StoryEditor

Sanader: Faber ima moju potporu, ali ne treba politizirati

Piše PSD.
19. studenog 2008. - 14:21

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas u aktualnom prijepodnevu da novi ravnatelj policije Vladimir Faber ima njegovu potporu u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, te naglasio kako ravnatelj policije ne treba politizirati.

"Istupati u ime MUP-a može ministar, državni tajnik i u određenim slučajevima ravnatelj. Ono što ravnatelj policije ne može, to je politizirati", odgovorio je Sanader na upit Zvonimira Mršića (SDP) zašto smatra da ravnatelj policije ne smije sudjelovati u raspravama o mjerama suzbijanja korupcije i kriminala.

Mršić se pozvao na premijerovu izjavu nakon Okruglog stola održanog u Hrvatskom saboru u organizaciji Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, rekavši kako je Sanader Faberu poručio da mu je mjesto na ulici.

"Rekao sam da mu je mjesto za radnim stolom i na ulici, a ne da izvodi stilske figure o onome što je bilo prije njega", odgovorio je Sanader i dodao da ravnatelj policije ne može politizirati i sasuti paljbu na sustav prije njega.

"Ravnatelj Faber ima moju punu potporu", dodao je Sanader i ponovio kako od njega traži da ne politizira, već da pronađe "ne samo ubojice, nego i oni koji su naručili".

Mršić je na to uzvratio kako tu "nije riječ o ravnatelju policije, nego o tome da premijeru nema tko pisati pohvale".

Na upit Borisa Šprema (SDP) o tome da je general Gordan Čačija imenovan na političku dužnost državnog tajnika u Ministarstvu obrane, iako je i dalje djelatna vojna osoba, a što po zakonu nije dopušteno, premijer Sanader je odgovorio kako su Čačiji prava miruju. "Miruju mu sva prava. To je također dogovoreno i sa predsjednikom Republike i mislim da se taj konkretan slučaj riješio na način da mu sva prava miruju", rekao je Sanader.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je, odgovarajući na upit zastupnika Damira Sesvečana (HDZ) o ustroju tzv. uskočkih sudova, kako će se nastojati postići da već do 1. siječnja iduće godine budu oformljeni i počnu s radom operativni uskočki odjeli u četiri županijska suda (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek), a ukoliko se pokaže potreba oformit će se i uskočki odjeli pri općinskim sudovima unutar županijskih uskočkih središta.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 06:19