Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
HrvatskaBOGATSTVO MANJINA

Slobodan Uzelac: Sukobimo ideje, a ne šake i noge!

Piše PSD.
16. listopada 2009. - 22:05

Nacionalne manjine kao faktor stabilnosti u međunarodnim odnosima Hrvatske i Srbije – naziv je međunarodnog znanstvenog skupa koji je, u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti, okupio u petak u Zagrebu brojne znanstvenike iz Hrvatske i Srbije.

Potpredsjednik Vlade RH dr. Slobodan Uzelac kazao je na početku skupa kako je položaj manjina često povod i razlog za različite zlouporabe i međunacionalne sukobe. No, dr. Uzelac, suprotno uvriježenom mišljenju, drži da se ne treba baviti štetnim floskulama kako sukobe treba izbjegavati:

 Neka sukoba! Ali, treba raditi na tome da se oni iz nasilja transformiraju u sukobe nadmetanja, sukobe mišljenja. Neka živi natjecanje, razvoj kojega nema bez sukoba - poručuje Uzelac.

Pozvao je, također, da se prestanemo baviti emocionalnim odnosima, time što ljudi (ne)osjećaju, da ne zagovaramo bratstvo i ljubav koji su nemogući.

- Ne može se ljude tjerati na nešto što ne osjećaju. Težimo tome da se u ponašanju odražava poštovanje razlika, bez obzira na to koliko nam se one ne sviđale - pozvao je Uzelac.

Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, upozorio je na težak položaj hrvatske manjine u Srbiji. Hrvati su poslije Albanaca najmanje prihvaćena manjina, kaže, o kojoj negativne stavove ima više od polovice stanovnika Srbije.

m. cvrtila

#SLOBODANUZELAC#MANJINE

Izdvojeno