StoryEditor
HrvatskaNataša Novaković

Šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa: Pod političkim smo pritiskom, a ni zakon nije dobar, u njemu ima stavki koje su van pameti

Piše PSD
4. studenog 2018. - 18:09

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković je za N1 izjavila kako nema pojma gdje je zapeo novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

- Teško je reći gdje je zapelo zato što Povjerenstvo nema formalnu informaciju oko zakona. Zadnje je bilo da smo se očitovali u postupku javne rasprave. Nakon toga nemamo nikakvu službenu informaciju. Neslužbeno doznajemo da je bio prije mjesec dana na koordinaciji Vlade, povučen je i ne znamo gdje je trenutno - kazala je Novaković.

Istaknula je i kako je bilo dosta napeto da se to na brzinu napravi, te kako ne zna koja je intencija zakona.

- Me radi se o novom zakonu, nekakvih povećanja nadležnosti Povjerenstva nema, krucijalnih pozitivnih promjena nema. Ima poboljšanja u kontekstu povećanja broja dužnosnika, ali postoje i problemi koji proizlaze iz zakona i taj dio smo komunicirali i Europskoj komisiji - naglasila je, dodavši i kako ne komunicira s ministrom uprave, niti on komunicira s njom, niti Povjerenstvo komunicira s Ministarstvom uprave. Zašto je to tako, trebate pitati nadležno ministarstvo, ja ne znam, kazala je Novaković.

Potvrdila je i da u zakonu ima odredbi s kojima se ne slaže.

- Jedan od problema u zakonu je i taj da ministar nakon mandata mogao postati predsjednik uprave trgovačkog društva u državnom vlasništvu. Pametnom dosta, svatko zna da to nije dobro. Europska komisija za svoje ljude u Europskom parlamentu traži da period hlađenja bude još duži, a mi ga ukidamo. I GRECO-ve preporuke su da to ne može tako, to je em loše za percepciju, to je direktan prelazak s ministarske pozicije na upravu, utjecaj je previsok, a to je loše i za kompaniju u koju dolazi ministar.

Po njoj, u zakonu ima još spornih stvari.

- Osim perioda hlađenja, odredba za koju ne znam zašto je uopće u zakonu, a to je činjenica da imate redovitu provjeru imovinskih kartica - prema sadašnjem prijedlogu zakona, ako Povjerenstvo utvrdi da nije sve prijavljeno, mi ga na to upozorimo, on to ispravi i riješena priča. To je potpuno vam pameti, jer to znači da svatko može podnijeti karticu koja nije istinita, iznijeti podatke koji žele, a ako mi pronađemo nešto što nedostaje, ne možemo sankcionirati ili pokrenuti postupak. Gubi se smisao imovinske kartice - istaknula je Novaković.

Na pitanje o političkim pristiscima odgovorila je:

- Ima ih, ali ne bih o njima.

Nakon osam mjeseci na čelu Povjerenstva kazala je i da joj ne smetaju usporedbe s prethodicom.

- Ne smeta me, to je ljudski i to ljudi rade. Smeta me što postoji potpuna ignorancija i nepoznavanje rada Povjerenstva. Mi smo kolektivno tijelo, niti jednu odluku o predmetu ne mogu donijeti ja. Može se dogoditi da Povjerenstvo donese neku odluku s kojom se ja ne slažem. Sva medijska pozornost je na meni i na mojoj prethodnici, a mi smo jedni od pet članova. Smeta me da se nitko ne potrudi i provjeri kako to tijelo uopće radi - naglasila je Novaković u razgovoru za N1.

#POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA#NATAŠA NOVAKOVIĆ

Izdvojeno

06. srpanj 2020 15:17