StoryEditorOCM
Hrvatskakaotična situacija

Škola koja je postala covid žarište: djecu nitko ne testira, zaraženih ima i u zbornici, a jedna učiteljica je i umrla

Piše Mirela Lilek/JL
28. studenog 2021. - 22:54

U osnovnoj školi Kuršanec, deset kilometara od Čakovca, bolesnih je učenika dosta, a službeno, nitko nije bolestan. Ni za djecu koju su učitelji ovih dana, jer su šmrcala i kašljala, poslali doma iz škole, neće biti poznato je li riječ o covidu. Roditelji su došli po njih, šmrkljive ih i kašljucave poveli kući. Nakon dva će se tjedna vratiti u učionicu, bez ispričnice, jer nisu bili kod doktora. I tako iz dana u dan, piše Jutarnji list. 

Škola, taman i da žele prijeći na online nastavu dok se situacija ne smiri, službeno za to nema razloga. Takva apsurdna situacija, u kojoj ima bolesnih učenika, a službeno bolestan nije nitko, traje tjednima. U međuvremenu je desetero učitelja zaraženo covidom, a sredinom studenoga umrla je jedna učiteljica iz razreda za učenike koji se školuju po posebnom programu.

Kaotična situacija

OŠ Kuršanec ima 434 učenika, od kojih je njih 365 romske nacionalnosti, a škola ima i pet razreda za djecu koja se školuju po posebnom programu. Gužva u školi pogoduje širenju virusa, upozoravaju zabrinuti djelatnici škole.

- Nemamo evidentirane pozitivne učenike pa ne možemo ni reći da su se učitelji zarazili na nastavi. Imali smo neslužbene informacije da u romskom naselju vlada korona, ali službenih podataka nema pa zato ni osnove za reakciju. Iznimno su rijetko roditelji javili da dijete najvjerojatnije ima covid. Kad bismo, pak, zvali roditelje i pitali zašto dijete nije u školi, je li pozitivno ili u samoizolaciji, odgovorili bi nam da dijete kiše i kašlje, da su zvali doktoricu koja je rekla da ne moraju s djetetom u ambulantu, neka ga liječe kod kuće. Ipak, većina uopće ne kontaktira doktora. I redovno šalju šmrcavo dijete u školu - kaže za Jutarnji ravnateljica škole Marija Tepalović.

image
Ravnateljica Marija Tepalović
Ranko Šuvar/Cropix

Učitelji su zabrinuti zbog kaotične situacije. Svakodnevno doznaju za brojne kontakte djece s pozitivnim osobama u romskom naselju, kaže nam učitelj povijesti Toni Marušić. Učiteljica hrvatskog jezika Darija Borković tvrdi da u svakome razredu, koji su srećom mali, imaju jedno do dvoje djece koja dolaze na nastavu sa simptomima - šmrcaju, kašlju, oči im suze.

Martin Meštrić, vjeroučitelj koji u toj školi radi 20 godina, navodi primjer učenice koja je bila na nastavi iako je utvrđeno da je baka s kojom živi u istom kućanstvu covid-pozitivna. Dijete, kaže, nije dobilo mjeru samoizolacije.

Prijevoz u školu

- Naselje iz kojega dolaze romska djeca je veliko, svi su međusobno u kontaktu, a djeca se autobusom prevoze u školu i lako je prenijeti virus. Jučer vidim učenicu, curi joj nosić, oči suzne. Nije, kaže mi, mjerila temperaturu, a ne bi doma jer će onda svi misliti da ima koronu - kaže vjeroučitelj.

Kad bi se i odlučili za online nastavu, problem je to što su istekle SIM kartice pa djeca, koja rijetka u naselju imaju Internet, nemaju podatkovni promet na tabletima. Ravnateljica je, kaže, zatražila nove kartice, a kad će stići, ne zna.

Većina školske djece živi u ni dva kilometra udaljenom romskom naselju Kuršanec. Od stotinjak djece na stanici, ne zna se je li tko imao koronu. U Kuršancu se o tome govori nerado.

- Je li netko od vas imao koronu? - pitamo.

- Ne, ne, ne, ne... - odgovaraju jedan po jedan i razilaze se.

Nepovjerljivi

Danijel Ignac, romski pomagač u nastavi sa 14 godina staža, kaže da je u svim međimurskim romskim naseljima, njih desetak, situacija kao u Kuršancu.

- Iznimno rijetki se testiraju ili cijepe. Mi Romi smo vam skloni biti nepovjerljivi. Prošli tjedan umro je susjed iz naselja, imao je 53 godine. Bio je bolestan na bubrege, pazio se, rijetko je izlazio. Dobio je koronu i umro s obostranom upalom pluća. Prvi je u naselju preminuo s covidom - govori Danijel Ignac.

Nakon tog smrtnog slučaja, neki su se odlučili cijepiti. Ipak, rijetki. Kad se i odluče obratiti liječniku, Danijel kaže da ih oni ne zovu na testiranje.

- Baka je tu u naselju bila pozitivna, unuci žive s njom i naši su učenici. Mama me zvala i rekla da djeca imaju simptome, da je zvala liječnicu i pitala za testiranje. Djeca su joj u petom, sedmom i osmom razredu. Ova joj je odgovorila, tvrdi majka, da testiranje ne treba, neka kupi Lupocet. Tu je stalo - kaže romski pomagač.

Poseban problem u OŠ Kuršanec je izraženo antivaksersko opredjeljenje omiljene učiteljice. Puno radi s djecom, ima s njima hvale vrijedan odnos povjerenja, odlične rezultate. Djeca je prate na društvenim mrežama, ona im je uzor, njezine vrijednosti prenose roditeljima. Do četvrtka nije bila u školi, uzela je bolovanje ili godišnji odmor, odbila se cijepiti ili testirati.

Danijel Ignac odlučio je urgirati, zvao je u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i pokušao dogovoriti da netko dođe u naselje i cijepi ljude u tamošnjem Obiteljskom centru. Nada se da bi zastupnik iz redova nacionalnih manjina mogao pomoći da se to osigura. Kristijan Oršuš, vijećnik iz redova romske manjine u Međimurskoj županiji, upoznat je sa situacijom i tvrdi da pokušava naći rješenje.

- Znam kakvo je stanje u školi koju pohađaju i moja djeca. Istina je da je korona ušla u romsko naselje, no odaziv na cijepljenje je slab. Nadam se da će županijske bolnice izaći u susret i ubrzo organizirati cijepni punkt u samom naselju - kaže vijećnik.

Ministarstvo: Službeno nema niti jednog pozitivnog

Prema informacijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, 90 posto djelatnika škole cijepljeno je ili je preboljelo covid-19, a ostalih 10 posto djelatnika odlukom o necijepljenju svjesno je, kažu, preuzelo rizik eventualno težih posljedica u slučaju zaraze. Ministarstvo apelira da se cijepe. Što se tiče eventualnih pozitivnih roditelja učenika koji pohađaju navedenu školu, škola, a ni Ministarstvo, nema podatke o tome, niti vodi takvu evidenciju.

- Ako bilo tko posjeduje informacije da se krši izrečena mjera izolacije ili samoizolacije, dužan je o tome obavijestiti nadležne službe - upozoravaju.

Potvrđuju da, prema njihovim informacijama, u školi trenutačno službeno nema niti jednog pozitivnog učenika, niti djelatnika.

Što se tiče problema sa SIM karticama, od operatera su naručene nove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 20:16