StoryEditorOCM
Hrvatskasaslušanje u saboru

Šefica DORH-a: ‘Osim nesreće, vjerojatno su postojali i drugi privatni razlozi da Marušić podnese ostavku...‘

Piše Marko Špoljar/JL
9. svibnja 2023. - 11:03

11:20 Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić još je jednom izrazila nezadovoljstvo današnjim odgovorima glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek o stvarnim razlozima ostavke ravnateljice Uskoka Vanje Marušić.

- Zlata Hrvoj Šipek danas je (na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe) potvrdila da je tražila ostavku Vanje Marušić zbog prometne nesreće koju je skrivio njezin vozač. Istovremeno nam je Marušić poslala pismo u kojem tvrdi da je ostavku dala iz osobnih razloga - rekla je Benčić i zaključila: "Dakle, jedna od njih laže!"

10:50 Zastupnica stranke Odlučnost i pravednost Karolina Vidović Krišto na današnjoj sjednici saborskog Odbora za pravosuđe još je jednom optužila glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek da brojne članove vladajuće stranke štiti od pokretanja kaznenog progona te da će zbog toga jednog dana morati odgovarati.

- Vi biste u Francuskoj ili Austriji završili u zatvoru. To vam je valjda jasno - poručila je Vidović Krišto.

10:40 Zastupnici Nikola Grmoja (Most) i Sandra Benčić (Možemo!) ne vjeruju glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, tvrde kako daje kontradiktorne izjave o razlozima ostavke ravnateljice Uskoka Vanje Marušić.

- Jeste li lagali vi kada ste rekli da je glavni razlog njezinog odlaska to što vas nije obavijestila o prometnoj nesreći (koju je skrivio vozač Vanje Marušić, nap. a.) ili je lagala Vanja Marušić kada je govorila da je otišla iz osobnih razloga? ‘Jeste li ju pozvali na razgovor i od nje zatražili ostavku? - pitala je zastupnica Benčić.

Glavna državna odvjetnica poručila je kako je povod za ostavku Vanje Marušić, uz druge osobne razloge, bilo i to što o prometnoj nesreći nije obavijestila Državno odvjetništvo.

- Ona je prihvatila svoju moralnu odgovornost i podnijela ostavku obrazlažući je osobnim razlozima. Vjerojatno su postojali i neki drugi razlozi iz njenog osobnog života o kojima ne bih govorila - rekla je Hrvoj Šipek.

10:20 Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek danas je pred članovima saborskog Odbora za pravosuđe ustvrdila je kako je Vanja Marušić s mjesta ravnateljice Uskoka otišla na vlastiti zahtjev.

- Marušić se vratila se na svoju raniju dužnost zamjenice glavnog državnog odvjetnika. Isti dan donijela sam odluku da će posao ravnateljice Uskoka obavljati Željka Mostečak. Svoje odluke kao glavna državna odvjetnica nikad nisam donosila pod pritiskom politike - poručila je Hrvoj Šipek, prenosi Jutarnji.hr.

---------------

Tematska sjednica saborskog Odbora za pravosuđe o radu Državnog odvjetništva sazvana je na zahtjev oporbenih zastupnika koji su uvjereni kako je Vanja Marušić smijenjena s mjesta ravnateljice Uskoka iz političkih razloga. Donedavna šefica Uskoka obavijestila je članove Odbora kako neće doći na današnju sjednicu zato što inzistira na tome da su razlozi njezine ostavke osobne prirode, pa da sukladno tome saborski zastupnici nemaju što o tome raspravljati.

Oporba je zatražila sazivanje tematske sjednice jer smatra da je priča oko njezine ostavke šuplja i da prometna nesreća njezina vozača, koja se dogodila prije godinu dana, nije pravi razlog njezina odlaska, nego da se iza njezinog odlaska s čelnog mjesta Uskoka krije politički pritisak iz Banskih dvora.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin već je ranije poručio kako je vrlo važno da javnost dobije odgovore zašto je prestao mandat ravnateljici USKOK-a, što stoji iza toga i "radi li se doista o političkim pritiscima zbog toga što se USKOK svojim radom previše približio stanovitom AP, koji je svim svojim istupima pokazao da ga je žuljala Vanja Marušić".

I zastupnik Mosta Nikola Grmoja smatra da prometna nesreća vozača nema nikakve veze s odlaskom Marušić. Mišljenja je da se radi ili o kršenju uredbe EU-a prema kojoj DORH i USKOK moraju dostaviti Uredu europskog javnog tužitelja sve predmeta koji se tiču nenamjenskog trošenja EU sredstva ili o tome da se premijeru Andreju Plenkoviću nije svidjelo što se spominje u pojedinim spisima, a možda mu je, kaže, prijetio i kazneni progon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 08:15