StoryEditor
HrvatskaIstraživanje nezavisne mreže

SAD pobunjenicima u Siriju šalje oružje preko aerodroma na Krku: umjesto da koriste američku vojnu bazu, operacije su prebacili u Hrvatsku

6. listopada 2017. - 09:29

Zračna luka Rijeka, aerodrom smješten na otoku Krku, postala je novo čvorište preko kojeg se transportira oružje za pobunjenike u Siriji koje podržavaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici, pokazalo je istraživanje koje su proveli novinari nezavisne mreže Balkan Insight.

Prema pisanju portala, reporteri su u zadnjih šest mjeseci evidentirali najmanje 14 letova teretnih zrakoplova na ruti prema Bliskom istoku, od kojih je posljednji poletio 25. rujna. Riječ je o zrakoplovima različitih kompanija koje je unajmio Pentagon, a među njima je i azerbajdžanska kompanija "Silk Way", koju se povezuje s prijevozom oružja, o čemu govore dokumenti koji su procurili iz same kompanije.

Krk je odabran nakon što je, zbog dvojbene pravne osnovanosti i straha od negativnog publiciteta, Pentagon ranije ove godine zamoljen da prebaci takve operacije iz američke vojne baze u Njemačkoj. O tome su također procurili dokumenti ranije ove godine.

Neposredno nakon izbijanja sukoba u Siriji, glavno čvorište za prijevoz naoružanja bio je aerodrom Pleso u Zagrebu. Preko njega se prevozilo oružje ne samo kupljeno u Hrvatskoj, nego i u susjednim balkanskim zemljama, od Srbije i BiH do Bugarske.

Nakon što je priča dospjela do javnosti, transport je prebačen preko Njemačke, da bi od travnja ove godine transportni zrakoplovi počeli slijetati na Krk.

Prema pisanju Balkan Insighta, zrakoplovi lete na relaciji Krk – zračna vojna baza Al Udeid u Kataru. Pri dolasku zrakoplova na Krk, koristili su komercijalne oznake letova, da bi za let prema Kataru dobili oznaku CMB, koja se koristi za teretne letove pod najmom Pentagona.

Dokumenti "Silk Waya" koji su dospjeli do javnosti, a obuhvaćaju teretne listove aviona, pokazuju kako su prevozili oružje iz Azerbajdžana za Hrvatsku, s odredištem u Zračnoj luci Rijeka.

No nije samo u pitanju oružje bivše sovjetske republike, a danas američkog saveznika. Balkan Insight navodi kako se dokazi o kupnji oružja nalaze u online knjižnici službene potrošnje američke vlade, u kojoj se nalazi podatak o kupnji bugarskog streljiva u vrijednosti 16 milijuna dolara.

Istodobno, početkom godine sklopljen je i ugovor između Pentagona i hrvatske agencije Alana za prodaju oružja, "težak" 12,4 milijuna dolara.

U Zračnoj luci Rijeka nije se mogao dobiti komentar ovih informacija budući da je direktor, kako nam je pojašnjeno, na bolovanju.

item - id = 510456
related id = 0 -> 1146638
related id = 1 -> 1146623
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2021 00:49