StoryEditorOCM
Hrvatskaželjko stipić

Šef sindikata: ‘Ako rastu plaće političarima, to ne bi smjelo biti više nego što su dali učiteljima!‘

Piše Mirela Lilek/JL
22. svibnja 2024. - 10:22

Premijer Andrej Plenković planira udovoljiti zahtjevu koalicijskog partnera Domovinskog pokreta i podići plaće državnim dužnosnicima "jer nije normalno da, primjerice, ministri imaju tek dvadesetu ili tridesetu plaću po visini u svom ministarstvu".

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić rekao je kako će se ići u to u idućim tjednima ili mjesecima.

"Neka me strijeljaju i napadaju, ali provest ćemo odmah taj nepopularni potez kojeg se svi boje. Jednostavno za ove plaće se ne mogu dobiti kvalitetni ljudi koji bi se ozbiljno prihvatili posla u ministarstvima", izjavio je nedavno Mario Radić, čelna figura Domovinskog pokreta.

Na rast ministarskih plaća promtno je reagirao predsjednik Školskog sindikata Preporod, Željko Stipić:

- Kada vlast učiteljima diže plaće za 13 ili 14 posto, tada to razglašava svim zvonima. A kada premijer plaću diže sebi i svojima za tri puta više, odnosno za 40 posto, onda se to radi bez pompe i predstavlja kao rezultat pritiska koalicijskog partnera. Proziran je, dodaje, to igrokaz, s unaprijed zadanim ulogama: hajde vi tražite, pa čak i uvjetujte, a mi ćemo iz višega - zapravo svog interesa - nevoljko popustiti pred vašim pritiskom. Ma, dajte molim vas, ako političari dižu plaće sami sebi onda neka to bude maksimalno 15-ak posto, koliko su prethodno podigli plaće učiteljima. Sve iznad ovoga je nepošteno, a za sve nas koji radimo u školama i uvredljivo, izjavio je Stipić Jutarnjem, uz poruku:

- Znači, premijeru, ako rastu plaće političarima, neka to ne bude više no što su rasle učiteljima – kako nama, tako i vama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 16:16