StoryEditorOCM
HrvatskaRAZLOG ZA OSTAVKU

Skandal u USKOK-u: prometna nesreća, 100.000 kn štete, zataškavanje i anonimni mail: ‘Hrvoj Šipek je bila zgranuta!‘

Piše IVANKA TOMA/JL
18. travnja 2023. - 19:04

Propusti u obavljaju poslova državnoodvjetničke uprave razlog je zbog kojeg je Vanja Marušić danas podnijela pismeni zahtjev za prestankom rada na mjestu ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), a on se svode na prešućivanje prometne nesreće koju je njen vozač skrivio još u ožujku prošle godine.

Vozač je službenim automobilom oduzeo prednost drugom vozilu zbog čega je došlo do sudara, a šteta na automobilu USKOK-a bila je čak 100.000 kuna. Navodno je pet mjeseci trebalo da se automobil popravi i da se sve sanira, no glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek do prije deset dana o tome nije imala pojma - doznaje Jutarnji list.

Prema izvorima iz Državnog odvjetništva RH, Hrvoj Šipek je prije desetak dana dobila anonimnu prijavu i to joj je bio prvi glas da je vozač Vanje Marušić skrivio prometnu nesreću i da se nakon toga izvukao. Upućeni u cijelu situaciju tvrde nam kako je Hrvoj-Šipek najprije sve provjerila, a kada se uvjerila da su informacije iz anonimne prijave točne, u petak je pozvala Vanju Marušić i zatražila objašnjenje.

- Nije problem u tome što se dogodila nesreća, niti što ju je vozač skrivio. Može se svakome dogoditi. Hrvoj Šipek je bila zgranuta što joj je Vanja to zatajila - kaže osoba iz DORH-a koja za priču zna iz prve ruke i prepričava da se Marušić pravdala kako je zaboravila prijaviti prometnu nesreću. Glavna državna odvjetnica to nije prihvatila pa je šefici USKOK-a ponudila da sama podnese prijedlog za prestanak s radom na mjestu ravnateljice USKOK-a.

Vanja Marušić na to je rekla kako će razmisliti tijekom vikenda i odgovor dati u ponedjeljak. Kada je u ponedjeljak došla na posao obavijestila je glavnu državnu odvjetnicu da se povlači s mjesta ravnateljice USKOK-a, a nakon toga je Hrvoj-Šipek o svemu obavijestila ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu koji treba dati suglasnost za razrješenje.

Dobro upućeni sugovornik iz DORH-a kaže da je policija, nakon što je vozač ravnateljice USKOK-a skrivio nesreću, došla na mjesto udesa i obavila očevid, da su utvrdili kako je USKOK-ovo vozilo oduzelo prednost drugom automobilu te su protiv vozača pokrenuli postupak u kojemu se tražila novčana kazna i oduzimanje vozačke dozvole. Vozač se, međutim, pozvao na činjenicu da je on službeni vozač ravnateljice USKOK-a i usto njezin pratitelj što je na kraju bila i okolnost radi koje se izvukao od odgovornosti.

- Hrvoj-Šipek smatra da je takvo ponašanje nedopustivo, da Marušić to nije smjela dozvoliti i onda još sve zatajiti svojoj šefici. Zbog ovakvog ponašanja USKOK, ali i cijeli DORH, gubi na vjerodostojnosti. Kako ćemo progoniti druge ako ćemo sebi i svojima gledati kroz prste?! - rekao je jedan od suradnika glavne državne odvjetnice uz napomenu da cijela priča zvuči još ružnije ako se zna da je supruga vozača zamjenica općinskog državnog odvjetnika.

Nakon razrješenja za koje se očekuje da će ministar u srijedu dati suglasnost Marušić ostaje raditi u USKOK-u kao zamjenica ravnatelja. Tako je, uostalom, propisano u Zakonu o USKOK-u koji glavnom državnom odvjetniku daje ovlast imenovanja i razrješenja ravnatelja ovog specijaliziranog tužiteljstva, ali time i odgovornost za rad USKOK-a.

Za vršiteljicu dužnosti ravnatelja USKOK-a Hrvoj-Šipek će prema neslužbenim informacijama imenovati zamjenicu glavne državne odvjetnice Željku Mostečak, a ona će najvjerojatnije biti i buduća šefica USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:35