StoryEditor
HrvatskaDr. VESNA VUČEMILOVIĆ

Škorina sestra za ‘Slobodnu‘: Penava ne može voditi Domovinski pokret, Mario Radić se ne snalazi i radi greške, a brat mi je pokvario ljetovanje svojom ostavkom!

23. srpnja 2021. - 13:04

Među onima koji su najburnije reagirali na ostavku Miroslava Škore na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta je njegova sestra, saborska zastupnica Vesna Vučemilović. U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju rekla nam je danas kako se još uvijek nada da će njezin brat barem do stranačkog izbornog sabora voditi Domovinski pokret, jer, kako je kazala boji se da će u protivnom nastati kaos koji se neće moći popraviti.

- Ovo što se sad događa u stranci izgleda mi kao da gledam neku šekspirijansku predstavu u kojoj glasnici kao nekad na dvoru poručuju: „Kralj je mrtav, živio kralj!“, i onda službeno objavljuju prijelaz kraljevske vlasti na njegova nasljednika.

- Naveliko se već spominju nasljednici, a među njima i Ivan Penava…

- Gospodin Penava je član našeg Kluba zastupnika u Saboru i mi ga doista poštujemo i uvažavamo da on ima obaveze kao gradonačelnik Vukovara. On nema previše vremena ni za posao saborskog zastupnika, a kamoli da bi vodio jednu nacionalnu stranku.

- On i nije član Domovinskog pokreta…

- Nije, on ima svoju stranku. Da se htio učlaniti u Domovinski pokret mogao je to odavno učiniti, imao je otvoren poziv. No, umjesto da se učlani osnovao je svoju stranku.

- Čak neki spominju i Damira Vanđelića koji također nije u stranci?

- Da, nevjerojatne su te spekulacije. Naslov u kojem kažu: 'Love kapitalca', da se radi o nekoj drugoj stranci, bio bi mi smiješan i predmet sprdnje. Još jedino nedostaje da objave oglas u novinama u kojem stoji: traži se predsjednik. To je doista sve skupa previše jadno.

- Još uvijek se nije sastalo Predsjedništvo nakon Škorine ostavke. Zašto?

- Pa je li to vama normalno? Zamislite da se to dogodilo u HDZ-u ili SDP-u, pa predsjedništvo bi se sastalo isti dan, a kod nas još ništa.

- Dosta ste ogorčeni zbog svega…

- Ma nisam ogorčena, situacija je takva da imam potrebu reagirati. Mi prvo moramo smiriti naše članstvo koje nas naziva, koje je uznemireno i ima puno pitanja.Moraju se sazvati službena tijela stranke - predsjedništvo i Domovinski odbor. Zamjenik predsjednika Mario Radić se naprosto ne snalazi u ovoj situaciji.

U ovih nekoliko dana napravio je jako puno grešaka. Trebao je odmah sazvati predsjedništvo jer mi nismo neko poduzeće, mi smo politička stranka i zna se, da odluke moraju donositi stranačka tijela. Kad ona donesu odluke, treba se izaći pred javnost, obavijestiti članstvo iskazati zajedništvo i to je normalna procedura.

A što mi imamo? Gospodin Radić se odjednom proglašava v.d. predsjednikom, on imenuje v.d. tajnika, a u Statutu takvih funkcija nema. To ne postoji. Radić je zamjenik predsjednika koji obnaša dužnost u ovakvim slučajevima, nije on nikakav v.d. predsjednik niti smo mi neki d.o.o. Mi smo politička stranka koja radi po Statutu i zakonima.

- S bratom ste uvijek bili bliski, kako to da vam nije rekao zašto je podnio ostavku? Na koncu on vas je 'uvalio' ovu političku priču?

- A evo pokvario mi je ljetovanje, (smije se op.a). Po cijele dane sam na telefonu i odgovaram na pozive, što članova, što novinara… Ja sam ušla u stranku da njemu pomognem. Nikad se prije nisam bavila politikom niti mi je ona što značila. Gradila sam svoju akademsku karijeru, u zvanju sam znanstvenog suradnika, docenta, višeg predavača, pišem radove… Iza sebe imam 17 radova što znanstvenih što stručnih. Ovo mi nije bilo ni u 'peti'.

Je li se i što dogodilo između njega i gospodina Radića, to mogu objasniti samo njih dvojica. Ne znam ni kako je pravno utemeljena ostavka Miroslava Škore. Kakva je to ostavka koja je podnesena na Facebooku?! Nije dobro što se to sve skupa tako dogodilo i očekujem da i Škoro na sjednici predsjedništva objasni svima što ga je ponukalo i otkloni nedoumice, ima tu dosta nelogičnosti, tajming i kronologija događaja je pomalo čudna.      

image
Goran Mehkek/Cropix

- Ima li šanse da se Miroslav Škoro predomisli i povuče ostavku?

- On je čovjek trenutka, vrlo je emotivan, ja ne isključujem ni jednu mogućnost. Po meni, budući će izborni sabor stranke biti u relativno kratkom vremenu ne vidim ni jedan razlog da on do tada ne vodi stranku. Mario Radić napravio je puno grešaka, izmislio nepostojeću funkciju i očigledno se čovjek ne snalazi jer je i njemu ovo sve novo.

On povlači poteze kao poduzetnik, ali ovo nije poduzeće. Ovo je politika i ima svoja pravila. Bila sam i ja u gospodarstvu pa znam koliko su to različite stvari. U firmi imate zaposlenike, svakome od radnika sukladno zakonu možete dati otkaz, u stranci to ne možete. Članovi su ti koji su birali vodstvo stranke i samo oni mogu nekome dati otkaz. To je velika razlika.

Imate li vi ambicije kandidirati se za predsjednicu stranke?

- Jako je prerano govoriti o tome, rekla sam da ovo nije predstava, nego stvarni život. Mi najprije moramo voditi računa o našem članstvu koje je uznemireno. Sve ovo što radim, radim zbog njih, zajedno smo ovo stvorili i ne bih htjela da na kraju ispadne po onoj narodnoj:'džabe smo krečili'.       

Otvara li Škorin odlazak mogućnost za suradnju Domovinskog pokreta s HDZ-om na nacionalnoj razini?

- Mi već surađujemo na lokalnoj razini u okviru programske suradnje, a na nacionalnoj razini to definitivno nije moguće dok god je ova trgovačka koalicija vladajuća i mislim da tu ništa neće promijeniti njegov odlazak.

Tražimo izvanrednu sjednicu Predsjedništva!

- Budući da zamjenik predsjednika Mario Radić još uvijek nije sazvao Predsjedništvo DP-a u ime navedenih članova sam mu poslala zahtjev. Ukoliko se ogluši sjednica će biti održana na zahtjev navedenih članova - kazala nam je Vesna Vučemilović. 

Evo što stoji i pozivu: .

S obzirom na novonastale okolnosti i činjenicu da nisu usvojeni temeljni podakti Statuta Domovinskog pokreta (npr. Pravilnik o članstvu), niti je samoproglašeni vršitelj dužnosti na bilo koji način uobičajen za funkcioniranje stranaka koji se temelji na Zakonu o političkim strankama (NN 76/1993) pokrenuo demokratsku proceduru sazivanja stranačkih tijela, zahtjevamo žurnu izvanrednu sjednicu Predsjedništva Domovinskog pokreta.

Sukladno čl. 27. statuta DP-a Predsjedništvo je najviše tijelo upravljanja Strankom između dviju sjednica Domovinskog odbora, te sukladno čl. 28. "obavlja ostale poslove određene Statutom i odlučuje o drugim pitanjima koja Statutom nisu izričito stavljena u djelokrug drugih tijela".

S obzirom na iznenadnu i pomalo u čudnim okolnostima podnesenu ostavku predsjednika Domovinskog pokreta dr. sc. Miroslava Škore, kao i glavnog tajnika stranke g. Darija Žepine tražimo da zamjenik predsjednika g. Mario Radić sazove hitnu sjednicu predsjedništva Domovinskog pokreta, a radi:

- dodatnog pojašnjenja okolnosti ostavki osobno od strane dr.sc. Miroslava Škore i g. Darija Žepine;

- koordinacije daljnjih medijskih istupa kao i

- očitovanja zamjenika predsjednika g. Radića o daljnoj organizaciji i radu stranke do najavljenih unutarstranačkih izbora, kao i u medijima najavljene promjene Statuta koje ni jednom riječju nikada nisu spomenute na Predsjedništvu stranke.

Najvažniji ciljevi Domovinskog pokreta su odgovornost, kao i unutarstranačka demokracija.

S poštovanjem,

Članovi predsjedništva: Ante Prkačin, Vesna Vučemilović, Stipo Mlinarić, Ružica Vukovac, Davor Dretar, Igor Peternel, Slaven Dobrović, Damir Markuš, Barbara Knežević, Zorica Gregurić, Nikola Grabovac.

item - id = 1114753
related id = 0 -> 1135742
related id = 1 -> 1135314
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 00:45