StoryEditor
Hrvatskaput na markov trg

Samo premijersko mjesto čuva Most od urušavanja

Piše PSD.
11. studenog 2015. - 20:45

Most je odlučio igrati na velike uloge. Drago Prgomet najavio je da budući premijer neće biti ni Tomislav Karamarko, ni Zoran Milanović, nego čovjek kojeg odredi Most.

Time je bacio rukavicu izazova u lice velikim strankama, koje se teško mogu zamisliti u ulozi statista u domaćoj političkoj areni. I to bez obzira na to hoće li Most za mandatara predložiti Prgometa – čemu on, navodno, nije nesklon – Božu Petrova, koji uživa veliku popularnost među svojim pristašama, ili pak neku treću, stručnu osobu s respektabilnom karijerom i ambicijom da pospremi nered u zemlji, koja bi iduće četiri godine trebala voditi ekspertnu vladu.

Upravo odgovor na ovo pitanje mogao bi dati sastanak svih 19 zastupnika Mosta koji je za srijedu (danas) u 10 sati najavljen u Zagrebu. Prvi na kojemu će se naći izabrani sabornici ove nove političke opcije u Hrvatskoj, i prvi koji bi mogao iznjedriti temelje zajedničke strategije za pregovore s SDP-om i HDZ-om.

Neka sadi kupus

– Most je u ovom trenutku prvi politički faktor u Hrvatskoj i sve osim ulaska u buduću Vladu moglo bi se pokazati kao pogrešan potez.

Ako Petrov hoće saditi kupus, a ne reformirati Hrvatsku, neka ne uđe u Vladu. Kao što to svojevremeno nije želio učiniti ni Dražen Budiša pa je završio kako je završio – ističe Krešimir Macan, stručnjak za politički marketing, uvjeren da je ovo trenutak u kojem bi Most trebao kapitalizirati moć koju je na izborima dobio, a ne bježati od vlasti i odlučivanja koje ta vlast sa sobom nosi.

Traženje premijerske pozicije nije važno samo radi podizanja vlastite političke cijene, nego i radi konsenzusa među zastupnicima Mosta.

Stipe Petrina
već je zaprijetio da će napustiti Most ako on koalira s HDZ-om. Dio ljudi u Mostu, pak, važe kako bi se eventualna potpora lijevo-liberalnoj vladi u Saboru odrazila na konzervativne sredine, poglavito one u Dalmaciji, u kojima su na vlasti neki od njihovih čelnika.

Drugim riječima, pitanje je bi li Ivan Kovačić izgubio glasove u Omišu, i bi li Metković okrenuo leđa Petrovu ako podrži Milanovića za mandatara.

Zazivanje čelne pozicije u Vladi mogla bi biti točka za koju bi se svi u Mostu mogli čvrsto držati, i tako spriječiti raskol na one koji bi koalirali s SDP-om i one koji bi koalirali s HDZ-om.

Neće preživjeti

Ni SDP-u ni u HDZ-u za sada nisu spremni podržati Mostova mandatara. Milanović je spreman Mostu ponuditi poziciju predsjednika Sabora, nekoliko ministarskih mjesta, uključujući i ono potpredsjednika Vlade, a Prgometu kandidaturu za zagrebačkoga gradonačelnika.

Na Iblerovu trgu nisu skloni opciji manjinske Vlade i spremni su za sudjelovanje u vlasti platiti visoku cijenu.
No, za sada s velikom rezervom gledaju na zahtjeve da Most dobije pravo na mandatara, kao i na opciju koja se također pojavila u političkim kuloarima, a po kojoj bi Most i SDP mogli podijeliti mandat, pa da prve dvije godine premijera ima Most, a druge dvije SDP.

Što se pak HDZ-a tiče, Tomislav Karamarko neće politički preživjeti na čelu stranke ako ne postane premijer, pa je bilo kakva opcija o sudjelovanju u vlasti s Mostom, u kojoj bi Petrov ili Prgomet, a ne Karamarko, imali ključnu ulogu u Banskim dvorima, u startu – nemoguća.

Marina Karlović-Sabolić

Manjinska Vlada

Unatoč Mostovim zahtjevom za premijerskim mandatom, iz igre nikada nije otpala opcija da Most iz oporbe podrži mandatara iz neke od velikih stranaka. Pri čemu su, navodno, bliži SDP-u nego HDZ-u, zbog niza loših iskustava koje su čelnici Mosta imali s Karamarkovom strankom. Ipak, veliko je pitanje kako će na to gledati birači Mosta. Dobar dio njih nije im dao glas da bi oni sekundirali ni HDZ-u ni SDP-u, pa postoji realna opasnost da Most već samim činom dizanja ruke na konstituirajućoj sjednici Sabora za Milanovića ili Karamarka izgubi puno više nego što dobije.


Izdvojeno