StoryEditor
Hrvatskapušu za vrat Vladi

Sindikati s Markova trga poručili Plenkoviću i Saboru: Raspišite referendum što prije ili idemo na ulice! Imamo potpisa više nego što ste osvojili glasova na izborima 

Piše Anita Belak-Krile
16. rujna 2019. - 14:47

Sindikati uključeni u inicijativu „67 je previše“ danas su s Markova trga poslali oštru poruku Vladi i Saboru od kojih traže da raspišu referendum o mirovinskoj reformi ili će u protivnom izvesti ljude na ulice.

Od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zahtijevaju da odmah na dnevni red sjednice parlamenta uvrsti točku o referendumu.

- Tri mjeseca i tri dana je prošlo otkako smo bili ovdje i otkako smo predali gotovo 750.000 potpisa. Osim informacije Ministarstva uprave da ima dovoljan broj potpisa, nikakve druge formalne informacije nismo dobili ni od Vlade ni od Sabora o daljnjim postupcima vezanim za našu inicijativu. Nećemo učiniti ništa protiv Sabora i Vlade ako se referendum raspiše. Ako to ne učine i ne budu poštovali volju građana, naša je dužnost da pozovemo građane na ulice i da kažu što misle o takvoj Vladi i Saboru – kazao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Čelnik NHS-a Krešimir Sever veli kako u ovom trenutku postoji samo jedna poruka vladajućima, a to je: Raspišite referendum što prije!

Tumači i kako „nije svako odijelo za svako tijelo“ odnosno da ono što je dobro za Norvešku ili Švedsku nije dobro za Hrvatsku.

Sindikalni čelnici smatraju da se stigne raspisati referendum za listopad i nakon toga da se relaksirano može pristupiti predsjedničkim izborima.

- Nemojte nas tjerati u političke vode jer se mi ne želimo baviti politikom niti politizirati. Ali kao što su nas na prikupljanje potpisa pogurali upravo iz vlasti, u prostor predizborne kampanje za Europarlament, ja se nadam i ne želim vjerovati da neće doista i u tom grmu stati na iste grablje da ih dva puta udare po čelu jer to bi značilo da stvarno nisu dorasli niti svome poslu – ističe Sever.

Sindikati ne žele voditi pregovore s ministrom rada i mirovinskoga sustav Josipom Aladrovićem.

- Nećemo se odazvati na nikakve razgovore dok se referendum ne raspiše niti to može biti predmet pregovora. Ne možemo vjerovati i da bi vlast sebi mogla dopustiti da zaobiđe više od 750.000 potpisa. Naša reakcija će uslijediti po svakom njihovom potezu. Unaprijed kažem neka nas ne etiketiraju kao trabante oporbe i kao neke konje koje je tobože oporba povukla da im guraju kola jer smo mi ti koji smo pokrenuli prikupljanje potpisa, a oporba se priključila kasnije prepoznajući da je to doba trenutak – dodao je Sever.

Predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić istaknuo je da HDZ obnaša vlast s istim brojem osvojenih glasova na izborima koliko su sindikati prikupili za referendum.

- Važno je održati referendum kao znak demokratske političke kulture – napominje.

Ribić smatra da jedino Andrej Plenković  koji je „alfa i omega“ odlučuje hoće li poslati pitanje na Ustavni sud koji, za koji kaže, da uvijek podupire politike na vlasti, a ne vladavinu prava.

“Upozoravamo da tu šaradu gdje će Plenković pitati samog sebe preko svojih prijatelja u Ustavnom sudu svi vidimo, sve je jasno, sve je transparentno, gospodine Plenković, raspišite referendum” – apelirao je Ribić.

Mladen Novosel precizirao je kako očekuju da do kraja mjeseca Sabor utvrdi termin referenduma.

- Ako bude solucija da idu s pitanjem prema Ustavnom sudu onda Sud ima 30 dana da odgovori Saboru, i još možda 30, a mi ćemo u tom tajmingu održavati tempo pritiska na Ustavni sud, ne na to kakvu će odluku donijeti nego da je samo donese -  objašnjava Novosel.

Podsjeća i kako ovo nije 2010. kada je Vlada povukla Zakon o radu iz procedure, a Ustavni sud rekao da nema razloga za referendum.

- Danas zakon postoji, ono što znamo sigurno jest  to da neće biti pregovora oko zakona ili sporazuma da referenduma ne bude. Osim zahtjeva prema Saboru željeli bi poručiti premijeru Andreju Plenkoviću da potpisi nisu bili iz političkih interesa ili politikanstva nego naša želja da budućim umirovljenicima bude bolje. Ako referenduma ne bude bit će sigurno građanski prosvjedi – zaključio je Novosel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 15:11