StoryEditor
HrvatskaPlati i unajmi sabornicu

Sabor Europskoj pučkoj stranci iznajmio prostore za stranački skup, oporba optužuje HDZ da je ovim postupkom degradirao parlament; Odluku podržao i jedan SDP-ovac!

Piše Anita Belak-Krile
24. listopada 2019. - 00:36

Zbog kongresa Europske pučke stranke koji će se održati u studenome u Zagrebu, Predsjedništvo Sabora izmijenilo je odluku o korištenju saborskih dvorana, a sve kako bi se u zgradi parlamenta mogla održati sjednica Predsjedništva i Skupština EPP-a. Tom odlukom određeni su i cjenici po kojima se mogu unajmiti saborske dvorane.

Tako se primjerice sabornica u kojoj se održava plenarna sjednica po danu korištenja može unajmiti za 35.000 kuna, dok se najam ostalih saborskih dvorana kreće između 6500 i 15.000 kuna.

U odluci Predsjedništva stoji i da saborske dvorane mogu uz naknadu koristiti klubovi stranaka u Europskom parlamentu, međunarodne organizacije te ostala tijela i organizacije.

Kako je poznato Europska pučka stranka 20. i 21. studenoga u Zagrebu organizira veliki izborni kongres,  a na njemu će sudjelovati više od dvije tisuće izaslanika iz 40 zemalja. Planirano je da se dan ranije, 19. studenoga, u Hrvatskom saboru okupi Predsjedništvo EPP-a, a poslije održi i Skupština, dok će se Kongres na kojem će se birati novi predsjednik najjače političke grupacije u Europi održati u zagrebačkoj Areni.

Zastupnica Glasa Vesna Pusić danas se šokirala odlukom Predsjedništva Sabora.

U saborskoj raspravi kazala je kako je nečuveno da se parlament iznajmljuje za sastanak jedne europske političke stranke. 

- To govori o provincijalnosti, o odsustvu poštovanja vlastite temeljne zakonodavne institucije. U tim uvjetima, ako mi sami sebe ne uvažavamo ljuto se varamo da će netko drugi imati u nas povjerenje i prepoznati nas kao ozbiljnu državu. Ovdje smo sami sebi pljunuli u juhu i pokazali nepoštovanje prema institucijama – ljutila se Pusić. 

Ova informacija šokirala je i Gordana Marasa (SDP). 

- HDZ je privatizirao i politički degradirao našu sabornicu i Sabor. O tome bi trebalo porazgovarati i to bi trebalo spriječiti. To nema nigdje u civiliziranim i normalnim zemljama – konstatirao je Maras.  

Sunčani Glavak (HDZ) žao je što SDP-ovac nije upoznat s činjenicom da je predsjednik EPP-a Joseph Daul 11. veljače pismom tražio od Sabora da se ustupe prostori, što je i učinjeno. 

- Otprilike za 75.000 kuna, koje će platiti EPP, bit će ustupljeni prostori što nije usamljena stvar. Kolega Maras, ako niste upoznati s time onda vas molim da se prestanete čuditi, da se malo upoznate sa situacijom, da se informirate kakvu je odluku donijelo Predsjedništvo Sabora. Nemojte biti ljubomorni na to što će HDZ biti domaćin najvećeg političkog skupa ikada u Hrvatskoj - odgovorila je na kritike Glavak. 

Popodne je stiglo i priopćenje iz HDZ-a u kojem navode kako se radi o najvećemu političkom skupu europske političke obitelji čiji je član HDZ. Kritike opozicije da su privatizirali  državnu instituciju drže neutemeljenom i najoštrije je odbacuju. Napominju kako će na Kongres između ostalih, doći i njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Najveći dio aktivnosti održat će se u zagrebačkoj Areni, no i u nekim drugim reprezentativnim prostorima grada Zagreba.

Glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok objašnjava kako je organizator Kongresa Europska pučka stranka i da je njezina praksa proteklih godina bila da sjednice Predsjedništva i Skupštine organizira u dvoranama nacionalnih parlamenata. Primjerice Litve, Danske, Finske te Europskoga parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu.

 - EPP se za uporabu dvorana u Hrvatskom saboru obratio njegovu Predsjedništvu, koje je u travnju 2019. odobrilo zahtjev većinom glasova. Tu je odluku podupro i SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, a Božo Petrov iz Mosta bio je suzdržan. U skladu s odlukom o visini naknade za korištenje dvorana za sjednice u Hrvatskom saboru, EPP će platiti 42.500 kuna za korištenje i 31.988 kuna za ostale troškove. Zato, uzimajući u obzir pravilnik kojim je utvrđena mogućnost najma dvorana Hrvatskog sabora klubovima stranaka u Europskom parlamentu, u takvoj odluci ne vidimo ništa sporno i neuobičajeno – poručio je Kabok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2021 02:09