StoryEditor
Hrvatskabudite oprezni!

Slabljene polarnog vala donijet će nove opasnosti: stručnjaci upozoravaju na mogućnost velikih poplava i pojavu 'crnog leda', pogledajte kakva opasnost prijeti na cestama

Piše PSD
1. ožujka 2018. - 17:45
nesreca_jelenje1-260218

Sibirski val dnas je dosegnuo svoj vrhunac, a u narednim danima trebao bi popustiti. Ipak, povlačenje 'zvijeri s istoka' donijet će nove opasnosti.

Kako upozorava Državna uprava za spašavanje, nakon što temperature iz minusa prijeđu u plus, nastupit će opasnost od poplava. Zbog toga su, kako navode u svom priopćenju, u kontaktu s Državnim hidrometeorološkim zavodom i Hrvatskim vodama, a situacija na terenu se kontinuirano prati te će se, dođe li do potrebe za tim, angažirati sustav civilne zaštite.

Osim DUZS-a angažirat će se djelatnici Hrvatskih voda, policije, vatrogastva, civilne zaštite, javnog zdravstva, Hrvatskog Crvenog križa, HGSS-a, komunalnih tvrtki, stožera civilne zaštite i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Meteorolozi, pak, upozoravaju na  još jednu opasnost nakon prolaska polarnog vala. Stranica AccuWeather najavljuje veliku mogućnost pojave takozvanog 'crnog leda' diljem Europe.

 Pojava zlokobnog imena zapravo je tanak led koji se na manje korištenim površinama i prometnicama stvara kad se snijeg počne topiti pa se uslijed niskih temperatura opnovno zamrzne ili kad uz niske temperature padnea kiša. Nezgodan je jer ga je teško uočiti pa lako izaziva nezgodne padove i prometne nezgode, a naziva se 'crni led' jer zbog svoje prozirnosti poprima boju mokrog asfalta.

 

Accuweather je naveo i par savjeta kojih se treba pridržavati kako bi se rizik sveo na minimum: držite dovoljan razmak jer za zaustavljanje automobila na crnom ledu treba dvostruko više vremena nego što je potrebno za vrijeme normalnih vremenskih uvjeta, izbjegavajte naglo kočenje, a volan držite ravno kako ne bi došlo do proklizavanja.

 

 

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 18:16