StoryEditor

Sanader i Janša: više nas toga veže nego razdvaja

Piše PSD.
30. travnja 2008. - 19:07
Hrvatsku i Sloveniju puno više toga veže nego razdvaja, složili su se hrvatski i slovenski premijer Ivo Sanader i Janez Janša na sastanku na graničnom prijelazu Bregana gdje su podržali hrvatsko-slovensku sindikalnu inicijativu Sindikati bez granica.

- Ova inicijativa je najbolji pokazatelj prijateljstva među građanima dviju država - kazao je premijer Sanader, dodavši kako time nipošto ne želi zanijekati da neka otvorena i neriješena pitanja između Slovenije i Hrvatske postoje. Međutim, ustvrdio je, naše prijateljstvo ima puno veću specifičnu težinu od problema koje u međusobnom odnosu valja riješiti, a Hrvatska će se truditi ta pitanja rješavati u prijateljskom i europskom duhu.

Da granice ne moraju razdvajati kazao je, pak, slovenski premijer Janša, dodavši kako će politika otvorenih vrata i dalje ostati temelj za proširenje Europske unije. Govoreći o slobodi kretanja, Janša se osvrnuo na potrebu veće propusnosti granica što je iznimno važno za građane koji na posao idu preko granice, a posebno za onih osam tisuća radnika koji svakodnevno prelaze iz Hrvatske u Sloveniju na posao.

Veliki interes novinara                          Bruno Konjević / CROPIX
Skupu su prisustvovali i predsjednici dviju sindikalnih središnjica. Ispred Saveza samostalnih sindikata Hrvatske govorila je Ana Knežević te Dušan Semolič, predsjednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije. Oni su se, naime, još prošle godine potpisivanjem povelje Sindikati bez granica obvezali da će se, osim rada na zaštiti radnih i socijalnih prava, svake godine uoči 1. svibnja, odnosno Međunarodnog praznika rada sastajati na graničnim prijelazima te tako podsjećati javnost na univerzalne vrednote za koje se vrijedno boriti.

Predsjednica SSSH Knežević podsjetila je kako su se radnici davne 1886. godine prvi put borili za osmosatno radno vrijeme, a danas, nakon više od stotinu godina, radnici vode istu borbu.

- Prije više od sto godina dogovoreno je kako svakom čovjeku treba osam sati rada, osam sati odmora i razonode i osam sati sna. Danas je većini radnika nagrižena i ona druga osmica, a neke djelatnosti zadiru i u onu treću - upozorila je Knežević te kazala premijerima kako bi trebali ozbiljno shvatiti sindikalne zahtjeve upućene s nedavnih masovnih prosvjeda održanih i u Sloveniji i u Hrvatskoj.

Osim toga, sindikalni čelnici pozvali su ministre rada obiju zemalja da se nađu već tijekom svibnja kako bi se što brže i učinkovitije počelo rješavati probleme migranata.

O prosvjedu koji su Joško Joras i Marjan Podobnik najavili za 15. svibnja na granici zmeđu Hravtske i Slovenije Sanader je kazao:

- Odnos dviju zemalja ne može diktirati niti jedan pojedinac, pa tako niti Joško Joras. Imamo institucije, zajedničke komisije, ali i političku volju i odlučnost te ćemo tražiti rješenja naših problema, jer smo prijateljske zemlje. Govoreći o Jorasu, Sanader je također dodao kako se nada da inicijativa sindikalnih središnjica neće pasti u drugi plan te da očekuje kako skorim ulaskom Hrvatske u EU granica sa Slovenijom neće ni biti.

Slovenski premijer Janša ustvrdio je kako osnivanje mješovite komisije smatra drugim ozbiljnim pokušajem da se riješe granična pitanja od kada je samostalnosti obiju zemalja.

- To je prevažno pitanje da bismo požurivali rad komisije, a na stručnjacima je sada da iznađu najbolje rješenje. Iako jamstva ne postoje, nadam se da ćemo uskoro postići dogovor u rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije - ustvrdio je Janša. 
 
                                                                                                       Mirjana Ćuk / Epeha
item - id = 5435
related id = 0 -> 1006592
related id = 1 -> 1005802
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 01:50