StoryEditorOCM
Hrvatskavrijedno je znati

Savjeti staroga hrvatskog iseljenika novome: Ne prodavaj svojih nekretnina, ne primaj posao koji te ponižava i ne radi za manju plaću od ostalih radnika...

Piše PSD
2. rujna 2022. - 13:22

Već godinama, točnije desetljećima i stoljećima traje iseljavanja s ovih područja. I danas se - trbuhom za kruhom, u države gdje mogu više raditi i zaraditi - iseljavaju cijele obitelji, za razliku od gastarbajtera 70-ih godina koji su odlazili pojedinačno, s najmjerom da se vrate.

Mnogi odlaze u tuđinu bez jasnih ideja i naputaka kako se ponašati. Baš zato mogli bi im biti korisni savjeti Petra Milovčića, koji se 1938. godine iz Primorja odselio u New York.

image

Useljenici na radu u New Yorku

AFP

- Kad polaziš u svijet, ne prodavaj svojih nekretnina. Može Ti danas-sutra trebati… U novoj zemlji budi radin i ispravan; pokoravaj se zakonima i vlastima; ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju ne zaboravljaj. Ne primaj posao koji Te ponižava i ne radi za manju plaću od ostalih radnika… Budi pošten i ponosi se da si sin naroda slavnoga koji ima dostojno mjesto u svijetu. Uči jezik zemlje u kojoj si, ali ne zaboravljaj materinski i sa djecom razgovaraj samo na njemu. Šalji djecu u školu i crkvu, a ako ih nema, sam uči svoju djecu jeziku i dobrim običajima svoga kraja", zapisao je mudri Petar Milovčić, prenosi Večernji list.

image

‘U novoj zemlji budi radin i ispravan; pokoravaj se zakonima i vlastima; ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju ne zaboravljaj‘, zapisao je Petar Milovčić

AFP

Jest da je od njegovih savjeta prošlo više od 80 godina i da se puno toga promijenilo u radnim odnosima, tehnologiji, jeziku i obrazovanju, ali njegovi savjeti čine se vrijednima i u današnje vrijeme. Sačuvati svoj jezik, običaje i nekretnine kao i svoje radno i ljudsko dostojanstvo te to prenijeti svojoj djeci čini se univerzalnim vrijednostima koje treba čuvati i prenositi.

image

Mnogi i danas odlaze trbuhom za kruhom, često bez savjeta kako se ponašati (ilustracija)

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 19:29