StoryEditorOCM
Hrvatskapoduzetni mladić

Sin HDZ-ovca dobio milijune od države za krivotvorene covid testove. Prije nekoliko mjeseci prijavljen je za prijetnje i silovanje

Piše Vijesti SD
28. travnja 2023. - 09:45

Filip Mihalić (24) iz Varaždina, sin bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, 2019. optužen je za krivotvorenje novca, a prije nekoliko mjeseci prijavljen je za prijetnje i silovanje.

Ovaj mladi biznismen usred pandemije covida preko svoje tvrtke Buryen odlučio je uvoziti originalne testove za koronu od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech. No dokazi koje posjeduju 24sata upućuju na to da većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom, koje Mihalić uvozi od druge polovice 2022., nije pakirana niti proizvedena u originalnoj tvornici u Kini, nego u Istanbulu te jednom varaždinskom skladištu. U Mihalićevu testnom kompletu odgovarajući štapić za testiranje zapravo je jedini iz Kine. Dijelovi dvojbenog podrijetla stizali su u Hrvatsku iz Turske, a prepakiravali su ih u Varaždinu.

Inspektori PNUSKOK-a, PU zagrebačke i PU varaždinske već nekoliko mjeseci istražuju nevjerojatnu informaciju - Hrvatska je preplavljena krivotvorenim testovima za covid-19.

Suspektne testove nabavljale su hrvatske bolnice, domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo. Testove je nabavljalo i Ravnateljstvo za robne zalihe, a uvoznik i distributer na tome su zaradili milijune i milijune eura.

Buryen je, kako doznaje 24sata, u početku doista nabavljao originalne testove od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech.

Međutim, Filip je odlučio iskoristiti svoje veze i poznanstva u Turskoj, pa se Buryen uskoro, u drugoj polovici 2022. prebacuje na drugu vrstu poslovanja. Mihalić, sumnja se, sa suradnicima, odlučuje pokrenuti proizvodnju gotovo identičnih testova, na kojima također stoji oznaka kineske tvrtke Xiamen, u jednoj istanbulskoj tvornici. Prema pisanju 24sata, sumnja se da su u Turskoj uspjeli prilično vjerno rekonstruirati i proizvesti svaki dio originalnih testova, izuzev štapića za testiranje. Njega su bili primorani nabavljati odvojeno, od druge kineske tvrtke.

A razlika u pakiranjima više je nego očita. Nakon što su 24sata otvorili nekoliko kutija Bosonovih testova i sastrugali unutrašnjost ambalaže, neki od njih pod kartonom su imali dugačke natpise na kineskom jeziku, a neki nisu imali ništa, izuzev oznaka s jednoznamenkastim brojevima. I HALMED je u naknadnom razgovoru i kontroli primijetio kako neka pakiranja nemaju adekvatno istaknute deklaracije na hrvatskom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:05