je novinarka Andrea Topić navela kako je izumitelj član HDZ-a te je smatrao kako to nije trebalo dovoditi u vezu s činjenicom da svoj izum, financiran novcem Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj je HDZ na vlasti, prodaje gradovima i općinama u kojima je također HDZ na vlasti. Autorica teksta Andrea Topić analizirala je Vukovićev izum, koji je većina medija označila kao besmislen i loš. Za HND je posebno poražavajući dio presude kojim se pokušava zabraniti sloboda iznošenja mišljenja u bilo kojoj novinskoj formi. Točnije, sutkinja Maja Anušić piše da se u kolumni "ne može iznositi nešto što se ne može obraniti na sudu", nešto kao, konkretizira i to, "stavovi, mišljenja i ideje" - ističu u HND-u.

Odluku splitskog suda komentirao je i Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije.

- Presuda sutkinje Maje Anušić je skandalozna utoliko što se u njoj ne navodi da je novinarka u tekstu napisala nešto netočno, pa da je, recimo, na temelju netočnih informacija donijela vrijednosni sud. Ne, sutkinja zamjera novinarki sto je pobrojala apsolutno točne činjenice, te ne na temelju njih izrazila svoj stav o tome kako je HDZ-ova županijska vlast financijski nagradila izradu uređaja koji u naravi predstavlja nepokretni selfie-stick - to vam je kao da izumite nepokretni autobus - i koji se postavlja u općinama u kojima je HDZ na vlasti. Sutkinju Maju Anušić u tom je kontekstu sablaznilo da se novinarka usudila spomenuti da je i sam tužitelj aktivni član HDZ-a, a još skandaloznije joj je da se novinarka na temelju tih, apsolutno točnih činjenica odlučila, javno, iznijeti svoje stavove i mišljenja. Stoga je tužitelju dosudila naknadu u punom traženom iznosu - istaknuo je glavni urednik.

Poručuje i kako ga takav stav suda ne čudi.

- On je odraz društvenih vrijednosti koje nastojimo zadržati, odnosno suštinskog nerazumijevanja demokracije i slobode javne riječi, pa ni uloge medija u našim političkim, pa posljedično i u pravosudnim krugovima. Presuda nas, međutim neće spriječiti da mislimo, ni da objavljujemo svoje stavove, ali dopustite nam malo naivnosti pa da vjerujemo i u drugostupanjske ili trećestupanjske sudske instance - poručio je Kapor.
 

HND: Obavijestit ćemo međunarodnu javnost

HND je šokiran i presudom Općinskog suda u Virovitici kojom je novinar Ivan Žada u srijedu, 6. studenog, nepravomoćno osuđen na uvjetnu četveromjesečnu kaznu zatvora s rokom kušnje od godinu dana jer je neovlašteno snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom HDZ-a Josipom Đakićem, a dio razgovora kao transkript objavio na Facebooku i na portalu Index.hr.

Do razgovora je došlo u listopadu 2018. godine, nakon što je Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika Josipa Đakića, u jednom virovitičkom kafiću prijetio našem kolegi poručivši mu kako će mu polomiti vrat ili platiti nekome 500 eura u Zagrebu da to napravi.

„Nakon što sam čuo prijetnju, nazvao sam Josipa Đakića u namjeri da ga o tome izvijestim jer sam se uplašio za sebe i sigurnost svoje obitelj”, u više je navrata izjavio Ivan Žada, naglašavajući da se u razgovoru s Đakićem predstavio kao novinar.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da ova presuda nije u skladu s europskim standardima zaštite slobode izražavanja, jer nije riječ o privatnom razgovoru, a komunikacija državnih dužnosnika s novinarima uvijek je tema od javnog interesa. Zato će Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Centar za zaštitu slobode izražavanja ponuditi novinaru Ivanu Žadu podršku i pravnu pomoć u daljnjem tijeku kaznenog postupka.

Uz navedeni slučaj, HND su proteklih dana zabrinule i presude protiv medija u kojima su tužitelji također članovi vladajućeg HDZ-a. Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić nepravomoćnom je presudom dobio 40 tisuća kuna protiv Večernjeg lista i to zbog teksta „Koliko koštaju duševne boli domaćih političara“. Za sud, čini se, kritika Brkića zbog tužbi nije kritika dužnosnika.

O tome da se novinare osuđuje na uvjetne zatvorske kazne i to u članici Europske unije koja uskoro preuzima predsjedanje tom istom Unijom HND će obavijestiti međunarodnu javnost.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 16:27