stdClass Object ( [id] => 428656 [title] => Skandalozno predavanje akademika: 'Crnci su gluplji od bijelaca' [alias] => skandalozno-predavanje-akademika-crnci-su-gluplji-od-bijelaca [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bijelci su puno inteligentniji od crnaca, a ta razlika u inteligenciji je značajno uvjetovana genetskim faktorima. To znači da je crnačka inteligencijska inferiornost u odnosu na bijelu rasu urođena. A kako tu inferiornost određuju geni, a ne okolina, besmisleno je provoditi ikakvu socijalnu politiku usmjerenu prema smanjenju obrazovnih i drugih rasnih nejednakosti, jer su crnci naprosto urođeno gluplji od bijelaca.

Poštovani čitatelji, ako ovakve bljezgarije čujete u kafani, možete odmahnuti rukom i benevolentno reći: ah, čovjek se napio pa priča pizdarije. Ali ako ih čujete na znanstvenom predavanju, od akademskog autoriteta iza kojeg stoji solidna međunarodna karijera, tada možete tek poraženo zavapiti u nebo: nije čudo što je svijet pun rasne mržnje, ako su znanstvenici ovakvi.

Upravo takve stvari u četvrtak navečer prisutnoj je publici u Alkarskim dvorima u Sinju – gdje se održava 7. Festival znanosti koji organiziraju tamošnji studenti - govorio dr. Neven Sesardić, dugogodišnji redovni profesor filozofije na Sveučilištu Lingnan u Hong Kongu, koji je predavao i na prestižnim sveučilištima u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Japanu.

Svom predavanju dr. Sesardić je dao naslov "Geni, ljudske razlike i politika". Veći dio vremena potrošio je na razglabanje o tome jesu li za navodno "evidentne" i "znanstveno dokazane" rasne razlike u inteligenciji važniji geni ili utjecaj okoline.

Tako je mogao govoriti deset dana i deset noći, a da ni jednog trenutka ne bude niti blizu znanstvene istine. Zato što njegova temeljna premisa koju smatra neupitnom – da crnci postižu manje rezultate na testovima inteligencije, pa su shodno tome manje inteligentni od bijelaca – ne samo što nije neupitna, nego je i potpuno neistinita.
O tome nešto kasnije.

Teror političke korektnosti

Govoreći o rasnim razlikama u inteligenciji, dr. Sesardić (na slici u razgovoru s našim novinarom) je sugerirao zaključak: ako su za te razlike presudni geni, onda ih nikakve socijalne politike ne mogu smanjiti. Pritom se čuvao od toga da izričito navede kako su za rasne razlike presudni samo geni, ali je ukazao da "teror političke korektnosti" znanstvenike priječi da svijetu kažu punu znanstvenu istinu, koja u uprošćenom obliku glasi da su crnci genetski gluplji od bijelaca.

Zato se nije skanjivao reći da crnci na testovima inteligencije iskazuju za 15 bodova manji IQ od bijelaca (bijelci 100, crnci 85) i da se to pokazuje već 100 godina. Cijelo predavanje profesor je izgradio na toj premisi, od koje je jedino točno da se testiranje inteligencije provodi već 100 godina: prvi test inteligencije napravili su francuski psiholog Alfred Binet i liječnik Julius Simon 1904. godine, dok je sam pojam "kvocijent inteligencije" (IQ) u upotrebu 1912. uveo njemački psiholog William Stern.

No ključni Sesardićev iskaz - da crnci već 100 godina imaju za 15 bodova manji IQ od bijelaca - duboko je neistinit, a po svojim mogućim konzekvencama i društveno iznimno opasan, ali počiva na nečemu što je dobrim dijelom 20. stoljeća doista predstavljalo znanstvenu istinu. I zato je nužno tu stvar precizno objasniti.

U prvim desetljećima testiranja inteligencije zaista se pokazivalo da crnci u prosjeku imaju 15 bodova manji IQ od bijelaca. Ali kod suvremenih testova inteligencije te razlike više nema. Kako to? Zar su crnci u međuvremenu postali inteligentniji, a bijelci gluplji? Odgovor: ni jedno ni drugo. Preciznije: te razlike između bijelaca i crnaca nikad nije ni bilo. Pitanje: ako je nikad nije ni bilo, zbog čega se desetljećima iskazivala?

Dobro pitanje.

Pogreška mjerenja

Tražeći objašnjenje za iskazivanu razliku od 15 bodova, psiholozi su uočili da golemu većinu testova inteligencije izrađuju bijeli psiholozi i da se glavnina verbalnih zadataka iz testova odnosi na sadržaje iz bjelačke, zapadne kulture, kao i da ti zadaci dobrim dijelom počivaju na prethodnom znanju i obrazovanju ispitanika. Netko se upitao: što bi se desilo kad bi testove kreirali crni psiholozi, s naputkom da verbalne zadatke sastavljaju referirajući se na sadržaje afričke ili afroameričke kulture?

Rezultati su za bijele rasiste bili zapanjujući: odjednom su crni ispitanici postizali bolje rezultate na testovima od bijelaca. Odjednom su crnci postali inteligentniji od nas. Što sad?

Psiholozi su došli do rješenja: treba sastaviti takve testove inteligencije koji neće biti pod utjecajem kulture, obrazovanja i predznanja ispitanika. Tek će se onda vidjeti koja je rasa inteligentnija. Tako su stvoreni neverbalni testovi inteligencije (koji ne zahtijevaju prethodno znanje, a nastoji se da zadaci budu lišeni utjecaja kulturalnog nasljeđa), koji su u dovoljnom broju istraživanja zamijenili ranije verbalne testove.

Sada se pokazalo da između bijelaca i crnaca nema nikakvih razlika u inteligenciji. Odnosno, da razlike koje se iskazuju u pojedinim mjerenjima nisu statistički značajne, jer se nalaze u okviru standardne pogreške mjerenja.
Netko će reći: pa dobro, to su očito neki noviji psihološki testovi inteligencije, pa dr. Sesardić kao filozof nije upućen u ta suvremena dostignuća znanstvene psihologije.

Međutim, prvi poznati test inteligencije koji je uvažavao kulturalne različitosti izradio je američki psiholog Raymond Bernard Cattell još 1944. godine, nazvavši ga "Test inteligencije oslobođen utjecaja kulture" ("The culture-free test of intelligence"). Znanstvena psihologija već više od 70 godina koristi takve testove, ali ta informacija još nije stigla do našeg slavnog filozofa.

Dostupnost obrazovanja

Prvih 20 godina karijere, od sredine 70-ih do sredine 90-ih, dr. Sesardić je proveo na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U isto to vrijeme, par desetaka metara zračne linije od njega, na Odsjeku za psihologiju radio je dr. Branimir Šverko, jedan od najcitiranijih hrvatskih psihologa u svijetu i čovjek koji je proveo meta-analizu brojnih istraživanja koja su nastojala objasniti izmjerene rasne razlike u IQ. Zaključak dr. Šverka glasio je da se opažene razlike mogu objasniti "nejednakim socioekonomskim i obrazovnim uvjetima razvoja", kao i "kulturalnom pristranošću postojećih testova koje sastavljaju bijelci".

Dr. Sesardić je na svom predavanju u Sinju citirao više svjetskih znanstvenika koji se bave ljudskom inteligencijom, od kojih neki žive i rade i po desetke tisuća kilometara daleko od njega. Kako mu je onda promakao zaključak kolege koji je 20 godina od njega bio udaljen nekih 30 sekundi ne odveć žustrog hoda?

Možda zato što bi onda pred sinjskim auditorijem morao postaviti jedino doista važno retoričko pitanje, čiji je odgovor direktno povezan s rezultatima na verbalnim testovima inteligencije: je li u bjelačkim društvima Zapada mogućnost obrazovanja jednako dostupna crncima i bijelcima?

S obzirom da zna odgovor na to pitanje, dr. Sesardić ga nije ni postavio. Jer da ga je postavio, morao bi sinjskim studentima priznati da njegova teza o mogućoj besmislenosti socijalnih politika ne vrijedi ni tipkovnice laptopa na kojem je prikazivao svoju power-point prezentaciju.

Ništa od intervjua

Iako smo s dr. Sesardićem uoči predavanja dogovorili intervju, koji smo trebali voditi nakon njegove prezentacije, profesor je to naknadno odbio, ispričavši se kako "nije dobro shvatio naš dogovor", jer je mislio da treba dati "samo neku kratku izjavu", a da mu je intervju nezgodan "jer ne želi biti toliko u medijima".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RASIZAM S PEDIGREOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-10-08 10:29:32 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-10-08 11:55:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-10-08 10:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 30489 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/10/08/sesartic_neven7-061016.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "sesartic_neven7-061016.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "973x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15339042 Threads: 4 Questions: 3184303753 Slow queries: 7146106 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235666181 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/skandalozno-predavanje-akademika-crnci-su-gluplji-od-bijelaca-428656 [printLink] => /vijesti/hrvatska/skandalozno-predavanje-akademika-crnci-su-gluplji-od-bijelaca-428656?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 258377 [name] => Neven Sesardić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neven-sesardic [link] => /tag/neven-sesardic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RASIZAM S PEDIGREOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Skandalozno predavanje akademika: 'Crnci su gluplji od bijelaca' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/08/sesartic_neven7-061016.JPG [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => sesartic_neven7-061016.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/08/sesartic_neven7-061016.JPG [title] => sesartic_neven7-061016.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bijelci su puno inteligentniji od crnaca, a ta razlika u inteligenciji je značajno uvjetovana genetskim faktorima. To znači da je crnačka inteligencijska inferiornost u odnosu na bijelu rasu urođena. A kako tu inferiornost određuju geni, a ne okolina, besmisleno je provoditi ikakvu socijalnu politiku usmjerenu prema smanjenju obrazovnih i drugih rasnih nejednakosti, jer su crnci naprosto urođeno gluplji od bijelaca.

Poštovani čitatelji, ako ovakve bljezgarije čujete u kafani, možete odmahnuti rukom i benevolentno reći: ah, čovjek se napio pa priča pizdarije. Ali ako ih čujete na znanstvenom predavanju, od akademskog autoriteta iza kojeg stoji solidna međunarodna karijera, tada možete tek poraženo zavapiti u nebo: nije čudo što je svijet pun rasne mržnje, ako su znanstvenici ovakvi.

Upravo takve stvari u četvrtak navečer prisutnoj je publici u Alkarskim dvorima u Sinju – gdje se održava 7. Festival znanosti koji organiziraju tamošnji studenti - govorio dr. Neven Sesardić, dugogodišnji redovni profesor filozofije na Sveučilištu Lingnan u Hong Kongu, koji je predavao i na prestižnim sveučilištima u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Japanu.

Svom predavanju dr. Sesardić je dao naslov "Geni, ljudske razlike i politika". Veći dio vremena potrošio je na razglabanje o tome jesu li za navodno "evidentne" i "znanstveno dokazane" rasne razlike u inteligenciji važniji geni ili utjecaj okoline.

Tako je mogao govoriti deset dana i deset noći, a da ni jednog trenutka ne bude niti blizu znanstvene istine. Zato što njegova temeljna premisa koju smatra neupitnom – da crnci postižu manje rezultate na testovima inteligencije, pa su shodno tome manje inteligentni od bijelaca – ne samo što nije neupitna, nego je i potpuno neistinita.
O tome nešto kasnije.

Teror političke korektnosti

Govoreći o rasnim razlikama u inteligenciji, dr. Sesardić (na slici u razgovoru s našim novinarom) je sugerirao zaključak: ako su za te razlike presudni geni, onda ih nikakve socijalne politike ne mogu smanjiti. Pritom se čuvao od toga da izričito navede kako su za rasne razlike presudni samo geni, ali je ukazao da "teror političke korektnosti" znanstvenike priječi da svijetu kažu punu znanstvenu istinu, koja u uprošćenom obliku glasi da su crnci genetski gluplji od bijelaca.

Zato se nije skanjivao reći da crnci na testovima inteligencije iskazuju za 15 bodova manji IQ od bijelaca (bijelci 100, crnci 85) i da se to pokazuje već 100 godina. Cijelo predavanje profesor je izgradio na toj premisi, od koje je jedino točno da se testiranje inteligencije provodi već 100 godina: prvi test inteligencije napravili su francuski psiholog Alfred Binet i liječnik Julius Simon 1904. godine, dok je sam pojam "kvocijent inteligencije" (IQ) u upotrebu 1912. uveo njemački psiholog William Stern.

No ključni Sesardićev iskaz - da crnci već 100 godina imaju za 15 bodova manji IQ od bijelaca - duboko je neistinit, a po svojim mogućim konzekvencama i društveno iznimno opasan, ali počiva na nečemu što je dobrim dijelom 20. stoljeća doista predstavljalo znanstvenu istinu. I zato je nužno tu stvar precizno objasniti.

U prvim desetljećima testiranja inteligencije zaista se pokazivalo da crnci u prosjeku imaju 15 bodova manji IQ od bijelaca. Ali kod suvremenih testova inteligencije te razlike više nema. Kako to? Zar su crnci u međuvremenu postali inteligentniji, a bijelci gluplji? Odgovor: ni jedno ni drugo. Preciznije: te razlike između bijelaca i crnaca nikad nije ni bilo. Pitanje: ako je nikad nije ni bilo, zbog čega se desetljećima iskazivala?

Dobro pitanje.

Pogreška mjerenja

Tražeći objašnjenje za iskazivanu razliku od 15 bodova, psiholozi su uočili da golemu većinu testova inteligencije izrađuju bijeli psiholozi i da se glavnina verbalnih zadataka iz testova odnosi na sadržaje iz bjelačke, zapadne kulture, kao i da ti zadaci dobrim dijelom počivaju na prethodnom znanju i obrazovanju ispitanika. Netko se upitao: što bi se desilo kad bi testove kreirali crni psiholozi, s naputkom da verbalne zadatke sastavljaju referirajući se na sadržaje afričke ili afroameričke kulture?

Rezultati su za bijele rasiste bili zapanjujući: odjednom su crni ispitanici postizali bolje rezultate na testovima od bijelaca. Odjednom su crnci postali inteligentniji od nas. Što sad?

Psiholozi su došli do rješenja: treba sastaviti takve testove inteligencije koji neće biti pod utjecajem kulture, obrazovanja i predznanja ispitanika. Tek će se onda vidjeti koja je rasa inteligentnija. Tako su stvoreni neverbalni testovi inteligencije (koji ne zahtijevaju prethodno znanje, a nastoji se da zadaci budu lišeni utjecaja kulturalnog nasljeđa), koji su u dovoljnom broju istraživanja zamijenili ranije verbalne testove.

Sada se pokazalo da između bijelaca i crnaca nema nikakvih razlika u inteligenciji. Odnosno, da razlike koje se iskazuju u pojedinim mjerenjima nisu statistički značajne, jer se nalaze u okviru standardne pogreške mjerenja.
Netko će reći: pa dobro, to su očito neki noviji psihološki testovi inteligencije, pa dr. Sesardić kao filozof nije upućen u ta suvremena dostignuća znanstvene psihologije.

Međutim, prvi poznati test inteligencije koji je uvažavao kulturalne različitosti izradio je američki psiholog Raymond Bernard Cattell još 1944. godine, nazvavši ga "Test inteligencije oslobođen utjecaja kulture" ("The culture-free test of intelligence"). Znanstvena psihologija već više od 70 godina koristi takve testove, ali ta informacija još nije stigla do našeg slavnog filozofa.

Dostupnost obrazovanja

Prvih 20 godina karijere, od sredine 70-ih do sredine 90-ih, dr. Sesardić je proveo na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U isto to vrijeme, par desetaka metara zračne linije od njega, na Odsjeku za psihologiju radio je dr. Branimir Šverko, jedan od najcitiranijih hrvatskih psihologa u svijetu i čovjek koji je proveo meta-analizu brojnih istraživanja koja su nastojala objasniti izmjerene rasne razlike u IQ. Zaključak dr. Šverka glasio je da se opažene razlike mogu objasniti "nejednakim socioekonomskim i obrazovnim uvjetima razvoja", kao i "kulturalnom pristranošću postojećih testova koje sastavljaju bijelci".

Dr. Sesardić je na svom predavanju u Sinju citirao više svjetskih znanstvenika koji se bave ljudskom inteligencijom, od kojih neki žive i rade i po desetke tisuća kilometara daleko od njega. Kako mu je onda promakao zaključak kolege koji je 20 godina od njega bio udaljen nekih 30 sekundi ne odveć žustrog hoda?

Možda zato što bi onda pred sinjskim auditorijem morao postaviti jedino doista važno retoričko pitanje, čiji je odgovor direktno povezan s rezultatima na verbalnim testovima inteligencije: je li u bjelačkim društvima Zapada mogućnost obrazovanja jednako dostupna crncima i bijelcima?

S obzirom da zna odgovor na to pitanje, dr. Sesardić ga nije ni postavio. Jer da ga je postavio, morao bi sinjskim studentima priznati da njegova teza o mogućoj besmislenosti socijalnih politika ne vrijedi ni tipkovnice laptopa na kojem je prikazivao svoju power-point prezentaciju.

Ništa od intervjua

Iako smo s dr. Sesardićem uoči predavanja dogovorili intervju, koji smo trebali voditi nakon njegove prezentacije, profesor je to naknadno odbio, ispričavši se kako "nije dobro shvatio naš dogovor", jer je mislio da treba dati "samo neku kratku izjavu", a da mu je intervju nezgodan "jer ne želi biti toliko u medijima".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
sesartic_neven7-061016.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/skandalozno-predavanje-akademika-crnci-su-gluplji-od-bijelaca-428656 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ec267addef0289474bcc05139e7e8c49d4bc6b6e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Skandalozno+predavanje+akademika%3A+%26%23039%3BCrnci+su+gluplji+od+bijelaca%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fskandalozno-predavanje-akademika-crnci-su-gluplji-od-bijelaca-428656 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fskandalozno-predavanje-akademika-crnci-su-gluplji-od-bijelaca-428656 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RASIZAM S PEDIGREOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaRASIZAM S PEDIGREOM

Skandalozno predavanje akademika: 'Crnci su gluplji od bijelaca'

8. listopada 2016. - 12:29
sesartic_neven7-061016.JPG

Bijelci su puno inteligentniji od crnaca, a ta razlika u inteligenciji je značajno uvjetovana genetskim faktorima. To znači da je crnačka inteligencijska inferiornost u odnosu na bijelu rasu urođena. A kako tu inferiornost određuju geni, a ne okolina, besmisleno je provoditi ikakvu socijalnu politiku usmjerenu prema smanjenju obrazovnih i drugih rasnih nejednakosti, jer su crnci naprosto urođeno gluplji od bijelaca.

Poštovani čitatelji, ako ovakve bljezgarije čujete u kafani, možete odmahnuti rukom i benevolentno reći: ah, čovjek se napio pa priča pizdarije. Ali ako ih čujete na znanstvenom predavanju, od akademskog autoriteta iza kojeg stoji solidna međunarodna karijera, tada možete tek poraženo zavapiti u nebo: nije čudo što je svijet pun rasne mržnje, ako su znanstvenici ovakvi....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 00:01