StoryEditorOCM
HrvatskaNovine u kolektivnom ugovoru

Školski sindikati izborili 'izletninu': učitelji i nastavnici prvi će put biti financijski stimulirani da učenike vode na ekskurzije, međutim s iznosom za tu dodatnu odgovornost nisu baš zadovoljni

21. travnja 2018. - 13:19

Učitelji i nastavnici koji vode učenike na višednevne aktivnosti, poput izleta, ekskurzija, posjeta Vukovaru, smotre ili natjecanja, ubuduće će, uz dnevnice, dobivati naknadu za povećanu odgovornost koja će iznositi 50 kuna neto po danu.

To je novo pravo, koje se već u zbornicama kolokvijalno zove "izletnina", a koje su školski sindikati ugovorili u netom okončanim pregovorima za granske kolektivne ugovore za osnovno te srednje školstvo. Naknada od 50 kuna prvi put se uvodi u granske kolektivne ugovore i to, kako je objašnjeno, zbog povećane odgojno-obrazovne odgovornosti za učenike tijekom navedenih aktivnosti.

Je li tih 50 kuna po danu prava cijena težine posla koji na putovanjima obavljaju prosvjetari, prosudit će oni sami – o tome, kao i ostatku sadržaja novih kolektivnih ugovora za ta dva sustava sindikati pregovarači, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te školski sindikat Preporod organizirat će idući tjedan referendum među svojim članstvom. Sindikati su ispregovarani GKU za osnovno te srednje školstvo do petka parafirali s pregovaračkim timom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Podsjetimo, produljena primjena oba GKU-a odlukom Vlade istječe 1. svibnja, a odluči li njihovo članstvo na referendumu da novi GKU-ovi nisu prihvatljivi, školski sindikati ne isključuju štrajk kojim bi se osigurao nastavak pregovora. Naravno, u tom slučaju Vlada novom odlukom ponovno može osigurati produljenu primjenu GKU-ova i iza 1. svibnja, kako zaposlenici škola ne bi ostali bez zajamčenih prava koja su ugovorena u postojećim GKU-ovima iz 2013. godine.

Ono što se također vidi iz novopredloženih kolektivnih ugovora jest da nijedno dosadašnje pravo nije ukinuto. Osim "izletnine", i u osnovnim i u srednjim školama novost je da je ujednačeno pravo na bonus za sve zaposlenike koji imaju 30 i više godina staža, a prema kojemu će im se ukupne tjedne obveze moći umanjiti za dva sata neposrednog odgojno-obrazovnog rada. U slučaju da taj bonus ne žele koristiti, dobit će povišicu od četiri posto na osnovnu plaću.

Međutim, i u srednjoškolskim i osnovnoškolskom sindikatu priznaju da se nisu uspjeli izboriti za povećanje osnovice za plaće od četiri posto za sve zaposlenike s 20 i više godina staža, budući da Vlada o tome želi pregovarati s odborom svih javnih službi. S druge strane, za prosvjetare je ugovoreno i povećanje satnice, primjerice, za nastavu u kući za učenike s većim motoričkim teškoćama ili s kroničnim bolestima (u srednjim školama uvećana je cijena sata 21 posto), rad u posebnim razrednim odjelima, prema prilagođenom programu i sl.

Imaju li razloga za zadovoljstvo novim GKU-ovima koji bi trebali vrijediti sve do 2022. godine? Mišljenja u školskim sindikatima o tome su donekle oprečna.

 

- Nismo do kraja zadovoljni, ali ako, primjerice, pogledate novu naknadu od 50 kuna koja se možda čini simboličnom, to je ipak 50 kuna više nego što smo imali dosad. Kada imate startnu poziciju kakvu imate, a to je da je Vladina strana odmah navela da se materijalna prava ugovaraju u postojećim okvirima financijskih sredstava, vjerujem da su sindikati postigli maksimum. Jesu li to pomaci, odlučit će naše članstvo – kaže Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

- Novi GKU produbit će stanje beznađa i diskriminacije zaposlenika škola sve do 2022. godine. Treba voditi računa da su ovo prvi kolektivni ugovori koji se potpisuju nakon izlaska iz gospodarske krize, kada kupujemo zrakoplove F16 – BARAK. Je li uspjeh da starijim zaposlenicima nudite bonus prema kojemu će deset posto više raditi, a za to će biti četiri posto više plaćeni? O visini "izletnine" od 50 kuna bespotrebno je i govoriti – smatra Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod.

Nakon što je Milanovićeva Vlada učiteljima oduzela dodatke najprije od 3, 5, 7 i 9 posto, a onda i 4, 8 i 10 posto, oni nisu vraćeni ovim GKU-ovima pa Stipić ističe da "ne zna je li itko nakon Milanovića ovako ponizio učitelje".

 

Divjak: Sretno svima
Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak još u četvrtak na svome je profilu na Facebooku objavila kako je upravo parafirala prijedlog GKU-a za osnovne škole, a dva dana prije toga za srednje škole.
"Zadovoljna sam postignutim dogovorima i atmosferom na pregovorima. Sretno svima u daljnjoj proceduri, na jednoj i drugoj strani", napisala je ministrica Divjak.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 19:17