StoryEditor
HrvatskaPatenT INOVATORA MARKA KRTIĆA

Slavina koja nikad ne ledi: špina iz Iloka spas je za zaleđenu Dalmaciju!

12. siječnja 2017. - 18:13

Ehej da je bilo pameti i boljih informacija pa da je Dalmacija na vrijeme doznala kako se u dalekom Iloku izrađuju - jedinstvene u svijetu - slavine sa sustavom koji sprječava zamrzavanje vode, ako ćete i na minus stotinu stupnjeva, premda bi tada zamro gotovo sav život na materi Zemlji!

Za ovu godinu je kasno – tisuće dalmatinskih kućanstava očekuje kraj nezapamćenih hladnoća – no znaj ti što će biti sljedećih godina, jer meteorolozi najavljuju sve oštrije zime i sve žešća ljeta.

A takozvana 'pametna vrtna slavina' međunarodni je patent iločkog inovatora Marka Krtića, čiji su izumi okrunjeni s dvanaest inozemnih i sedam domaćih nagrada za inovacije, a koji je s kolegom Joškom Radanovićem osnovao tvrtku 'Innovative water tech' iz Iloka, davši sebi u zadatak da se bave rješavanjem svih komplikacija vodovodnih sustava.

Termička samozaštita

- Bio sam prije desetak dana kod rodbine u Sinju i razgovarao s njima o našoj slavini, ali rekli su mi: 'Pa šta će to nama, u Dalmaciji nikad ne ledi!' Upravo svjedočimo što se dogodilo, ovakve situacije dođu makar jednom u pet godina, a izgleda sve češće. A kad smrzne, već je kasno – kaže Radanović.

Krtić je svoju ideju još prije dvije godine uspješno proveo u djelo, patent je na Inventumu dobio zlatnu medalju, a na sajmu Arca srebrnu.

- Do sada na našem tržištu nije bilo ništa sličnog, postoje slavine koje u sebi imaju grijače, što iziskuje potrošnju električne energije, kao i razni plaštevi koji nisu učinkoviti na dugotrajnim temperaturnim minusima - tvrdi Krtić.

- Moja pametna slavina je izrađena od više vrsta nehrđajućih materijala, u sebi ima ugrađen sustav termičke samozaštite koja je potpuno mehanička, riječ je o zaštiti aktivnoj od plus pet do minus 100, pa i nižim temperaturama bez straha od smrzavanja. U slavinu je ugrađen sustav za sprječavanje nekontroliranog istjecanja vode te sanitarno-drenažni ispust potpomognut magnetnom silom koji štiti unutrašnjost slavine od kontaminacije – objašnjava iločki inovator, napominjući kako sustav može biti samostojeći, zidni ili ugradbeni, ovisno o potrebama i željama kupaca.

- Slavine su zanimljive i za seoska imanja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili vikendice gdje postoji potreba za vodom u zimskom razdoblju, a posebno za komunalna poduzeća koja su na našem području već iskazala interes. Primjerice, već se koristi u glavnom gradskom parku u Bjelovaru, na groblju u Županji, te u vatrogasnoj postaji u Vukovaru. U Novom Sadu, gdje je u modi uređivanje vrtova uz ekskluzivne stanove na vrhovima zgrada riješili smo problem sa zamrzavanjem i odvodnjom – objašnjava Krtić, čijih je desetak slavina već otišlo u Australiju, ne zbog smrzavanja, nego zbog – lijepog izgleda, budući da su rađene od najkvalitetnijeg inoksa, a visoke su 160 centimetara, od čega je 60 centimetara podzemni dio.

Promjena planova

- Slavina besprijekorno funkcionira na ekstremno niskim temperaturama uz jedan važan uvjet; dovodne cijevi moraju biti propisno ukopane, dakle najmanje pola metra u zemlju. Naravno, ako smrzne cijev u zemlji, onda ništa nema smisla, nema pomoći, no ljudi to u krajevima gdje su hladnoće češće dobro znaju. Dalmatince će ovakve nepogode ipak prisiliti da promijene očekivanja o toplim zimama, jer ako i svakih nekoliko godina ostanete bez vode, to je veliki problem i isplati ga se dugoročno riješiti – zaključuje Joško Radanović.

Sva zimska rješenja

Iločka tvrtka 'IWT' pored nesmrzavajuće slavine uspješno rješava i ostale zimske probleme s vodoopskrbom. Tako su osmislili i
- zidnu vrtnu slavinu,

- cjelogodišnji urbani zdenac (ni on ne mrzne),

- zaštitni ventil protiv smrzavanja,

- pojilice za farme,

- sigurnosnu hidrantsku glavu...

Kako to radi

Iločka špina funkcionira, kao i sva genijalna rješenja, na prvi pogled jednostavno; kad se temperature spuste ispod dva stupnja, termomehanički sustav ispušta vodu iz cijevi u podzemni odvod i zapravo, nema se što smrznuti! Ako je vani i minus dvadeset, iz slavine će poteći voda i onda se višak ponovno automatski ispušta. Preko godine radi kao i svaka druga, no kad su situacije stani-pani, kao ova sadašnja, njezina 'pamet' dolazi do punog izražaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 04:48