StoryEditor
Hrvatskazauzeli stav

Sindikati i Pavić nisu pronašli zajednički jezik: 'Imamo svoje minimume, ako razgovori budu ispod te razine, nemamo o čemu pričati s ministrom'

24. rujna 2018. - 15:58

Radnički sindikati su nakon zatvorenog sastanka s ministrom rada Markom Pavićem u ponedjeljak rekli kako nisu uspjeli pronaći zajednički jezik glede mirovinske reforme, te su najavili nastavak sindikalnih djelatnosti među kojima je i priprema prosvjeda.

"Nismo našli zajednički jezik, a prosvjed sada apsolutno nije upitan s trenutnim stavovima ministra i Vlade", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel nakon sastanka s ministrom.

"Ministar nas je javno pozvao, jer je htio razgovarati o temama o kojima nije htio pričati prošli tjedan", rekao je predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever.

"Danas smo prvi puta dobili priliku da iznesemo svoje stavove, i zašto ne možemo prihvatiti ministrove ideje. Ministar Pavić je rekao da će prenijeti naše zahtjeve Vladi, te da će se javiti imaju li oni kakvih prijedloga o nastavku razgovora", naglasio je Sever.

"Vrata se nisu zalupila kao prošli tjedan, Vlada je spremna pregovarati oko nekih modela. Model sindikata mijenja koncept mirovinske reforme, to smo upravo i htjeli, da pokažemo pravac u kojem mi vidimo konačno rješenje", rekao je Sever.

"Mi imamo svoje minimume, ako razgovori budu ispod te razine, nemamo o čemu razgovarati s ministrom. Nastavljamo dalje u istome pravcu, u srijedu ćemo znati točan datum prosvjeda", zaključio je Sever.

Pavić: Sindikati bi mijenjali koncept mirovinske reforme, Vlada spremna na kompromis 

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikalnim čelnicima, na kojem se četiri sata razgovaralo o Vladinu prijedlogu mirovinske reforme, da je sindikalna strana iznijela prijedlog koji mijenja koncept mirovinske reforme, Vlada je spremna izaći s kompromisnim prijedlogom, a razgovori će se nastaviti. 

"Nakon četiri sata pregovora mogu reći da sam zadovoljan, da je bio vrlo konstruktivan razgovor", rekao je Pavić novinarima napomenuvši kako su sindikati iznijeli prijedlog koji mijenja koncept dosadašnjeg promišljanja mirovinskog sustava..

"Iznijeli smo određeni kompromisni prijedlog, ali ne bih ulazio u detalje ni jednog niti drugog jer smo rekli da ćemo se ponovno susresti i vidjeti", kazao je ministar.

Isplata mirovina je neupitna, mirovine mogu samo rasti, a Vlada će inzistirati, što je i osnova mirovinske reforme, da svi građani imaju pravo izbora hoće li prijeći iz drugog u prvi stup mirovinskog osiguranja, istaknuo je Pavić.

Sadašnjim umirovljenicima su mirovine rasle rekordnih 2,75 posto u zadnjem usklađivanju, a 6,3 posto u mandatu ove Vlade, podsjetio je Pavić dodavši kako će svim umirovljenicima biti omogućeno da rade četiri sata dnevno.

"Za one koji idu za sljedećih 10 do 15 godina u mirovinu, mirovine će biti izjednačene s dodatkom od 27 posto, što znači da nitko neće imati 600 kuna manju mirovinu, već će biti izjednačen sa sadašnjim umirovljenicima", kazao je.

U javnu raspravu bit će upućen sadašnji prijedlog mirovinske reforme, a moguće izmjene bit će usuglašene do slanja zakona u Hrvatski sabor, što se očekuje kroz mjesec dana, najavio je ministar.                      

Poručio je kako je Vlada spremna izaći sa kompromisnim prijedlogom. "Iznijeli smo određeni paket kojeg smo smatrali kompromisnim, sindikati su iznijeli paket koji mijenja koncept odlaska u mirovinu sa 67 godina i prijevremenog umirovljenja", dodao je Pavić.

Još ćemo jedni i drugi malo razmisliti i svakako ćemo se naći, pokazali smo da imamo volje za pregovore i socijalni dijalog, a bitno je da smo taj proces odradili prije puštanja prijedloga u javnu raspravu, kaže ministar.

Predstavnici sindikata su nakon sastanka izjavili kako ostaju kod najave prosvjeda protiv predložene mirovinske reforme, a Pavić je ustvrdio kako prosvjedi nisu bili tema sastanka. "Ponudlili smo mogućnost razgovora, četiri sata smo razgovarali, razmijenili smo argumente i idemo dalje u razgovor".

Podsjetio je kako su s poslodavcima već održali bilateralni razgovor prošlog tjedna. "Imali su četiri zahtjeva, tri smo usvojili, a četvrti s ovim dodatkom od 27 posto smo isto riješili. Prema tome, praktički sve što su poslodavci tražili smo usvojili", kaže Pavić.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 07:58