StoryEditorOCM
HrvatskaPODUZETNIK

Sjećate li se Borisa Mikšića? Umalo je ušao u drugi krug predsjedničkih izbora 2005., a sada gradi novu tvornicu, preuzeo je i logistički centar u Kaštelima

Piše PSD
13. listopada 2021. - 17:27

Davno je to bilo kad je Boris Mikšić bio suparnik Stjepanu Mesiću i Jadranki Kosor na predsjedničkim izborima 2005., postavši senzacija po broju osvojenih glasova, iza ovo dvoje treći od 13 kandidata, no i danas ta epizoda kao da je prva asocijacija na njega u široj javnosti. Za dobar dio ljudi, pak, u Slavoniji, on jest i ostaje – poduzetnik, inovator, poslodavac, što je bio i s početkom razvoja poslovanja u Hrvatskoj ranih 2000-ih, piše Poslovni.

U Belom Manastiru Mikšić 15-ak godina ima tvornicu za obradu polimera Ecocortec, s tehnologijom antikorozivne zaštite koju je patentirao 1977. u SAD-u u Cortec Grupi. Krajem godine započinje gradnju nove tvornice u Poslovnoj zoni Belog Manastira. Investicija je to veća od 7 milijuna eura, kaže nam Mikšić, kojeg smo “ulovili” usred berbe grožđa s radnicima.

“U sklopu nove tvornice (zemljište 5000 kvadrata, sama hala 2000), bit će suvremena linija za reciklažu plastične ambalaže i pogon za preradu plastike za daljnju ekstruziju u našoj postojećoj tvornici i u tvornicama naših partnera u Japanu, Turskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Također će biti instalirana još jedna troslojna linija za ekstruziju u postojećoj hali i nova linija za konfekciju plastičnih vreća namijenjenih industrijskom pakiranju”, objašnjava poduzetnik.

Cijela Cortec Grupa je, inače, i dalje najveći svjetski proizvođač tzv. VCI ambalaže (štiti od korozije) koju prodaje u stotinjak zemalja, a među klijentima su i veliki igrači u automobilskoj i elektroničkoj industriji (npr. Mercedes, Toyota, Ford, Bosch, IBM, GE, Airbus, ExxonMobil, Končar…). U velikoj mjeri radi se od recikliranih komponenti.

Potreba za antikorozivnom zaštitom nije jenjala ni tijekom pandemije, naprotiv, poslovni rezultati lani i dosad u 2021. bili su, kaže Mikšić, solidni, a “u Hrvatskoj iznad očekivanja”. Prihodi u 2020., prema Poslovnoj Hrvatskoj, iznosili su blizu 50 milijuna kuna, dobit 5,78 milijuna.

Nedavno je poziciju dodatno očvrsnuo, njegova tvrtka Cortecros preuzela je logistički centar Crosca/Ine u Kaštel Sućurcu u Dalmaciji. Koristili su taj objekt od 1998. ali sad je potpuno njihov i s njim imaju ambiciozne planove. “Proteklih nekoliko godina pokrenuli smo tamo proizvodnju ekoloških antikorozivnih proizvoda za tržište jugoistočne Europe koje proširujemo na EU, Rusiju i Srednji istok i s time udvostručujemo kapacitete”, najavljuje Mikšić za Poslovni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 16:42