StoryEditor
Hrvatska115 za, jedan protiv

Sabor skinuo imunitet HDZ-ovcu Luciću, a Glavaš ga brani: Hedl zloupotrebljava novinarsko pero, on je optuživao Stepinca da je ustaški zločinac!

22. rujna 2017. - 16:09

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova skinuo imunitet, odnosno dao odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Franje Lucića osumnjičenog da je počinio kazneno djelo davanja mita.

Skidanje imuniteta Luciću zatražilo je Državno odvjetništvo, odnosno Uskok, a Sabor u takvim slučajevima uvijek udovoljava zahtjevu.

Lucić se tereti zbog navodnog pokušaja podmićivanja novinara Drage Hedla.

Oporbeni zastupnici Tomislav Panenić (Most) i Željko Jovanović (SDP) poručili su kako je taj događaj "svima neprihvatljiv" te da je Lucićev postupak "primjer skandaloznog ponašanja". To da saborski zastupnik podmićuje novinara nešto je najsramotnije što se dogodilo od kad sjedim u Saboru, rekao je Jovanović i kolegi poručio da se "može sramiti".

Branimir Glavaš (HDSSB) ustvrdio je da Luciću ne treba skidati imunitet, jer je Županijski sud odbio zahtjev za otvaranje istrage jer se ne radi o davanju mita. Za Hedla je, pak, izjavio da "nije profesionalni novinar, nego klevetnik koji zloupotrebljava novinarsko pero" te da je do 1990-e optuživao kardinala Stepinca da je ustaški ratni zločinac.

"Ako to nije mito, onda ne znam što je", uzvraća Jovanović i brani Hedla, navodeći da se "nikada nije bojao pisati istinu". Treba ga štititi od takvih kao što ste vi i Lucić, uzvratio je Glavašu koji je ustrajao da Hedl nije profesionalni novinar.

Za skidanje imuniteta Luciću bilo je 115 zastupnika, a jedan je bio protiv.

Rješenje o istrazi koju je Uskok ljetos pokrenuo protiv Lucića zbog sumnje da je Hedlu nudio mito kako ne bi pisao o njegovim poslovnim transakcijama, sudac istrage osječkog Županijskog suda ukinuo je u prošlog tjedna temeljem žalbe u kojoj su Lucić i njegova obrana tvrdili da u tom slučaju nema kaznenog djela davanja mita novinaru. Uskok se na to žalio, a konačnu odluku trebalo bi donijeti izvanraspravno vijeće osječkog suda.

Drežeći se dosadašnje prakse Sabor nije skinuo imunitet HDZ-ovu zastupniku Tomislavu Klariću kojega je, zbog uvrede, tužio privatni tužitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 22:06