StoryEditorOCM
Hrvatskajedinstven zahvat

Mladi Sinjanin će opet hodati! Pretrpio je teške ozljede, preuzeli su ga zagrebački liječnici. I napravili čudo

Piše vijesti sd
6. lipnja 2023. - 22:00

Kristian Jadrijević-Cvrlje je, nakon što je preživio tešku prometnu nesreću, pri čemu je iščašio oba koljena - što je najteža moguća ozljeda koljenskog zgloba - uskoro prebačen iz KBC-a Split na operaciju u Zagreb. Tamo je na njemu izvršen težak i kompliciran zahvat, nakon kojega nastupa dugačak period fizikalne terapije. 

Pacijent se trenutno osjeća dobro, a za dva mjeseca ga čeka još jedna operacija; ona lijeve noge. Lječnici očekuju da će ponovo prohodati na jesen.

- Sigurno osjetim da ide na bolje. Petak je bio malo bolan, prespavao sam ga dosta, ali nakon toga, možda su dva dana prošla, ozljeda se više uopće ne osjeti. Prije ove operacije je 20 stupnjeva bilo što sam mogao saviti koljeno. Više od toga je bila grozna bol i nije se moglo - rekao je Kristian za RTL.

image

Kristian Jadrijević-Cvrlje

rtl screenshot
image
rtl screenshot

O mladom pacijentu se na zagrebačkom Svetom Duhu brinu prof.dr.sc. Saša Janković, pročelnik Zavoda za ortopediju i traumatologiju i doc.dr.sc. Goran Vrgoč koji je revolucionarnom operacijom - prvom u ovom dijelu Europe - uspio rekonstruirati ligamente oba koljena.

Naime, radi se o minimalno invazivnoj kirurškoj metodi kojom je tim od osam stručnjaka Kliničke bolnice "Sveti Duh" spasio funkcionalnost Kristianovog koljena. Bio je to dvosatni operativni zahvat kompletne rekonstrukcije četiri ligamenta desnog koljena.

image

Saša Janković

rtl screenshot
image

Goran Vrgoč

rtl screenshot

"Čisto da vam predočim, kada se ozlijedi jedno koljeno, stopa takvih ozljeda u svijetu je 0,02 posto. Kada se ozljede dva koljena bilateralno, to su ekstremno ekstremno rijetke ozljede", pojasnio je Goran Vrgoč, specijalist ortopedije i traumatologije.

"Zahvaljujući ovoj operaciji pacijentu je omogućena stabilnost koljenskog zgloba i mogućnost oporavka nakon teške ozljede", kazao je njegov kolega Janković.

image
rtl screenshot
image
rtl screenshot

Ovim jedinstvenim zahvatom, obavljenim u novoj zgradi Dnevne bolnice i Jednodnevne kirurgije u čiju je gradnju i opremanje uloženo 6,5 milijuna eura, tim Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice "Sveti Duh" prepoznat je kao vodeći edukacijski centar za artroskopsku kirurgiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:03