StoryEditor
Hrvatskateške riječi

Saborski zastupnici Mosta na Milanovićevom tragu: Ustavni sud je parapolitičko tijelo, njegovo postojanje nema smisla‘

Piše Hina
17. svibnja 2022. - 13:16

Saborski zastupnici Mosta i predstavnici iz dviju inicijativa o ukidanju covid potvrda i "stožerokracije" izrazili su u utorak  nezadovoljstvo odlukom Ustavnog suda ocijenivši da se radi o parapolitičkom tijelu koje nakon takve odluke nema smisla niti postojati.

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa nisu u skladu s Ustavom.

"Jučerašnjom odlukom Ustavni sud nema smisla niti postojati. Jučer je većina članova Ustavnog suda donijela odluku koja nema uporište ni u Ustavu niti pravnim argumentima", rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda.

Smatra da su referendumske inicijative bile "čiste kao suza" te utemeljene na pravnim argumentima kao i na Ustavu a što su suci Ustavnog suda i znali.

"Oni su znali da nemaju apsolutno nikakvog argumenta i onda su rekli: Na stranu svi argumenti, mi ćemo danas biti glasnogovornici vlade, Andreja Plenkovića.  Vas 400.000 ljudi vi ste glupi i ne razumijete što ste potpisali. To je argument s kojim su oni srušili referendumske inicijative", rekao je Petrov.

Smatra da su tom odlukom ustavni suci vratili "dug" HDZ-u i SDP-u te ih nije briga za građane, izravnu ni parlamentarnu demokraciju. 

Zvonimir Troskot ocijenio je da je Ustavni sud postao jukebox političkih želja Andreja Plenkovića te kako "Plenković pritisne" tako se onda donosi i odluka.  Smatra kako Ustavni sud služi kao parapolitičko tijelo gdje se donose političke odluke i zaobilazi volja hrvatskog naroda.

Upitan o akcijama koje su najavili, Nikola Grmoja je odgovorio kako o tome još ne žele izlaziti u javnost. "Onima koji su ovakvom akrobacijom pljunuli u lice građanima sigurno nećemo otkrivati svoje karte. Bit ćemo spremni, kao što smo bili spremni i sada", kazao je. 

Grmoja smatra kako ovaj "njihov očajnički potez" pokazuje koliko su u strahu.  Poručio je i da 400.000 popisa i dalje stoji "nad glavom" HDZ-a, Ustavnog suda te i onih koji će u budućnosti donositi mjere protiv koronavirusa.  

Nezadovoljstvo odlukom Ustavnog suda ispred obje inicijative izrazila je Kristina Tabak kazavši da je Sud svojom odlukom pokazao kako im nije im nije važno što misli 410.000 građana koji su dali svoj potpis za referendum. 

Upitan za komentar izjave premijera Plenkovića da je komunicirao sa glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek vezano uz napade predsjednika Zorana Milanovića na ministra obrane Maria Banožića, Petrov je rekao kako je nevjerojatno da Plenković spontano govori da je davao istrukcije neovisnoj glavnoj državnoj odvjetnici.

"Ta razina nonšalantnosti, uz bahatost, nije viđena", kazao je.

Petrov smatra i da je DORH "toliko neovisno tijelo koliko je neovisno tijelo Ustavni sud".

Zamoljen da komentira Banožićeve izjave vezane uz pilota Ivana Slaka, odgovorio je da postoji jedna razina koja se nikada ne smije dirnuti, a to je institucija heroja Domovinskog rata, što Selak jest.

Upitan kakav bi bio prijedlog Mosta vezano uz izmjene izbornog zakonodavstva, Petrov je podsjetio i da su više puta zatražili izmjene tog zakonodavstva. Istaknuvši da od države traže da svaki glas u zemlji vrijedi isto, a da HDZ po tom pitanju ništa ne radi jer mu odgovara sadašnji sustav. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 01:37