StoryEditor
Hrvatskanegativni nalazi

Sami jug Hrvatske bez novozaraženih koronavirusom, župan dubrovačko-neretvanski komentirao navode da bolnici nedostaje hrane

Piše PSD.
15. travnja 2020. - 14:58

Župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izrazio je sućut obitelji preminulog pacijenta, 74 -godišnjeg štićenika Doma za starije osobe Dubovnik.

- Gubimo ponekad bitku s koronavirusom. Kao što vidimo u okruženju, to je neminovno. Što se tiče situacije, situacija je stabilna imamo i dalje 100 zaraženih koronavirusom. To je rezultat svih mjera koje su propisane i odgovornosti naših građana i svih koji pomažu da se mjere provode. Na takav način čemo u konačnici pobijediti virus. Očekujemo da će biti i novih zaraženih ali kao što je to Nacionalni stožer i Vlada postavila cilj da maksimalno usporimo širenje i damo zdravstvenom osoblju mogućnost da pruži odgovarajuću pomoć svakom zaraženom - kazao je župan Dobroslavić. 

Načelnik Stožera Joško Cebalo izrazio je sućut obitelji jučer preminule osobe te iznio podatke kako je do danas s područja županije upućeno ukupno 1007 uzoraka prema Zagrebu, sto je pozitivnih na koronavirus.

- Od jučerašnjih 85 uzoraka 68 se odnosi na objekt Thermoterapije Doma za starije Dubrovnik i na sreću svi ti nalazi su negativni. Hospitalizirano je 33 osobe, 23 su u Općoj bolnicii, 10 u Studentskom domu. Imamo još jednu ozdravljenu osobu ukupno 9 izliječenih osoba - kazao je Cebalo i dodao kako je jučer putem ravnateljstva Civilne zaštite RH dostavljena određena količina zaštitne opreme koja je raspoređena i distribuirana prema zdravstvenim ustanovama.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik izrazivši sućut obitelji preminulog istaknuo je kako se radi o 74-godišnjem pacijentu koji je bio i prvi pacijent koji je dovezen iz Doma za starije osobe Dubrovnik.

- Radilo se o kroničnom pacijentu i na žalost izgubio je bitku s Covidom unatoč poduzetim mjerama. Bio je na respiratoru u Jednici intenzivnog liječenja, nije bio u tom trenutku intubiran - kazao je Bekić te nastavio o stanju pacijenata oboljelih od Covida 19 u Općoj bolnici Dubrovnik.

- Od 33 pacijenta u OBD dva su u u Jedinici za intenzivno liječenje, stabilnog su općeg stanja i vjerojatno će biti premješteni na odjel. Na odjelu se nalazi 21 pacijent pozitivan na Covid te deset pozitivnih na Covid u Studentskom domu.Imamo u našim smještajnim kapacijetima svih 12 štićenika Doma umirovljenika Ploče, oni su u OB Dubrovnik a njihova ravnateljica u Studentskom domu. U OBD je i pet pacijenata iz Doma za starije osobe Dubrovnik.

U Splitu je i dalje u teškom stanju intubirani pacijent koji je tamo već desetak dana i još ga ne možemo proglasiti stabilnim. I dalje je na respiratoru na Križinama i nejgovo stanje je za sada nepromijenjeno. Do sada smo imali tri preminula pacijenta od Covida a iz Opće bolnice je izašlo i pet izliječenih pacijenata. Do sada je najmanji broj djelatnika OB u samoizolaciji jedan liječnik i jedna medicinska sestra - kazao je Bekić i dodao kako je najvažnije da se svi pridržavamo mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite. 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić iznio je statističke podatke. Od 100 oboljelih 55 ih je muškog spola, 45 ženskog. Prosječna dob je 57 godina. Minimalna osam maksimalna 93 godine.

- Dobna skupina u kojoj je najviše oboljelih je od 50 do 59 godina, ukupno 21 osoba, zatim slijede od 60 do 69 i 70 do 79 godina sa po 17 oboljelih i dobna skupina 80 i više sa 14 oboljelih. Najviše oboljelih ima u Gradu Dubrovniku 26 plus sedam u Domu Dubrovnik, u Konavlima 26, Ploče osam plus 18 iz Doma Ploče, Trpanj pet, Kula norinska četiri oboljela, Župa i Slivno po dva te Opuzen i Vela Luka po jedan oboljeli - kazao je Lakić.  

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević kazao je kako su području Županije 372 osobe u samoizolaciji, zaprimljene su 82 dojave o kršenju mjera, a utvrđeno je 18 kršenja. Upozorio je sugrađane da se pridržavaju socijalne distance i da izbjegavaju grupiranja referirajući se na događaj 9. travnja kada je u jednom stanu na području Dubrovnika organizirana zabava.

- Kriminalističko istraživanje je tek jučer okončano. U jednom stanu na području Grada se organizirala zabava s većim brojem sudionika. Bio je poziv susjeda kojem je u kasnim gotovo ranojutarnjim satima smetala glasna muzika. Utvrdili smo da je vlasnik objekta napravio zabavu i Općinskom sudu Dubrovnik podnijeli smo optužni prijedlog zbog utvrđenog prekršaja - kazao je Pavličević.

- Svi specijalizanti koji su pozvani su došli i rade osim jednog koji je iz nama nepoznatih razloga zadržan u KBC Zagreb i imamo jednu liječnicu na porodiljnom - kazao je ravnatelj Marijo Bekić te komentirao je navode pojedinih sugrađana kako se pet dana nitko ne javlja na telefon i ne daje informacije obiteljima zaraženih osoba.

- To je nešto što ne odobravam i što ćemo odmah riješiti. Nisam imao takvu informaciju, provjeriti ću što se dogodilo, ali treba znati da su naši djelatnici i izvan radnog vremena uzimali briseve – kazao je Bekić te dodao kako su smjernice za nefrološke pacijente stigle jutros.

- Prema uputama ministarstva svi ljudi iz DNŽ koji su dializirani a štićenici su Domova trebaju biti zbrinuti u bolnici. Dva takva pacijenta su zbrinuti.

Komentirao je navode da dubrovačkoj bolnici nedostaje hrane.

- To su zlonamjerne dezinformacije. To su diverzanti. Bolnica je pripremljena ima svoje izvore snabdijevanja, uredno plaćamo svim dobavljačima. Županija nas je prepremila za ovakvu situaciju. Dio pacijenata je na dijetalnoj prehrani, nije njihova obitelj ona koja će procijeniti kakvu pacijent treba hranu u tom trenutku ovisno o njegovom zdrvstvenom stanju -  kazao je ravnatelj Bekić.

Župan Dobroslavić kazao je kako press konferencije služe za obavještavanje javnosti o stanju s panedemijom te da bi se pitanja trebala ograničiti jer 'u suprotnom će se ovo pretvoriti u karikaturu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 07:48