StoryEditorOCM
Hrvatskapauk o incidentu

Šibenski župan emotivno osudio napad na Srbe kod Knina: Tužno je da postoje oni koji još ne shvaćaju protiv koga smo vodili rat. Nadam se efikasnom sankcioniranju ovih 'junačina'

Piše Damjan Raknić/JL
22. kolovoza 2019. - 22:32

Šibensko-kninski župan i član Hrvatske demokratske zajednice Goran Pauk na svom je Facebook profilu osudio napade na pripadnike građana srpske nacionalnosti u Uzdolju i Đevrskama, ustvrdivši da sve što se čini u duhu zajedništva ostane zasjenjeno divljanjem i iživljavanjem skupine pijanih i maskiranih faca.

'Slobodna' u Uzdolju kod Knina nakon brutalnog napada na srpsko stanovništvo: 'Mirno smo gledali utakmicu kad su ušli maskirani napadači, sve su mlatili, a dječak je dobio najviše udaraca... Jednog stranca su napali mačetom!'

"I ove godine sam, po treći put, bija na liturgiji Preobraženja Gospodnjega u Manastiru Krka uz ugodno domaćinstvo vladike Nikodima Kosovića, Episkopa Dalmatinskog. Velika pravoslavna svetkovina s lipom liturgijom na otvorenom prostoru manastira", započeo je svoju objavu Pauk.

"Uglavnom... veliko bogatstvo naroda šibensko-kninskog je u njegovoj raznolikosti. A te razlike su male i uz to pripadamo istoj kršćanskoj obitelji u kojoj razlike i različitosti ne bi trebale biti čimbenik razdvajanja već spajanja i skladnog zajedničkog življenja, a time i dobar temelj budućeg razvoja.

I nekako u tom duhu ja održah i besidu na zajedničkom ručku i potom odoh doma kad eto nakon dva dana - hladan tuš", nastavio je.

"Sve ono šta činiš i radiš u duhu zajedništva ostane zasjenjeno divljanjem i iživljavanjem skupine pijanih i maskiranih faca nad ljudima srpske nacionalnosti koji su u kafićima, u Uzdolju i Đevrskama, družili se gledajući nogometne utakmice Zvezde i zamislite Dinama", dodao je.

"Tužno i žalosno je da očito još postoje oni koji ne shvaćaju da smo rat vodili samo protiv onih koji su provodili velikosrpsku politiku na hrvatskom teritoriju, a govoriti drugačijim jezikom, navijati za drugi klub, slušati drugačiju glazbu ili biti Srbin u Hrvatskoj nije velikosrpska politika nego demokratska tekovina za koju smo se isto tako borili. Zato se nadam brzom i efikasnom sankcioniranju ovih velikohrvatskih 'junačina'", zaključio je svoju objavu Pauk uz koju je priložio i tri fotografije sa spomenute liturgije kojoj je prisustvovao.

Incident kod Knina: maskirani upali u kafić i napali goste dok su gledali utakmicu Crvene zvezde; Pet osoba završilo u bolnici, ozlijeđeno i jedno dijete

 

Paukove osuda napada i konstatacija da "govoriti drugačijim jezikom, navijati za drugi klub, slušati drugačiju glazbu ili biti Srbin u Hrvatskoj nije velikosrpska politika nego demokratska tekovina za koju smo se isto tako borili" nose još veću težinu kada se zna da je Pauk sudjelovao u obrani Šibenika tijekom Domovinskog rata.

On je 21. rujna 1991. godine na bitnici Zečevo motrio nebo u trenutku kada su "oba pala", odnosno kada su Damir Fržop, Dražen Bilać, Neven Livajić te sam Pauk trocijevcem i strijelom srušili dva aviona tipa 'Jastreb'.

Vodičanin Ivica Bilan svojom je kamerom snimio pokojnog hrvatskog branitelja Filipa Gaćinu kako viče "Oba dva, oba su pala" te euforičnu reakciju Ante Ivice Klarića i tako ovjekovječio jednu od najpoznatijih epizoda Domovinskoga rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 20:56