StoryEditorOCM
Hrvatskadanas moguć rasplet

Sabljaku prijeti i treći otkaz u Ministarstvu vanjskih poslova: ‘Očigledno je izmanipuliran u političke svrhe, čime je ovaj slučaj poprimio razmjere političkog igrokaza‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
30. studenog 2022. - 10:25

Damir Sabljak u srijedu će na ispitivanje. Diplomat koji je prijavio korupciju i nezakonito zapošljavanje u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova prvi će put biti ispitan od strane svojeg poslodavca, koji bi nakon toga trebao ustvrditi je li Sabljak doista “teško povrijedio službenu dužnost” ili nije. Na temelju tog ispitivanja Ministarstvo će odlučiti hoće li Sabljaka po treći put udaljiti iz službe.

Četiri postupka za povredu službene dužnosti već su okončana, a u petom, koji je u tijeku, rasprava je okončana prošlog tjedna i sada se čeka odluka Službeničkog suda. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Sabljaka ispitivati Damir Božić, ravnatelj Uprave za informacijsku sigurnost, kojemu je Sabljak prvome i prijavio nezakonitosti u Ministarstvu. I kojega predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja otvoreno optužuje da je te nezakonitosti zataškavao.

Pozvana policija

U međuvremenu Sabljaka je, nakon četverogodišnje pravne bitke, na posao vratio Visoki upravni sud, koji je svojim rješenjem potvrdio odluku Upravnog suda po kojoj je Ministarstvo odlukama o Sabljakovu udaljenju iz službe – povrijedilo zakon. I to na Sabljakovu štetu. Ovaj državni službenik u diplomatskom zvanju ministra savjetnika prošlog se tjedna vratio na posao, bio na njemu tri dana, da bi mu četvrti dan, kada je došao pred zgradu Ministarstva, bio zapriječen ulaz.

Članak 311. Kaznenog zakona prilično je jasan. Prema njemu, službena ili odgovorna osoba koja ne izvrši pravomoćnu sudsku odluku koju je dužna izvršiti kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

To je razlog zbog kojega je Sabljak u ponedjeljak ponovno došao ispred zgrade Ministarstva u kojoj bi odlukom suda ponovno trebao raditi. I pozvao policiju. Policajcu koji je došao predao je svoju osobnu iskaznicu i pokazao pravomoćnu sudsku presudu. Te ga obavijestio da mu službena osoba na ulazu ne dopušta pristup njegovu radnom mjestu.

I dok sud izrijekom tvrdi da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova povrijedilo zakon na Sabljakovu štetu, u MVEP-u kažu da su cijelo vrijeme – postupali po zakonu.

– Damir Sabljak nije udaljen iz Službe zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima, već iz razloga što je, i nakon što je protiv njega pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti, povrijedio niz propisa i nanio štetu Službi vanjskih poslova.

Ističemo, također, da je MVEP cijelo vrijeme postupao po zakonu, kao i u slučaju da se Damiru Sabljaku isplati naknada za vrijeme udaljenja iz Službe u iznosu od oko pola milijuna kuna.

Jednako tako, izražavamo žaljenje da je Sabljak očigledno izmanipuliran u političke svrhe, čime je ovaj slučaj poprimio razmjere političkog igrokaza i farse prepune neistinitih navoda – navode u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Pritom napominju da će “postupiti po presudi”, “u propisanom roku ponovno provesti postupak” te “donijeti novu odluku vezano uz njegovu Službu”. Tvrdeći pritom da rješenjem Visokog upravnog suda Damir Sabljak nije vraćen na posao niti je Visoki upravni sud odlučivao o bilo čijoj krivnji ili odgovornosti.

Što joj ima u torbi?

Ako on sudskim rješenjem doista nije vraćen na posao, zašto mu je onda prva tri dana nakon pravomoćne presude bio dopušten dolazak na njegovo radno mjesto u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova? I koji je razlog zbog kojega mu je četvrti dan ulazak u zgradu Ministarstva zabranjen?

Lako je moguće da su se u MVEP-u uplašili da Sabljak, dok je na poslu, u arhivi Ministarstva, kojoj kao zaposlenik ima pristup, ne pronađe još neki dokument koji kompromitira visoke dužnosnike hrvatske diplomacije. Na prošlotjednoj raspravi na Službeničkom sudu on je predstavio nekoliko do tada neobjavljenih dokumenata, koji bacaju novo svjetlo na čitav slučaj. Od dopisa u kojemu državna tajnica Zdravka Bušić traži od DORH-a da preuzme njegov progon, do dokumenta koji dokazuje da inspektor Božić nije govorio istinu.

Dužnosnici Ministarstva koji su zataškavali slučajeve nezakonitih zapošljavanja u Canberri i Washingtonu ne znaju što će Sabljak idući put izvući iz svoje torbe.

I tko je od njih sljedeći na redu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 19:21