StoryEditor
Hrvatskaanaliza podataka

Širi li se korona brže u Zagrebu ili na splitskom području? Usporedili smo brojke, prema zadnjim podacima glavni grad je trenutno u lošijoj situaciji

12. listopada 2020. - 21:50
Boris Kovačev/Cropix

Dugo, dugo vremena korona brojke nisu mazile najveću dalmatinsku županiju.

Zaraza se tu širila prilično nekontrolirano. U nju se upiralo prstom na sjednicama Nacionalnog stožera. A njezine građane prozivalo kao preležerne, nonšalantne, čitaj - neodgovorne. Bilo je čak i trenutaka kada je po broju zaraženih znala preteći Zagreb. Grad koji ima dvostruko više stanovnika.

I doista, Splitsko-dalmatinska po ukupnom broju slučajeva zaraze koronavirusom i dalje je u hrvatskom vrhu. Zagreb je, prema službenim podacima, prvi na toj ljestvici sa 4575 slučaja. Splitsko-dalmatinska županija puše mu za vratom sa 4413 oboljela.

No, ako se gleda aktualno stanje, trendovi su se, bar kako sada stvari stoje, promijenili. Danas u Zagrebu ima 781 aktivnih slučajeva. A u Splitsko-dalmatinskoj županiji tri puta manje. Njih tek 270.

Zavirili smo malo dublje u tu službenu statistiku. Analizirali smo podatke od zadnjih tjedan dana, od 6. do 12. listopada. Usporedili broj testiranih i broj oboljelih u ove dvije sredine. I pritom došli do nekoliko prilično zanimljivih otkrića koja na razvoj epidemije u Hrvatskoj bacaju sasvim novo svjetlo.

U Zagrebu, gradu sa 806 341 stanovnika, u tom je periodu ukupno registrirano 943 novooboljela. Testirano je 6 781 građana. Udio oboljelih iznosi, dakle, 13,9 posto.

Splitsko-dalmatinska županija broji 447 723 stanovnika. U istih tih tjedan dana novooboljelih je na ovom području bilo 312. Obavljeno je 4139 testiranja. Što znači da je zaraženih u odnosu na broj testiranih 7,53 posto.

U Zagrebu je, dakle, skoro dvostruko veći postotak novozaraženih u odnosu na broj testiranja u usporedbi sa Splitsko-dalmatinskom županijom.

image
Tom Dubravec/Cropix

Detaljnija analiza pokazuje da razlog ne leži u manjem broju testiranja.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupan broj testiranja u posljednjih tjedan dana – njih 4139 – podijelili smo s brojem stanovnika. I dobili da je u najvećoj županiji u Dalmaciji testirano 0,92 posto stanovnika. Broj oboljelih je, kao što smo rekli, 312. Odnosno 0,069 posto svih stanovnika županije.

U Zagrebu je posljednjih tjedan dana, prema izračunu na temelju podataka sa službenih Internet stranica gradske uprave, testirano 0,84 posto građana. Za nijansu manje nego u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Postotak zaraženih Zagrepčana osjetno je veći. I iznosi 0,11 posto.

Ta je razlika još jasnija ako se pogledaju udjeli testiranih i COVID-19 pozitivnih građana na 100 tisuća stanovnika u ove dvije, po broju stanovnika najveće hrvatske sredine.

U Zagrebu je tako na 100 tisuća stanovnika u posljednjih tjedan dana testirano 840 građana. U Splitsko-dalmatinskoj županiji nešto više. Njih 924 testa na 100 tisuća stanovnika.

Rezultat?

Zagreb u posljednjih tjedan dana ima 117 novooboljelih na 100 tisuća stanovnika. A splitsko-dalmatinska županija - 69.

Donedavno je splitsko područje držalo neslavne rekorde. No trendovi se, sugeriraju najnoviji podaci, mijenjaju. Ako se nastave, ove jeseni Zagreb bi mogao izvući deblji kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 12:33