StoryEditorOCM
HrvatskaAPEL SVEUČILIŠTU

Hoće li profesorica koja poriče ustaške zločine postati dekanica: ‘Negirala je i dječji ustaški logor u Sisku‘

Piše HINA
15. travnja 2023. - 10:16

Iz zagrebačkog SDP-a apeliraju na Senat i čelništvo Sveučilišta u Zagrebu da ne podrži izbor izv. prof. Vlatke Vukelić za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija "zbog njezinih revizionističkih stavova prema NDH i ustaškom pokretu".

Navode kako je na dnevnom redu iduće sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, zakazane 18. travnja, najavljena i potvrda izbora dekanice Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta hrvatskih studija izv. prof. dr. sc. Vlatke Vukelić.

"Alarmantna je činjenica da je Senat najstarijeg i najvažnijeg hrvatskog sveučilišta u modernoj Hrvatskoj, članici Europske unije, doveden u situaciju da u godini u kojoj je Hrvatska preuzela presjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, uopće razmatra kandidaturu Vlatke Vukelić koja je svojim dosadašnjim javnim i znanstveno neutemeljenim djelovanjem u više navrata iskazala revizionističke stavove oko zločinačkog karaktera NDH", ocijenili su iz zagrebačkog SDP-a u priopćenju koje je potpisao v.d. predsjednika SDP-a Zagreb Branko Kolarić.

Iz zagrebačkog SDP-a naveli su i da Vlatka Vukelić javno negira postojanje dječjeg ustaškog logora u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata, negira djelovanje Prvog sisačkog partizanskog odreda koji je 21. lipnja 1941. u šumi Brezovica utemeljen kao prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i u Europi te je, kažu, u više navrata svojim javnim istupima iskrivila povijesne činjenice vezano za židovske žrtve u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, na što su do sada reagirale i židovske i antifašističke udruge i istaknuti intelektualci.

image

Branko Kolarić (SDP)

Marko Todorov/Cropix

"Važno je napomenuti da izjave Vlatke Vukelić nemaju temelja u znanstvenim činjenicama. Ona redovito iskrivljuje noviju hrvatsku povijest, premda za to područje nije stručnjakinja. Vlatka Vukelić u 2022. čestitala je Dan državnosti na društvenim mrežama fotografirajući se ispod ustaške zastave te time negirala službenu zastavu moderne Hrvatske", dodali su.

Iz zagrebačkog SDP-a podsjetili su da je moderna hrvatska država zasnovana na tekovinama antifašizma koji je utkan i u temelje Ustava te poručili da čelništvo i Senat javnog sveučilišta moraju zauzeti jasan stav da na Sveučilištu u Zagrebu osobe s revizionističkim stavom ne mogu obnašati ijednu čelnu funkciju.

SDP Zagreba apelirao je i da se dodatno sveukupno preispita njezino nastavno djelovanje kao profesorice, na Etičkom i Statutarnom odboru Sveučilišta u Zagrebu.

"Vlatka Vukelić, inače, na Fakultetu hrvatskih studija drži kolegij Povijest Nezavisne države Hrvatske te smatramo da bi kompetentno sveučilišno povjerenstvo trebalo hitno preispitati silab kolegija i praktično izvođenje nastave. U modernoj demokratskoj Hrvatskoj revizionizmu nema mjesta na sveučilištima koja obrazuju mlade generacije", poručili su iz SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 18:14