StoryEditor
HrvatskaPOLITIČKA KORUPCIJA?

Šef HSS-a na policiji: Ovo je suludo što gledamo u Saboru!; Beljak dao iskaz nakon prelaska bivšeg člana u tabor Milana Bandića, ima i poruku za Plenkovića

7. siječnja 2019. - 14:30

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u ponedjeljak je dao iskaz policiji o slučaju moguće političke korupcije nakon prelaska HSS-ovog zastupnika Mladena Madjera u saborski klub strane Milana Bandića, a u izjavi novinarima nije otkrio detalje o tome koga je sve naveo u prijavi i otkud mu saznanja o navodnoj kupovini zastupnika.

Beljak je u policijskom odjelu za suzbijanje korupcije dao iskaz nakon što je Uskok prošlog tjedna potvrdio da provodi izvide o Madjerovu "transferu" nakon što je Beljak ukazao na moguće nezakonitosti.

Zbog povezanosti s ovim slučajem Beljak je ranije najavio i prijavu protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića koji je odbacio da je na bilo koji način povezan s prelaskom Madjera u Bandićev klub te je izjavio da će protiv Beljaka podnijeti tužbu za klevetu.

"Ne bih ni o njemu previše trošio riječi", kazao je Beljak za N1 nakon što je izašao iz PNUSKOK-a na Oranicama. 
Za Madjera je kazao da je čvrsto vjerovao da ga ne mogu kupiti. "Nije bilo osnove da ga prijavim. Kada je otišao, otišao je naglo i sve sumnje koje su bile prije su se utvrdile", rekao je Beljak.

Nije želio komentirati Uskokove izvide oko navodnih pokušaja podmićivanja SDP-ovca Zvane Brumnića s tri milijuna kuna, koji je u ponedjeljak u podne zbog toga došao na ispitivanje u Uskok. Brumnić je u izjavi Hini opovrgnuo je da je njemu osobno ili preko emisara bilo što nuđeno.

Na tvrdnje premijera Andreja Plenkovića da nema veze s političkom trgovinom i da se čelnici stranaka koje su slabe trebaju zapitati zašto im odlaze ljudi, Beljak je kazao da mu je drago da se premijer bavi HSS-om i da to znači da ih se boji.

"Drago mi je da se Plenković bavi HSS-om, to znači da nas se boji i to je potvrda da smo mi prava jedina opozicija u ovom trenutku", ustvrdio je.

Upitan za komentar na napise u medijima da je Bandić produžena ruka Andreja Plenkovića, kratko je odgovorio: "Može biti".
Beljak smatra da bi trebalo promijeniti izborni zakon kako bi se spriječila politička trgovina te je poručio da je mijenjanje stranaka suprotno demokratskim uzusima.

"Ovo je suludo što gledamo u Saboru, ali i na županijskim skupštinama, na gradskim i općinskim razinama. Mijenjanje stranaka je suprotno demokratskim uzusima - ljudi glasaju za jedne, a dobiju druge tako da to treba mijenjati na način da bude u skladu s Ustavom", naglasio je.

Brumnić bez komentara nakon iskaza u Uskoku

Nakon ispitivanja u Uskoku SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Zvane Brumnić nije želio komentirati sumnje da mu je za prijelaz u stranku Milana Bandića nuđeno tri milijuna kuna.
"Reći ću samo da sam dao izjavu u Uskoku", kratko je kazao Brumnić nakon izlaska iz sjedišta Uskoka u Gajevoj ulici. Istu je tvrdnju ponovio i na pitanje je li potvrdio ili opovrgnuo sumnje da mu je nuđen novac.
U izjavi Hini Brumnić je ranije opovrgnuo da mu je bilo što nuđeno.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 09:50