stdClass Object ( [id] => 1139000 [title] => Silvana Uzinić: Bilo je valjda vrijeme da nas se pijane izbaci iz kafane... I ne znam jesmo li se ikada otrijeznili [alias] => silvana-uzinic-bilo-je-valjda-vrijeme-da-nas-se-pijane-izbaci-iz-kafane-i-ne-znam-jesmo-li-se-ikada-otrijeznili [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošlih sam dana, nakon duljeg vremena, putovala preko Bosne do Vojvodine pa sam se, prolazeći pored Bugojna, Viteza, Travnika i onih tvorničkih dimnjaka u Zenici, vratila u davnu prošlost. Zar još negdje ima malčika? Sjetila sam se i onog vica kad njemačka obitelj s kamp-prikolicom kreće na put do Grčke preko Jugoslavije, a prije toga doznaje kako će voziti kroz Sloveniju, koja je civilizirana, pa kroz Hrvatsku, koja je nešto manje razvijena, ali još itekako u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, kroz koju se, rekoše im, nipošto ne smiju zaustavljati. Bit će to vožnja lošim cestama kasno noću, a narod je jako zaostao i divlji. Negdje iza Bihaća na cestu pred njih iskoči muškarac. Stoooj, zavikne pa izvadi cigaretu i zamoli motima vatre na automobilski far. Nijemci se stadoše čuditi i smijati tolikoj zatucanosti, e baš kako su im i pričali, a da zabava bude još veća, upale mu jedan pa drugi žmigavac. Ovaj trči i bjesomučno vuče, no cigareta se normalno i dalje ne pali. Uto sagnut nad šoferšajbom progovori: "Huso, bolan, jes' više otkačio tu prikolicu, otpadoše mi usta!" Ovaj vic 'oće valjda reći – ti ćeš mene Švabo zaj..avat, jer koliko god da sam zaostao, nemaš ti te mašte da bi opstao, a vidi mene bolan. I tako, prošli tjedan nadigao se Dodik pa muti vodu da će se Republika Srpska odvojiti od ostatka zemlje. Ma kuda će da mi je znati. Il' se samo nadigao na cestu pa k'o fol išće vatre na farove. A Čović otkačuje prikolicu.

Iz Hrvatske je sve do tamo daleko dopirala Dobronićeva osuda pozdrava ZDS, kao i to da je Penava odmah izvadio pištolj na vodu. Hej Slaveni i ostali, mnogo ste i dalje zaostali!

PONEDJELJAK: Jesmo li se ikad otrijeznili?

Taman mi je po povratku s puta bilo da pogledam Bjelogrlićev film "Toma" pa da kompletiram filing. I Zdravković i bivša država bili su u istom trenutku na aparatima i bilo je valjda vrijeme da nas se pijane izbaci iz kafane... I ne znam jesmo li se ikada otrijeznili.

U kinu sam srela valjda pola svoje osnovne škole, što je očekivano, ali sam vidjela i gomilu mladih kojima se nisam mogla načuditi. Pjevali su zajedno s Tomom, na kraju filma zapljeskaše. Pa što njima znače Silvana Armenulić i Lepa Lukić? Itekako, reče mi prijateljica, jer navodno se Toma Zdravković sluša i danas. Zamisli, a većina od nas nije tu muziku slušala ni tada, kamoli sada. S tim šta je, sad mi se tako čini, to klasik u odnosu na današnju estradu.

No, na stranu film, jer najluđe je to što je kino u trgovačkom centru bilo dupkom puno, a nitko ne nosi zaštitnu masku. U tom neprovjetrenom zagušenom bunkeru od kinodvorane hvatala me jeza od korone. Nema ni razmaka među sjedalicama. Pa jasno je kao dan da se oko nas upravo događa raspašoj. Kakve mjere možemo očekivati od vlasti koja ne kontrolira ni one koje već postoje?

UTORAK: Privatnici, zec i reforma zdravstva

Zaraza se razbuktava, bolnice su u pripravnosti, a procurio je i nacrt reforme zdravstva. Ona fraza da nam je zdravstvo bolesno već je toliko izlizana koliko i priča o tome da nam je potrebna reforma, a nijedan ministar se toga nije dohvatio kako treba pa je teško to očekivati i od Beroša. Od svih točaka te reforme nijedna se ne čini stvarnom. A rijetko tko bi pri svjesnom stanju mogao reći da nam zdravstveni sustav ide ususret pacijentu. Jadan ti je onaj tko se razboli a nema novca. Jer nekada su izdvajanja za zdravstvo možda bila dovoljna, a danas, pored toliko skupe sofisticirane dijagnostike, čak i onih 70 kuna dopunskog je mizerija. Naročito kad se tome pridodaju organizacijske (ne)sposobnosti vodećih ljudi.

Zato se čudim privatnicima koji su prvi skočili na zadnje noge. Kao, pogađa ih to što će trošak bolovanja biti skinut s proračuna HZZO-a. Možda bi ih više trebala pogoditi objedinjena javna nabava jer tu se krije zec, ali o tome ni riječi. Mislim da se ne treba zamarati nacrtom reforme jer do promjena još dugo neće doći.

SRIJEDA: A di su kontrole, razmaci, maske...?

Stožer je odlučio da nema nastave u školama čak dva dana. Zamislite kako efikasna mjera. Pa to je smiješno. Korona brojke skaču k'o lude, epidemiolozi lude zbog tuluma koji se odvija po ulicama kao i ja nekidan u kinu, a Vlada ne poduzima ama baš ništa nego poziva građane na odgovornost. Ma skini mi se! Pitam se šta je s onim kontrolama u bolnicama i socijali, tko se još testira na ulazu, govorilo se da će COVID potvrde morati imati i poštari koji donose pošiljke u bolnicu... Di su razmaci i maske, ograničenje broja kupaca, šta je s onima koji se ne pridržavaju mjera, koje sankcije snose?

Kažu da strože mjere nisu fer prema cijepljenima. Ako je tako, necijepljenima ograničite kretanje kao i neke druge zemlje. Neke vlade su izdržale prosvjede, ostale ustrajne, fajtale se i – postigle veću procijepljenost! Nemaju naši stožeraši snage za to, eto šta je. Paktira Plenković sa svima, svi su mu dobrodošli. Diže se i minimalna plaća, diže se i mirovinski cenzus za dopunsko zdravstveno. Idu novi izbori, a one odluke poput poreznih olakšica za mlađe od trideset što su uvedene pred prošle izbore sad će se ukinut. Jer svejedno mladi izgleda nisu glasali za njih i svejedno su napustili državu.

ČETVRTAK: SDP i novi izbori u Splitu

Tomislavu Tomaševiću i Ivici Puljku događa se ista stvar – podmeću im noge kud god da krenu. Stalno se diže neka graja, a novinari to, na radost oporbe, sve vrijedno bilježe. I tako onda vodeći zagrebački HDZ-ovac Mislav Herman mrtav hladan izjavi da za vrijeme Bandića nije bilo problema jer o njima novinari nisu pisali. Ima li luđe? Ima. Puljka napali da je u sukobu interesa jer je otvorio minus na računu u banci u kojoj mu je radila supruga. A ona em više ne radi u toj banci, em nije ni radila na poziciji s koje je mogla odobravati minuse na računima, em minus nije nikakav krimen. U Splitu je zabavno što se među oporbenjacima u gradu po ludosti najviše istaknuo SDP. Oćete nove izbore za Gradsko vijeće? Ups! Šteta što su se naglo povukli od te ideje jer Split je mogao opet biti prvi i poseban po tome što bi SDP naprosto bio potpuno zbrisan s političke pozornice.

PETAK:... a prikolica već odavno otkačena!

Stožeraši se počeli prikazivati svaki dan. "Opet vam nastojim reći da moramo učiniti sve da se ljudi cijepe. Mi moramo postići ono što je postigla jedna Danska. Ako građani ne prihvaćaju znanstvene činjenice, teško da možemo napraviti velike iskorake", reče Božinović i ostade živ pred mikrofonom.

Sjetili su se da obiteljski liječnici pozovu sve pacijente starije od 65 godina na cijepljenje. Pravo, brate, na vrijeme su se toga sjetili. Markotić je progledala da imamo korona-tulum. Poziva da imamo cijepljenje-tulum. Ja nju ne mogu nikako zamisliti na bilo kojem tulumu, a vi? Dok se ekipa napija u kafani, ona doma štreba i moli. Uvijek se pitam kamo zalaze svi ti likovi iz tog Stožera, imaju li oni uopće dodir sa stvarnošću. Svrati li, recimo, Božinović ikada na espresso u neki kafić, ode li kupiti barem pidžamu ili masku za oči pri spavanju u neki šoping-centar...?

Sve što poduzimaju danas trebali su, jasno je, poduzeti prije tri tjedna. "COVID potvrde ne znače da se ne može zaraziti druge", govori šef Stožera kad ga pitaju hoće li proširiti njihovu primjenu. A Lauc se smiješi. He-he... Ili samo i on namjerno pali duvan na automobilske farove iako je prikolica već davno otkačena!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres radnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Pretres radnog tjedna 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-29 12:02:16 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-29 20:26:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-29 20:26:07 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3617 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/29\/19724116.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Aleksandar Kuju\u010dev"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"952x536","hd_19724116_1920.jpg":"1920x1080","k_19724116_1280.jpg":"1280x1280","k_19724116_1024.jpg":"1024x1024","k_19724116_640.jpg":"640x640","k_19724116_480.jpg":"480x480","k_19724116_340.jpg":"340x340","k_19724116_220.jpg":"220x220","o_19724116_1280.jpg":"1280x720","o_19724116_1024.jpg":"1024x576","o_19724116_640.jpg":"640x360","o_19724116_480.jpg":"480x270","o_19724116_340.jpg":"340x191","o_19724116_220.jpg":"220x123","h_19724116_1280.jpg":"1280x854","h_19724116_1024.jpg":"1024x683","h_19724116_640.jpg":"640x427","h_19724116_480.jpg":"480x320","h_19724116_340.jpg":"340x227","h_19724116_220.jpg":"220x147","pp_19724116_1280.jpg":"1006x1280","pp_19724116_1024.jpg":"805x1024","pp_19724116_640.jpg":"503x640","pp_19724116_480.jpg":"377x480","pp_19724116_340.jpg":"267x340","pp_19724116_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14968835 Threads: 3 Questions: 3147547344 Slow queries: 7021616 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234909830 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-bilo-je-valjda-vrijeme-da-nas-se-pijane-izbaci-iz-kafane-i-ne-znam-jesmo-li-se-ikada-otrijeznili-1139000 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-bilo-je-valjda-vrijeme-da-nas-se-pijane-izbaci-iz-kafane-i-ne-znam-jesmo-li-se-ikada-otrijeznili-1139000?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642739 [name] => pretres tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 21:21:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-tjedna [link] => /tag/pretres-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 654610 [name] => ToMa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-29 22:26:14 [main_article_id] => 0 [alias] => toma [link] => /tag/toma ) [3] => stdClass Object ( [id] => 417316 [name] => korona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korona [link] => /tag/korona ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres radnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silvana Uzinić: Bilo je valjda vrijeme da nas se pijane izbaci iz kafane... I ne znam jesmo li se ikada otrijeznili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/29/19724116.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Aleksandar Kujučev [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/29/19724116.jpg [title] => Aleksandar Kujučev ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prošlih sam dana, nakon duljeg vremena, putovala preko Bosne do Vojvodine pa sam se, prolazeći pored Bugojna, Viteza, Travnika i onih tvorničkih dimnjaka u Zenici, vratila u davnu prošlost. Zar još negdje ima malčika? Sjetila sam se i onog vica kad njemačka obitelj s kamp-prikolicom kreće na put do Grčke preko Jugoslavije, a prije toga doznaje kako će voziti kroz Sloveniju, koja je civilizirana, pa kroz Hrvatsku, koja je nešto manje razvijena, ali još itekako u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, kroz koju se, rekoše im, nipošto ne smiju zaustavljati. Bit će to vožnja lošim cestama kasno noću, a narod je jako zaostao i divlji. Negdje iza Bihaća na cestu pred njih iskoči muškarac. Stoooj, zavikne pa izvadi cigaretu i zamoli motima vatre na automobilski far. Nijemci se stadoše čuditi i smijati tolikoj zatucanosti, e baš kako su im i pričali, a da zabava bude još veća, upale mu jedan pa drugi žmigavac. Ovaj trči i bjesomučno vuče, no cigareta se normalno i dalje ne pali. Uto sagnut nad šoferšajbom progovori: "Huso, bolan, jes' više otkačio tu prikolicu, otpadoše mi usta!" Ovaj vic 'oće valjda reći – ti ćeš mene Švabo zaj..avat, jer koliko god da sam zaostao, nemaš ti te mašte da bi opstao, a vidi mene bolan. I tako, prošli tjedan nadigao se Dodik pa muti vodu da će se Republika Srpska odvojiti od ostatka zemlje. Ma kuda će da mi je znati. Il' se samo nadigao na cestu pa k'o fol išće vatre na farove. A Čović otkačuje prikolicu.

Iz Hrvatske je sve do tamo daleko dopirala Dobronićeva osuda pozdrava ZDS, kao i to da je Penava odmah izvadio pištolj na vodu. Hej Slaveni i ostali, mnogo ste i dalje zaostali!

PONEDJELJAK: Jesmo li se ikad otrijeznili?

Taman mi je po povratku s puta bilo da pogledam Bjelogrlićev film "Toma" pa da kompletiram filing. I Zdravković i bivša država bili su u istom trenutku na aparatima i bilo je valjda vrijeme da nas se pijane izbaci iz kafane... I ne znam jesmo li se ikada otrijeznili.

U kinu sam srela valjda pola svoje osnovne škole, što je očekivano, ali sam vidjela i gomilu mladih kojima se nisam mogla načuditi. Pjevali su zajedno s Tomom, na kraju filma zapljeskaše. Pa što njima znače Silvana Armenulić i Lepa Lukić? Itekako, reče mi prijateljica, jer navodno se Toma Zdravković sluša i danas. Zamisli, a većina od nas nije tu muziku slušala ni tada, kamoli sada. S tim šta je, sad mi se tako čini, to klasik u odnosu na današnju estradu.

No, na stranu film, jer najluđe je to što je kino u trgovačkom centru bilo dupkom puno, a nitko ne nosi zaštitnu masku. U tom neprovjetrenom zagušenom bunkeru od kinodvorane hvatala me jeza od korone. Nema ni razmaka među sjedalicama. Pa jasno je kao dan da se oko nas upravo događa raspašoj. Kakve mjere možemo očekivati od vlasti koja ne kontrolira ni one koje već postoje?

UTORAK: Privatnici, zec i reforma zdravstva

Zaraza se razbuktava, bolnice su u pripravnosti, a procurio je i nacrt reforme zdravstva. Ona fraza da nam je zdravstvo bolesno već je toliko izlizana koliko i priča o tome da nam je potrebna reforma, a nijedan ministar se toga nije dohvatio kako treba pa je teško to očekivati i od Beroša. Od svih točaka te reforme nijedna se ne čini stvarnom. A rijetko tko bi pri svjesnom stanju mogao reći da nam zdravstveni sustav ide ususret pacijentu. Jadan ti je onaj tko se razboli a nema novca. Jer nekada su izdvajanja za zdravstvo možda bila dovoljna, a danas, pored toliko skupe sofisticirane dijagnostike, čak i onih 70 kuna dopunskog je mizerija. Naročito kad se tome pridodaju organizacijske (ne)sposobnosti vodećih ljudi.

Zato se čudim privatnicima koji su prvi skočili na zadnje noge. Kao, pogađa ih to što će trošak bolovanja biti skinut s proračuna HZZO-a. Možda bi ih više trebala pogoditi objedinjena javna nabava jer tu se krije zec, ali o tome ni riječi. Mislim da se ne treba zamarati nacrtom reforme jer do promjena još dugo neće doći.

SRIJEDA: A di su kontrole, razmaci, maske...?

Stožer je odlučio da nema nastave u školama čak dva dana. Zamislite kako efikasna mjera. Pa to je smiješno. Korona brojke skaču k'o lude, epidemiolozi lude zbog tuluma koji se odvija po ulicama kao i ja nekidan u kinu, a Vlada ne poduzima ama baš ništa nego poziva građane na odgovornost. Ma skini mi se! Pitam se šta je s onim kontrolama u bolnicama i socijali, tko se još testira na ulazu, govorilo se da će COVID potvrde morati imati i poštari koji donose pošiljke u bolnicu... Di su razmaci i maske, ograničenje broja kupaca, šta je s onima koji se ne pridržavaju mjera, koje sankcije snose?

Kažu da strože mjere nisu fer prema cijepljenima. Ako je tako, necijepljenima ograničite kretanje kao i neke druge zemlje. Neke vlade su izdržale prosvjede, ostale ustrajne, fajtale se i – postigle veću procijepljenost! Nemaju naši stožeraši snage za to, eto šta je. Paktira Plenković sa svima, svi su mu dobrodošli. Diže se i minimalna plaća, diže se i mirovinski cenzus za dopunsko zdravstveno. Idu novi izbori, a one odluke poput poreznih olakšica za mlađe od trideset što su uvedene pred prošle izbore sad će se ukinut. Jer svejedno mladi izgleda nisu glasali za njih i svejedno su napustili državu.

ČETVRTAK: SDP i novi izbori u Splitu

Tomislavu Tomaševiću i Ivici Puljku događa se ista stvar – podmeću im noge kud god da krenu. Stalno se diže neka graja, a novinari to, na radost oporbe, sve vrijedno bilježe. I tako onda vodeći zagrebački HDZ-ovac Mislav Herman mrtav hladan izjavi da za vrijeme Bandića nije bilo problema jer o njima novinari nisu pisali. Ima li luđe? Ima. Puljka napali da je u sukobu interesa jer je otvorio minus na računu u banci u kojoj mu je radila supruga. A ona em više ne radi u toj banci, em nije ni radila na poziciji s koje je mogla odobravati minuse na računima, em minus nije nikakav krimen. U Splitu je zabavno što se među oporbenjacima u gradu po ludosti najviše istaknuo SDP. Oćete nove izbore za Gradsko vijeće? Ups! Šteta što su se naglo povukli od te ideje jer Split je mogao opet biti prvi i poseban po tome što bi SDP naprosto bio potpuno zbrisan s političke pozornice.

PETAK:... a prikolica već odavno otkačena!

Stožeraši se počeli prikazivati svaki dan. "Opet vam nastojim reći da moramo učiniti sve da se ljudi cijepe. Mi moramo postići ono što je postigla jedna Danska. Ako građani ne prihvaćaju znanstvene činjenice, teško da možemo napraviti velike iskorake", reče Božinović i ostade živ pred mikrofonom.

Sjetili su se da obiteljski liječnici pozovu sve pacijente starije od 65 godina na cijepljenje. Pravo, brate, na vrijeme su se toga sjetili. Markotić je progledala da imamo korona-tulum. Poziva da imamo cijepljenje-tulum. Ja nju ne mogu nikako zamisliti na bilo kojem tulumu, a vi? Dok se ekipa napija u kafani, ona doma štreba i moli. Uvijek se pitam kamo zalaze svi ti likovi iz tog Stožera, imaju li oni uopće dodir sa stvarnošću. Svrati li, recimo, Božinović ikada na espresso u neki kafić, ode li kupiti barem pidžamu ili masku za oči pri spavanju u neki šoping-centar...?

Sve što poduzimaju danas trebali su, jasno je, poduzeti prije tri tjedna. "COVID potvrde ne znače da se ne može zaraziti druge", govori šef Stožera kad ga pitaju hoće li proširiti njihovu primjenu. A Lauc se smiješi. He-he... Ili samo i on namjerno pali duvan na automobilske farove iako je prikolica već davno otkačena!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Aleksandar Kujučev
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-bilo-je-valjda-vrijeme-da-nas-se-pijane-izbaci-iz-kafane-i-ne-znam-jesmo-li-se-ikada-otrijeznili-1139000 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=164f1ce4a89afc81f858c0bcf0a8e83392de0376 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silvana+Uzini%C4%87%3A+Bilo+je+valjda+vrijeme+da+nas+se+pijane+izbaci+iz+kafane...+I+ne+znam+jesmo+li+se+ikada+otrijeznili&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-bilo-je-valjda-vrijeme-da-nas-se-pijane-izbaci-iz-kafane-i-ne-znam-jesmo-li-se-ikada-otrijeznili-1139000 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-bilo-je-valjda-vrijeme-da-nas-se-pijane-izbaci-iz-kafane-i-ne-znam-jesmo-li-se-ikada-otrijeznili-1139000 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres radnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres radnog tjedna

Silvana Uzinić: Bilo je valjda vrijeme da nas se pijane izbaci iz kafane... I ne znam jesmo li se ikada otrijeznili

Piše Silvana Uzinić
29. listopada 2021. - 22:26

Prošlih sam dana, nakon duljeg vremena, putovala preko Bosne do Vojvodine pa sam se, prolazeći pored Bugojna, Viteza, Travnika i onih tvorničkih dimnjaka u Zenici, vratila u davnu prošlost. Zar još negdje ima malčika? Sjetila sam se i onog vica kad njemačka obitelj s kamp-prikolicom kreće na put do Grčke preko Jugoslavije, a prije toga doznaje kako će voziti kroz Sloveniju, koja je civilizirana, pa kroz Hrvatsku, koja je nešto manje razvijena, ali još itekako u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, kroz koju se, rekoše im, nipošto ne smiju zaustavljati. Bit će to vožnja lošim cestama kasno noću, a narod je jako zaostao i divlji. Negdje iza Bihaća na cestu pred njih iskoči muškarac. Stoooj, zavikne pa izvadi cigaretu i zamoli motima vatre na automobilski far. Nijemci se stadoše čuditi i smijati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:11