StoryEditor
Hrvatskarasprava o obnovi

Plenković: Cilj Vlade je da omogućimo povratak u normalan život što prije. Otvoreni smo za konsenzus

Piše Jutarnji.hr
20. siječnja 2021. - 10:48

Hrvatski sabor rad je nastavio raspravom o Vladinom prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije teško stradale u razornom potresu od 29. prosinca, prenosi Jutarnji.hr.

Niz zastupnika zatražio je stanku. Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić premijeru je pritom uputila pitanje poznaje li Hrvatsku i krajeve kojima upravlja te zna li koje su jedinice podpomognuta područja.

- Slobodno me demantirajte. Onda biste znali da je u 4. kategoriji s Petrinjom Donja Stubica i da će se po vašem neodrživom zakonu Stubica obnavljati s 80, a Petrinja sa 100 posto? Ovim zakonom diskiminirate područja koja se nalaze u istoj kategoriji - kazala je. 

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak također je zatražio stanku te kazao da se trebaju potruditi da se u zakonu ne dogode manjkavosti iz prošlosti.

HDZ-ov Branko Bačić prilikom traženja stanke odgovorio je zastupnici Selak Raspudić. 

- Sva potpomognuta područja ne mogu biti ista pa tako niti Donja Stubica i Petrinja. I onima u Donjoj Stubici koji to nisu u mogućnosti Vlada će sufinancirati obnovu - kazao je.

Tomislav Tomašević u ime Zeleno-lijevog bloka rekao je da nije jasno zašto je nakon potresa u Petrinji proglašena katastrofa, a nakon zagrebačkog nije te zašto se radi razlika između Siska i Petrinje sada.  

Premijer Andrej Plenković je odgovorio Selak Raspudić na početku svog izlaganja. 

- Možda ste se zabunili pa ste mislili na Gornju, a rekli ste Donju. Ja sam tamo bio nakon potresa tako da mi je u cijelosti jasno o čemu se radi. Što se tiče indeksa razvijenosti znamo tko je gdje i koliko je tko razvijen. Tu vam je od područnih jedinica Sisačko-moslavačka županija u skupini koja je ispodprosječno rangirana jedinica lokalne i područne samouprave. samo je Sisak iz ove županije u šestoj skupini, a o tome ćemo malo kasnije. Mislim da smo oko Zakon postigli konsenzus prije nekoliko mjeseci. Naša je ambicija da sličan konsenzus postignemo i sada jer ne vidim da se razlikujemo u političkim odlukama da pomognemo ljudima.

Ovi potresi od 28. i 29. područja pogodili su SMŽ, Karlovačku i Zagrebačku županiju. Potres je bio poprilično jači od onog koji je pogodio Zagreb i druge dijelove Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Kao sustav smo bili na licu mjesta odmah, došli pomoći sugrađanima, čelnicima lokalne i područne samouprave i u tom trenutku prioritet je bio potraga za osobama koje su se nalazile u ruševinama. Želim zahvaliti svima, od Civilne zaštite, vatrogasaca, liječnika, volontera Crvenog križa, HGSS-a, brojnih građana koji su volonterski došli pomagati u krajeve pogođene potresom. Želim u ime Vlade izraziti sućut obiteljima poginulih i njihovim bližnjima izraziti suosjećanje. Cilj Vlade je da omogućimo povratak u normalan život što prije, a s obzirom na karakteristike tog kraja to podrazumijeva i revitalizaciju gospodarstva. 

Za razliku od trenutka kad smo donosili Zakon o obnovi Grada Zagreba nemamo razmjere šteta, očito je da su goleme, ali nemamo cjelovitu sliku. To nije nebitno u ovom trenutku. U SMŽ je prijavljeno 36,617 zgrada za pregled, da ih je pregledano 20370, 2575 je neupotrebljivo, a 4212 privremeno neupotrebljivo - kazao je premijer te iznio brojke u ostalim županijama.

Kazao je i da su poduzeli nekoliko hitnih mjera za područja pogođena potresom. Zahvalio je i kuharima volonterima te kazao da njihovu solidarnost cijene i poštuju. Govorio je i o donatorskim akcijama te kazao da je prikupljeno 77 milijuna kuna, te da je na računu Crvenog križa preko 40 milijuna kuna. 

- Vlada je osnovala i posebnu radnu skupinu za gospodarsku revitalizaciju ovog područja i svi saborski zastupnici iz šeste izborne jedinice su uključeni u to. Očekujemo podršku lokalnih čelnika i stručnjaka iz akademske zajednice - kazao je.

Premijer je kazao da je cijela županija potpomognuto područje osim Sisak jer je iznad prosjeka. 

- Ministarstvo regionalnog razvoja radi na prikupljanju procjena šteta i na financiranju iz Fonda solidarnosti. Brojne zemlje su nam pomogle u tom procesu - kazao je premijer. 

- Proglasili smo katastrofu nakon što smo dobili informacije od STožera civilne zaštite o razmjerima šteta. Riječ je o pretežito ruralnom kraju u kojem su stradale obiteljske kuće i to mahom na potpomognutom području. Stradali su Petrinja, Sisak i Glina. Zakon je išao u nekoliko pravaca. S obzirom na stanje šteta i ekonomsko stanje izašli smo u susret više nego što smo predvidjeli za prvi potres te da aganžiramo Središnji državni ured za stambenu obnovu i zbrinajvanje koji po tom 100 postotnom modelu to rješava - kazao je. 

Premijer je kazao da je Vlada spremna učiniti sve da pomogne ljudima. 

- Model 60-20-20 u ovom konkretnom slučaju znači 60 daje država, 20 županija, predvidjeli smo da ako ne može županija da će država, 20 posto treba uplatiti vlasnik, onda će to država, s tim da će potpisati založno pravo u slučaju nekog kasnijeg otuženja te zgrade. Nitko ne mora participirati ništa. To je bitan detalj, jer to piše u Zakonu - kazao je.

Premijer je predložio da se rasprava iskoristi za mađioničarske ideje koje je imao Beljak i naći konsenzus koji će biti pravičan. 

Naveo je i šest kriterija koje su uredbom 2017. razvrstali jedinice područje i lokalne samouprave iznad ili ispod određenog praga. 

Ministar Darko Horvat je preuzeo riječ. Zahvalio se statičarima i pojedincima volonterima. Zatim je govorio o izmjenama i dopunama Zakona kojim se proširuje područje djelovanja na ostale županije pogođene potresom. 

- Republika RH na potpomognutim područjima u cijelosti će financirati obnovu nekretnine u kojoj stanuju vlasnici. Uključuje se i Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje. Kulturno-povijesne cjeline obnovit će se u suradnji Ministarstva kulture i lokalnih jedinica područne samouprave. Pravila Zakona će se primjenjivati i na područja koja bi kasnije bila pogođena potresom, a nisu navedena u njemu - kazao je te dodao da će se time dopustiti preraspodjela sredstava. 

Kazao je da će se sredstva osigurati u državnom proračunu, Fonda solidarnosti, zajma Svjetske banke i drugih izvora koje mogu biti bespovratna sredstva ili višegodišnjeg financijskog okvira EU. 

Selak Raspudić tražila je povredu poslovnika te kazala da je premijer izrekao neistinu.

- Eksplicitno sam rekla za financiranje Gornja Stubica. Oprostit ću vam jer ne znate da postoji Donja i Gornja Stubica. Meritum je kako možete diskriminirati potpomognuta područja - kazala je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković joj je izrekao opomenu. 

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić kazao je premijeru da bi htio čuti na koji način treba doći do konsenzusa, da li kroz saborsku raspravu ili prihvaćanjem amandmana. 

- Što se tiče novog razvrstavanja područja lokalne samouprave to možemo napraviti ako se promijeni kriterij. Postoji inicijativa Ministarstva regionalnog razvoja da se to revidira jer se stvari mijenjaju. Konsenzus. U Zakonu imam isti pristup kao što sam imao u srpnju, da se dođe do rješenja iza kojega bi stali svi. Da li će to biti amandman vlade, pozicije, opozicije, to mi je manje bitno. I mi bi vas podržali da je obrnuta situacija ovdje - kazao je premijer. 

Javio se Nikola Grmoja koji je kazao da bi podržao izlaganje Bačića da je Banovina meki trbuh Hrvatske. 

- Nemojmo se lagati. Nećemo se voditi kriterijem potpomognutog područja nego ćemo zato, zbog svih razloga koje je naveo kolega Bačić, pomoći Banovini i Sisak obnoviti sa sto posto. Ne samo onima koji su socijalno ugroženi nego svima. Imamo sastanak opozicije u 15 sati i to ćemo tražiti od vas - kazao je Grmoja.

Selak Raspudić zamolila je premijera da počne čitati odluke koje potpisuje. 

- Zamolit ću vas da građanima objasnite diskriminaciju između Gornje Stubice i Petrinje. Da vam je stalo do područja koja su stradala u Domovinskom ratu onda ona ne bi bila potpomognuta područja ili bi to odavno trebala biti - kazala je te zatražila na temelju kojih kriterija uvodi diskriminaciju.

- Za razliku od vas Vlada ima prijedlog, vi nemate ništa, čitate li ili ne. Imate floskule koje plasirate sve ovo vrijeme, pune patetike, demagogije, najnižeg populizma. Vlada je kod prvog potresa napravila kvalitetan Zakon. Ovo je potres koji je jači i rekao sam da moramo naći rješenje gdje neće biti diskriminacije. Ako imate mađioničarski način da to riješite onda predložite. Od vas čujem samo lamentiranje bez imalo supstance - kazao je premijer. 

Selak Raspudić je tražila povredu poslovnika te kazala da ju je premijer omalovažavao. 

- Ako vas zanima koja rješenja nudimo, u ponedjeljak smo ponudili smjernice strategije obnove koju smo razradili sa stručnjacima - kazala je.

Jandroković je kazao da kontinuirano krši poslovnik te joj je izrekao drugu opomenu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 23:36