StoryEditorOCM
HrvatskaNezadovoljnici

Sindikati s prosvjeda Vladi poručili da popravi plaće u znanosti i obrazovanju: ‘Di si lipa? A di je koeficijent?‘

Piše HINA
9. veljače 2024. - 15:13

Nezadovoljnim reformom plaća i ponuđenim koeficijentima u sektoru obrazovanja i znanosti, učitelji i znanstvenici prosvjedovali su u četvrtak na Markovom trgu, a sindikalni čelnici poručili su Vladi da popravi Uredbu o koeficijentima jer je sektor podcijenila u odnosu na druge.
Prosvjed u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) i sindikata Preporod okupio je velik broj zaposlenika u obrazovanju i znanosti. 
Nakon okupljanja na Europskom trgu, prosvjedna povorka na čelu koje je bio i prekriženi natpis “Reforma svih reformi”, došla je na Markov trg, koji nije bio dovoljan da primi sve okupljene. Učitelji, profesori i znanstvenici popunili su dio  Markovog trga koji je otvoren za javnost, ali i okolne ulice. 
"Di si lipa? A di je koeficijent", "Za znanost ja bi dao sve - samo koeficijent ne!", "Svi će dobiti puno više, samo se prosvjeti crno piše", "Hrvatska bez fakulteta - Hrvatska bez budućnosti",  "Kolega AP, pali ste iz transparentnosti", neke su od poruka na transparentima prosvjednika. 
Više govornika na sindikalnom prosvjedu reklo je kako Vladina uredba o koeficijentima (za državne i javne službe) u nepovoljan položaj stavlja zaposlene u obrazovanju i znanosti, da ih degradira. Dok su prosvjednici u pauzama zviždanjem izražavali svoje nezadovoljstvo, zazivali su i ostavku ministra znanosti obrazovanja Radovana Fuchsa, za kojeg sindikati tvrde da se nedovoljno zauzeo za zaposlenike u svom sektoru.

Kroflin: U društvu vlada antiintelektualna klima, koeficijenti su primjer 

“Iz ove zgrade optužuju da nema razloga za prosvjed. Da smo danas tu zbog politike? Jesmo li tu zbog politike?”, upitao je tajnik NSZVO-a Matija Kroflin okupljene prosvjednike.
Nakon glasnog odgovora “ne” iz publike, Kroflin je ipak rekao da je ‘razlog prosvjeda zbog i jest politika‘, ali politika koja ne cijeni znanost, visoko obrazovanje i prosvjetu, koja je u reformi javne i državne uprave, tom sektoru ponudila male koeficijente. 
“Već duže vrijeme u ovom društvu vlada svojevrsna antiintelektualna klima. Koeficijenti su najbolji primjer toga”, rekao je Kroflin dodavši da je Vlada tom sektoru nacrtom koeficijenata rekla da su nebitni. 
Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) Tvrtko Smital istaknuo je da su primjedbe na koeficijente “teškom mukom” reducirane na 15-ak stranica. 

image
Dragan Matić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix

“Ova reforma svih reformi, ako se ovako nastavi, pretvorit će se u epohalan promašaj, iako su okolnosti za uređivanje sustava plaća upravo fantastične, bolje nego ikada. Država trenutno fiskalno stoji dobro. Nitko ne spori potrebu za povećanje plaća. Politika ima volju da poveća plaće. I nakon svega toga, ovo što je na stolu je rezultat. Kako ne biti frustriran?”, upitao je Smital. 
Predsjednik Velikog vijeća NSZVO-a Predrag Marković izjavio je da su bez logike i opravdanja "rasponi između najvišem i najnižem mjesta u visokom obrazovanju i znanosti smanjeni, a unutrašnji odnosi slobodno prekrajani i poremećeni".
Smital je rekao kako ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, njegov tim, tijekom stvaranja uredbe nije uspio uvjeriti svoje kolege u Vladi da su zaposlenici tog sustava bitni. 
“Poručujemo Vladi, vi ste na potezu, još imate dovoljno vremena, znamo da imate novaca, ako nemate znanja, pitajte”, naveli su sindikalci.
Podršku govornicima prosvjednici su izazivali zviždanjem i pljeskanjem, a na pitanje jesu li spremni na štrajk, odgovorili su potvrdno.
Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je da se djelatnici u sustavu obrazovanja došli tu jer ih ‘žulja to što Vlada učiteljima poručuje da ih ne poštuje‘. 
“Više koeficijente mi smo zaslužili, ne danas, nego odavno. I zato smo danas ovdje. Jer ako ne sada, kada”, izjavio je Stipić koji se obrušio i na doneseni Zakon o plaćama, za kojeg tvrdi da je ‘zajednička sramota Vlade i sindikata‘.  
“Vaša i naša sramota premijeru. Vaša jer ste ga vi gurali, a naša jer smo dopustili da vam ta podvala prođe", rekao je Stipić, dodavši "Vi ste premijeru bog i batina, a u školama će to isto postati ravnatelji”.
Predsjednik sindikata Stipić ustvrdio je i da ‘Vlada laže tvrdeći da je uredbu o koeficijentima radila u suglasju sa sindikatima‘.
Nazvao je lažima i obećanje da će novi koeficijenti biti pravedni.
“Iduća laž je da su Vlada i sindikati partnerski radili na ovoj nakaradi od koeficijenata”, dodao je čelnik Sindikata Preporod poručivši i da vlada napuhuje rast povišica, a podcjenjuje rast troškova života. 
Uz sindikalne čelnike, govorili su i učitelji, profesori, znanstvenici. Viša asistentica na institutu Ruđer Bošković Josipa Skelin Ilić istaknula je da nova uredba o koeficijentima ne mijenja samo primanja znanstvenika, nego je i odraz na koji način vladajući gledaju na znanost i obrazovanje. 
“Nitko ovdje ne traži privilegije ili poseban tretman. Tražimo dostojanstvo. Degradacija sustava nije počela ovom uredbom, ali se njome može dovršiti”, poručila je. 
Ivan Plantić iz Osnovne škole Smokvica poručio je da je učiteljima i nastavnicima dosta.  Poručio je da je zbog toga za učitelje i profesore Vlada uredbom namijenila koeficijent 1,97, dodavši da učitelji odlaze iz škola brže nego ministri iz Vlade.

image
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Dragan Matić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:06