StoryEditor
Hrvatska'pokret za bolje obrazovanje'

Sindikati objavili da se na Trgu bana Jelačića danas okupilo više od 40 tisuća ljudi; Premijer veliki prosvjed smatra apsurdnim i pretjeranim

Piše PSD
25. studenog 2019. - 15:46
prosvjed00

Na Trgu bana Jelačića sindikati zaposlenih u osnovnim i srednjim školama održali su prosvjed pod geslom "Hrvatska mora bolje" na kojemu se, prema procjenama sindikata okupilo više od 40 tisuća ljudi, prenosi Dnevnik.hr.

Čelnici sindikata obrazovanja poručili su s prosvjeda da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u pokret za bolje obrazovanje i njegov status, što su prosvjednici popratili gromkim skandiranjem "Nema predaje"!

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da promjene traže odmah jer odgoj i obrazovanje nemaju vremena čekati da se političari dogovore.

Učitelji iz cijele Hrvatske ispunili zagrebački trg; Luka Žužul: Osjećam i ponos i stid. Stid jer su me oni najgori u društvu natjerali da se dignem u 4 ujutro i pređem 400 km umjesto da sam u svom razredu

Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da se prestane baviti teorijama zavjere i pitati "tko stoji iza sindikata". Iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći iza nas stoji Hrvatska, ustvrdio je Mihalinec.

Ponuda Vlade sindikatima u štrajku, kako je najavio ministar financija Zdravko Marić, javnosti će biti poznata nakon sastanka s predstavnicima sindikata u štrajku, čiji je početak zakazan u 16 sati.

Bit će to nastavak razgovora koji su predstavnici sindikata s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem započeli u petak.

Plenković: Ne ide to tako

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak da će se postići dogovor sa sindikatima obrazovanja, i to prvenstveno zbog djece koja trebaju ići u školu, i ustvrdio da su svi Vladini potezi bili konstruktivni i išli u korist zaposlenih u obrazovanju.

Novinarima je poručio da je u priči oko štrajka u obrazovanju važna i uloga medija kako se ne bi slala poruka da treba "stisnuti i ucijeniti" onoga koji "racionalno upravlja zemljom tako da ne radi dug za one koji će doći sutra".

"Njega sada treba stisnuti, ucijeniti i natjerati ga - na što? Vratiti se na staro - napraviti jedan tour po financijskim središtima, izdati obveznice, zadužiti se, vratiti deficit, isplatiti lovu i reći: 'Bravo, odlično si napravio'", rekao je Plenković ustvrdivši kako bi to značilo da se "baca u smeće sve što je do sada napravljeno".

"Ne ide to tako, netko mora u zemlji vidjeti širu sliku, ako nema tko drugi, evo mi ćemo”, dodao je te ocijenio kako će doći do dogovora sa sindikatima.

"Mislim da ćemo se dogovoriti, mislim da se trebamo dogovoriti. Za dogovor je potrebno dvoje - mi smo tu. Sve što smo dosad napravili pokazuje da smo konstruktivni. Ni jedan potez niti riječ s naše strane nisu bili krivi. Svi su potezi in favorem”, kaže Plenković.

Najvažnija su djeca, poručio je. "Da bi mogla napredovati, naučiti, polagati ispite i biti spremna odgovarati na izazove. Sutra kad izađu na fakultete i tržište rada moraju nešto znati, a da bi nešto znali moraju ići u školu”, rekao je.

Koeficijenti su problem star dvadesetak godina

Naglašava da je razlog prosvjeda, povećanje koeficijenata za 6,11 posto, akumulirani problem koji traje već dvadesetak godina i stoga, s obzirom na sve što je njegova Vlada učinila za sektor obrazovanja, prosvjed smatra apsurdnim.

"U tome je cijeli apsurd prosvjeda - da smo mi Vlada koja je kao SDP-ova Vlada smanjivala plaće, ukidala božićnicu i regrese, pa da se štrajka protiv takve vlade ja bih rekao - OK", kazao je Plenković i prozvao Vladu koju je vodio Zoran Milanović da je zadužila Hrvatsku za 70 milijardi kuna.

"Ako smo mi Vlada koja će sada dignuti božićnicu s 1250 na 1500 kuna, koja diže regres sa 1250 na 1500 kuna, koja dar za djecu diže s 500 na 600 kuna i povećava iznos otpremnina za 2000 kuna više nego što je danas, onda je to dobro”, istaknuo je.

Naveo je kako je njegova Vlada prosvjetnim radnicima već dignula plaće za 11,49 posto te da će im plaća biti veća za ukupno 18,3 posto, prihvate li porast osnovice u idućoj godini po modelu 2+2+2 posto.

"Imat će plaću 18,3 posto veću nego što je bila prije nego što je vlada kojoj sam ja na čelu dobila povjerenje, plus nikad veće investicije u znanost i obrazovanje, obrazovna reforma, nikad više ulaganja u visoko obrazovanje - 18,3 milijarde kuna je proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja, ulaganja u škole, projekte...", nabrojio je premijer.

Sastanak sa sindikatima će voditi predstojnik Petešić

Stoga sve što se sada zbiva, s obzirom na postignuća njegove Vlade, smatra pretjeranim. "Zašto se ovo pitanje od 6,11 posto povećanja koeficijenata nije dignulo nekoj drugoj vladi, koja je smanjivala plaće”, zapitao je.

Predstavnici sindikata pozvani su na sastanak u Banske dvore u 16 sati, koje će voditi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Upitan zašto neće osobno nazočiti pregovorima Plenković je odgovorio: "Zato što hoću naći rješenje. Ja znam sve do najstinijeg detalja i o temi i o supstanci i o zahtjevima i o komparativnim analizama koeficijenata i dodacima...".

Izdvojeno

11. srpanj 2020 13:32