StoryEditor

Šljivančaninu kazna smanjena sa 17 na 10 godina; Dr. Bosanac: Haški sud nije pravedan sud

Piše PSD.
8. prosinca 2010. - 17:15

Haaški sud objavio je danas konačnu presudu bivšem oficiru JNA Veselinu Šljivančaninu za zločine počinjene nad hrvatskim zarobljenicima na Ovčari, farmi kod Vukovara, u studenom 1991. godine. Kazna mu je preinačena sa 17 na 10 godina zatvora.

Treću presudu u tome slučaju ICTY je donio pošto je razmotrio Šljivančaninov zahtjev za revizijom pravomoćne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari.

Šljivančanin je prvotnom presudom iz 2007. godine osuđen na pet godina zatvora, no odmah je pušten na slobodu jer je odležao veći dio kazne. 2009. godine žalbeno vijeće prihvatilo je žalbu tužiteljstva i povećalo Šljivančaninu kaznu s pet na 17 godina zatvora.

Kako mu je u izdržavanje kazne uračunat boravak u pritvoru, mogao bi se naći na slobodi za dvije i pol godine. U pritvoru je od uhićenja u lipnju 2003. proveo pet i pol godina, a Haaški sud svoje optuženike obično pušta na slobodu nakon što su izdržali dvije trećine kazne.

Šljivančaninu je smanjena kazna jer je sud povjerovao svjedoku Miodragu Paniću, bivšem oficiru JNA, koji je tvrdio da Šljivančaninu njegov zapovjednik Mile Mrkšić nije rekao da će povući vojnike JNA s Ovčare. Ako nije znao da će vojnici biti povučeni, Šljivančanin ne može biti odgovoran što su zarobljenici iz vukovarske bolnice izručeni na milost i nemilost paravojnim snagama, utvrdio je sud.

Druga dvojica pripadnika vukovarske trojke, zapovjednik Operativne grupe Jug JNA Mile Mrkšić osuđen je na 20 godina zatvora, dok je kapetan JNA Miroslav Radić oslobođen optužbi.

REAKCIJE

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac ostala je bez riječi na novu, treću presudu Veselinu Šljivančaninu. Kaže da je zaprepaštena smanjenom kaznom iako joj nije poznato na temelju čega je na Haškom sudu tako odlučeno.

Dr. Bosanac je u haškom procesu „vukovarskoj trojci“ za zločin na Ovčari - likvidaciju najmanje 200 hrvatskih zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice nakon pada Vukovara 20. studenog 1991. godine - bila svjedok optužbe.

- Sramotno je bilo i onih 17 godina, a pogotovo ovo smanjenje kazne na deset godina. To samo dokazuje teoriju da Haški sud nije pravedan sud i da ne sudi na temelju činjenica koje su svima poznate, nego prema tko zna čemu - komentirala je dr. Bosanac dodajući kako je razočarana Haškim sudom koji je „cijelom svijetu pokazao kakav je“.

Drugih komentara, kaže, nema na novu, treću presudu Šljivančaninu.

- Po svemu sudeći, nema ovozemaljske kazne za takve, ali čekat će ga, na kraju, sud za sve što je učinio Vukovarcima - rekla je dr. Bosanac.

- Sve to skupa je sramota. Nakon ovoga, Haag više nema nikakvog moralnog prava da sudi hrvatskim generalima. Odakle im, nakon ove sramotne presude za zločin na Ovčari, moralno pravo da uopće ikome više sude - kategoričan je bio Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih konc logora (HDLSKL).

Komšić dodaje i kako je u Haagu „sve rečeno“ već samim tim da za zločin nad Vukovarom nitko zapravo nije odgovarao, osim što su, kako kaže, za Ovčaru optužena trojica, a osuđena dvojica.

- Imali su gotovo 20 godina, a za sva razaranja Vukovara i sve žrtve koje se broje u tisućama, nikom ništa - kaže Komšić, dodajući kako je očito da „pravda nikoga ne zanima“ i da je sve to „politikanstvo i interesi“.

Komentirajući pravosnažnu presudu Haškog suda, Ured predsjednika je priopćio kako nalogodavci zločina nisu kažnjeni.

- Neovisno o presudi Šljivančaninu, i presudama neposrednim počiniteljima zločina na Ovčari koje je izrekao Specijalni sud u Beogradu, nalogodavci zločina nisu kažnjeni. Očekujemo da će, ma kako zakašnjela, pravda kad tad biti ostvarena - komentirali su presudu u Uredu predsjednika - priopćeno je iz Josipovićeva ureda.

- U mislima sam sa svim Vukovarcima, s onima koji još uvijek traže svoje najmilije, s obiteljima branitelja i civila koji su izgubili živote, posebno s obiteljima onih koji su pogubljeni na Ovčari, izjavila je premijerka Jadranka Kosor komentirajući presudu dodavši:

„Teško je čuti za smanjenje presude dok se Ratko Mladić i Goran Hadžić slobodno šeću“.

Andrija Hebrang (HDZ): Po logici stvari, Šljivančanin je bio nadređen vojnoj policiji. Do sada sam čuo da se kažnjava po zapovjednoj odgovornosti, a sad prvi put čujem da se oslobađa po zapovjednoj odgovornosti.

Josip Friščić (HSS): Prvom presudom smo bili zgroženi, ovom se ispravlja greška. Pitanje je je li to baš pravi ispravak s obzirom na sve što znamo i što je dokumentirano o ulozi Šljivančanina u agresiji na Hrvatsku.

Josip Leko (SDP): Ova presuda Šljivančaninu samo potvrđuje neujednačene kriterije Haaškog suda.

Ratko Gajica (SDSS) :Šljivančanin? Za tog tipa me uopće nije briga.

Građani Vukovara u šoku su nakon treće i konačne presude Šljivančaninu za zločine na Ovčari:

Romana Tvorek (75), umirovljenica: Tih deset godina je malo za sve što je napravio nama u Vukovaru, jako malo. Deset sam godina bila prognana, nama Vukovarcima sve je bilo uništeno i moja obitelj izgubila je jedan mladi život na Ovčari. Na tom je mjestu ubijen moj pastorak.

Ivan Dunatov (55), umirovljenik: Šljivančanin je premalo dobio, ne znam uopće što bih rekao na to smanjenje kazne. Bio sam nakon pada Vukovara šest mjeseci zatočen u srpskim logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica. Strašne stvari su počinjene nad Vukovarom, kazne krivcima trebaju biti daleko veće.

Ivan Kulić (18), konobar: To smanjenje presude u najmanju ruku nije u redu. Ako je već dokazano da je Šljivančanin kriv za zločin, valjda mora za taj zločin i odgovarati. A to onda znači i da treba dobiti primjerenu kaznu, što je svakako moralo biti više od ovih deset godina.

Nada Matijević (54), umirovljenica: To je velika sramota. Sramota je i za međunarodnu zajednicu da se za zločin kakav je Ovčara smanjuje kazna. I onih 17 godina dosuđenih Šljivančaninu je malo, trebalo je tu kaznu još povećati, a ne da se smanji na deset godina.

(jl)

psd, jl

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 01:59