StoryEditor
HrvatskaPrijeti li nam ekoincident?

Sjećate se propalog hrvatskog projekta potrage za naftom i plinom u Jadranu? Od bušenja smo odustali prije dvije godine, no sada u potragu za naftom u moru po istom modelu kreću naši susjedi

7. prosinca 2018. - 14:37

Grčki koncesionar "Energean" početkom iduće godine kreće s istraživanjem mogućih izvora nafte i plina u istraživačkim poljima u Jadranskom moru kod Ulcinja, objavila je crnogorska Uprava za ugljikovodike.

Riječ je o gotovo istovjetnome modelu potrage za jadranskim izvorima nafte i plina od kojeg je Hrvatska odustala nakon smjene vlasti početkom 2016., nakon što je dobila nekoliko ponuda za eksploataciju istraživačkih polja.

Osim "Energeanu", Crna Gora izdala je koncesiju za istraživačka polja nafte i plina u Jadranu i talijansko-ruskom konzorciju "Eni-Novatek". Susjedna država ponudila je, u ponovljenom natječaju 2016., za istraživanje 13 polja, na dijelu kojih se u proteklih godinu dana provodilo seizmičko ispitivanje brodom "Polar Empress".

Već je i sama pojava "Polar Empressa", kao i prikupljanje ponuda naftnih kompanija, izazvala prosvjede crnogorskih ekoloških i drugih udruga civilnog društva, koje smatraju da na taj način Crna Gora ulazi u nesagledive rizike za okoliš i turizam.

– U ovome trenutku "Energean" je u postupku završetka studije procjene utjecaja na životnu sredinu i projekta predmetnih istraživanja. Javna rasprava o ovom elaboratu je završena i trenutno je predmet razmatranja od strane komisije nadležne Agencije za zaštitu prirode i životne sredine. U međuvremenu je, u suradnji s Institutom za biologiju mora, izvršen monitoring nultog stanja ribljih resursa – odgovorili su na kritike crnogorskih zelenih iz Uprave za ugljikovodike, na čijem je čelu Vladan Dubljević.

Iz "Energeana" su najavili ulaganje od 19 milijuna dolara u istraživanja kod Ulcinja, otkrivši kako se investicija sastoji od seizmičkih ispitivanja, izrade geološke i geofizičke studije te instaliranja jedne bušotine. I izvršni direktor "Energeana" Mathios Rigas referirao se, prigodom potpisivanja pripadajućeg ugovora s crnogorskom vladom, na strahovanja od zagađenja Jadrana zbog istraživačkih radova.

– "Energean" već 35 godina radi u ekološki osjetljivom području Grčke i za to vrijeme nismo imali nijedan incident – poručio je Rigas.

"Energean" se obvezao dovršiti prvu fazu istraživanja podmorja kod Ulcinja u prvom kvartalu 2020. Njihova koncesija odnosi se na 355 kilometara četvornih istraživačkih polja na moru kod Ulcinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 02:38