StoryEditor

Sabor nastavio raspravu o pedagoškim standardima

Piše PSD.
6. svibnja 2008. - 13:12

Hrvatski je sabor danas nastavio prošlog tjedna započetu raspravu o prijedlogu pedagoških standarda za vrtiće te osnovne i srednje škole, koji bi do 2022. trebali osigurati jednake uvjete obrazovanja za svu djecu i učenike.

Za raspravu je prijavljeno 28 zastupnika, a raspravljaju uglavnom oporbeni zastupnici, koji Vladi zamjeraju predug predviđeni period za izjednačavanje uvjeta obrazovanja za svu djecu i učenike u Hrvatskoj.

Vlada je, naime, predvidjela rok od 15 godina za smanjivanje vrtićkih grupa i razrednih odjeljenja, jednosmjenski rad, besplatne udžbenike i prijevoz učenika u svim dijelovima zemlje.

Oporba upozorava da će detaljno propisana oprema za nekoliko godina biti neadekvatna, te da bi trebalo propisati konstantno osuvremenjivanje školske opreme.

Na primjedbe o presporoj realizaciji standarda HDZ-ovci, pak, odgovaraju kako Vlada konačno kani uvesti red u obrazovanje, što nije napravljeno u posljednjih 20 godina.

Oporbi je prespora i predviđena realizacija pedagoških standarda, dok HDZ ističe da su i ranije vlade pokušavale uvesti pedagoške standarde, ali da u tome nisu uspjele.

Oporbi smeta i što Vlada namjerava jedinicama lokalne samouprave nametnuti nove, više standarde, a da pritom nije predvidjela dodatnu decentralizaciju novca.

U izjednačavanje uvjeta obrazovanja po predloženom bi u idućih 15 godina trebalo uložiti 10 milijardi kuna, dio iz državnog, a dio iz proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave.

(H)

item - id = 6023
related id = 0 -> 1158931
related id = 1 -> 1146372
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 01:13