StoryEditorOCM
Hrvatskaza svaku osudu

Skandalozna snimka: Ukrajinka se hvali plemenitim periskama izvađenima iz našeg mora, u Hrvatskoj je to kazneno djelo

Piše VIJESTI SD
19. kolovoza 2024. - 11:32

Žena koja se na svom Instagram profilu predstavlja kao Tatiana Kovchalia iz Ukrajine objavila je na svom Instagram storyju snimku tri periske izvađene iz mora kod Krka, piše Morski.hr.

Plemenitu perisku u Hrvatskoj štiti Zakon o zaštiti prirode, a članak 153., stavak 3. jasno kaže: "Zabranjeno je držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki iz prirode strogo zaštićenih vrsta".

image
Screenshot/Instagram

Također ih je prema istom Zakonu zabranjeno ‘‘uzeti iz prirode, namjerno uhvatiti i/ili ubiti, namjerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, migracije i hibernacije, oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja te prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati, piše Morski.hr.

Također valja naglasiti da se radi i o kaznenom djelu uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti, s obzirom na to da je Kaznenim zakonom određeno kako će se kazniti tko ‘‘protivno propisima usmrti, uništi, posjeduje, hvata ili uzima jedinku zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva ili drugu zaštićenu prirodnu vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 02:58