StoryEditor
Hrvatskazapeli pregovori

Sindikat državnih službi također bez dogovora s Vladom

29. travnja 2016. - 20:40
sindikati_vlada3-290416

NOVIJE -  Sindikati iz državnih službi u petak nisu uspjeli s Vladom postići dogovor oko primjene sporazuma iz 2009. prema kojem službenici imaju pravo na povećanje osnovice za šest posto, no potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je nakon sastanka da će se razgovori nastaviti te ponovio da je ove godine malo toga realno, s obzirom na tešku naslijeđenu situaciju u gospodarstvu.

Nastavili smo razgovore, a nadam se da ćemo ih nastaviti i sljedeći tjedan, kazao je Petrov novinarima u zgradi vlade. Dodao je kako zahvaljuje sindikatima na razumijevanju, a nada se da će se postići dogovor oko sporazuma. No, poručio je i kako Hrvatska mora biti svjesna da ima i druge skupine, osim sindikata, za koje treba skrbiti, jer je doživjela veliki gospodarski pad.

Upitan je li realno očekivati da se pregovara o reprogramu sporazuma iz 2009., Petrov je rekao da je za ovu godinu vrlo malo toga realno s obzirom na, kako je rekao, dvije milijarde kuna deficita koje su naslijedili. Zbog toga su, kaže, morali puno jače 'stegnuti remen' i zbog toga je ta situacija teška.

Petrov primjećuje, međutim, kako razgovori sindikata i Vlade pokazuju kako postoji obostrani interes da se pokuša postići sporazum.

 

RANIJE - Čelnici sindikata javnih službi u petak su se na trećem krugu razgovora s Vladom o povećanju osnovice plaća za šest posto na temelju sporazuma iz 2009. dogovorili da će tek odlučiti hoće li o tom otvoriti pregovore.

Predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je novinarima da današnji sastanak osam sindikata iz javnih službi s predstavnicima Vlade nisu bili pregovori, nego socijalni dijalog u vezi sa sporazumom.

"To je bila argumentirana rasprava i na kraju smo se dogovorili kako ćemo se u dogledno vrijeme, najvjerojatnije idući tjedan, ponovno sastati i odlučiti o tome ulazimo li u pregovore o sporazumu za izračun osnovice plaća", rekao je Babić.

Najavio je da se sindikati najprije trebaju konzultirati sa sindikalnim tijelima, ali i da na sljedeći sastanak dolaze s istim žarom i istim argumentima. Prije toga sindikati trebaju iskordinirati prihvatljiv termin, ali sastanak bi se trebao održati što prije.

Sindikati su poručili kako je sporazum prema kojemu imaju pravo na povišicu od šest posto pravno neupitan i kao takav za njih je na snazi, no izrazili su spremnost za pregovaranje.

Babić je rekao kako je sindikatima jasno kakvo je stanje u gospodarstvu i financijama te da su voljni razgovarati o reprogramu sporazuma, ali o tome nije želio govoriti detaljnije.

Sastanak javnih službi potrajao je pola sata dulje nego što je bilo predviđeno protokolom, nakon čega je počeo sastanak predstavnika Vlade i sindikata državnih službi.

Da bi se ispunili uvjeti iz sporazuma iz 2009., za više od 240 tisuća javnih i državnih službenika u proračunu bi trebalo namaknuti dodatnih 1,8 milijarda kuna koije nisu predviđene u proračunu ni za iduće dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 08:09