StoryEditor
Hrvatskaizvanredna presica

Sindikati odgovorili Plenkoviću, nije ih se dojmilo njegovo obećanje o rastu plaća: 'Štrajk se nastavlja! Ovo je perfidan pokušaj obmanjivanja javnosti'

16. listopada 2019. - 16:10

- Sindikati obrazovanja nisu zadovoljni premijerovom ponudom o rastu osnovice plaća javnih i državnih službenika za 6,12 posto iduće godine, pa će se štrajk u školama nastaviti, poručio je u srijedu Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Plenković u Saboru kao na predizbornom skupu HDZ-a: predstavio uspjehe Vlade, obećao 6 posto veću plaću učiteljima, liječnicima i policajcima, pa napao Milanovića i njegovu vladu

Nijedna premijerova rečenica danas ne rješava probleme zbog kojih su prosvjetari peti dan u štrajku, rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare nakon što je Andrej Plenković najavio je da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini za 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima,

Prosvjetni sindikati, podsjeća Mihalinec, traže povećanje koeficijenata složenosti poslova učiteljima i nastavnicima za prosječno 6,11 posto, što se rješava povećanjem osnovice.

Premijer je rekao da je Vlada spremna riješiti i pitanje koeficijenata, no tek nakon detaljne stručne analize koja će precizno utvrditi realnu složenost svih poslova.

Mihalinec također upozorava kako se prvi put dogodilo da neki premijer u Saboru nudi sindikatima povećanje osnovice, u potpunosti ignorirajući da se istovremeno vode pregovori sa sindikatima o tom pitanju.

Povećanjem osnovice za sve jednako ne rješava se zaostajanje koeficijenata u školstvu i još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi, ističe Mihalinec, a to je prosvjetnim sindikatima neprihvatljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 12:20